Adli takip elemanı avukatların yanında çalışarak icra takibi gibi işlemleri gerçekleştiren kişidir.
Adli takip elemanı, avukatlık bürosunda, geniş çaplı bir hukuk ofisinde ya da bir şirketin hukuk departmanında görev alabilmektedir. Genel olarak bağlı bulunduğu avukatın adli dosyalarının takip işlemlerini, dosyalama işlemlerini ve diğer ofis işlerini yaparak, bu süreçte avukata destek olur.
Adli Takip Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.500 TL civarındadır.
Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak. Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler sektörde; 1. Avukatlık ofislerinde, 2. Şirket ve kuruluşların dosyalama ve yazışma departmanlarında çalışabilirler.
ADLİ KALEM NEDİR VE NE İŞ YAPAR
Avukatların işini hafifletecek ,işleri kolaylaştıracak,uzman kişilerden oluşan yararlanarak hızlı ve etkin başarıya ulaşmayı amaçlamıştır.İş ve eylemleri hızlandıran, bilgili ve tecrübeli personeller sayesinde gerek icra dairelerinin gerekse avukatların işlemlerini azaltmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Adli takip elemanı, belirli hukuki süreçleri takip eder, böylelikle adli işlemlerin hızla sonuçlanmasına katkıda bulunur. Büroda ise çeşitli görevleri üstlenir. Ödeme ve tahsilat gibi işlemlerin takibini yapar. Avukatlara destek sağlamakla beraber iş süreçlerinin etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlarlar.
Adli Kalem İşleri, hukuk sistemi içinde yer alan mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü, noterlik gibi kurumlarda, yazışma, kayıt tutma, dosyalama, evrak takibi, randevu alma, raporlama, arşivleme gibi işleri yürüten kişilerin mesleki faaliyetleridir.
Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Özel Kalem Müdürü Maaşları Ne Kadar? Özel kalem müdürünün maaşı 20.000 TL ile 42.500 TL aralığındadır.
2023 yılı itibari ile 8 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Adli Tıp Uzmanı maaşları 48090 TL'dir. En düşük Adli Tıp Uzmanı maaşı 38470 TL iken, en yüksek Adli Tıp Uzmanı maaşı 90400 TL'dir. Güncel Adli Tıp Uzmanı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bunun için yapılacaklar; avukatların duruşma tarihlerini takip ederek randevularını düzenlemek, tebligatları almak ve ilgili avukatlara bildirmek, hukuki belgeleri hazırlamak, resmi yazışmaları yapmak ve nadiren de olsa evrak teslim etmek üzere adliyeye ya da başka resmi makamlara gitmek olabilir.
Bir ceza yargılamasında, kovuşturma ya da soruşturma aşamasında, şüpheli ya da sanık için tutuklama sebeplerinin mevcut olması fakat tutuklama kararının ölçüsüz olması durumunda o birey hakkında uygulanan tedbirlere adli kontrol ismi verilmektedir.
Hukuk sekreteri; avukatlık büroları, barolar, adliye teşkilatı ve hukuk müşavirlikleri gibi birtakım kurum ve kuruluşlarda evrak işleri ile ilgilenip kayıt tutan kişilere verilen mesleki unvandır. Yöneticinin günlük işlerini organize eder ve büro yönetiminden sorumludur.
Zabıt Katibi Olmak İçin Gerekenler
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay'ın dairelerinde, yargı işleri hizmetlerinin yürütülmesi için bir kalem (yazı işleri) teşkilatı bulunur. Mahkemelerde bir yazı işleri müdürü, yeterli sayıda zabıt kâtibi, memur, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler bulunur.
“(1) Mahkemelerin yazı işleri bir bütündür. Bölge idare mahkemesi baş- kanlığında, dairelerinde, adalet komisyonunda ve mahkemelerde bir yazı işleri müdürü, yeterli sayıda zabıt kâtibi, memur, mübaşir, hiz- metli ve diğer görevliler bulunur.
Bu eğitim programı sayesinde, adli takip elemanı olarak görev yapabilecek, icra ve iflas dosyalarını takip edebilecek, alacaklı ve borçlu arasındaki ilişkileri yürütebilecek ve icra müdürlüklerinde çalışabilecek nitelikli personel yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliye- nin genel idaresinden sorumludur.
İcra memuru; mahkeme kararı ile birlikte hareket ederek borçludan borcunu alıp, bunu alacaklıya verme görevini yerine getiren adli memurlardır. İcra memurları Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Adalet Bakanlığı gibi kurumların bünyesinde çalışırlar.
Özel kalem, genel olarak devlet kurumlarında ya da özel sektörde makam sahibi yetkililerin özel ve resmi işlerini yapmakla yükümlü personellere verilen addır. Kısaca özel kalem nedir denildiğinde, yetkili makamların danışmanlarıdır denilebilir.
Kurumumuzda görev yapan personelin, atamalarında göreve başlaması ve görevden ayrılması, maaş işlemleri,disiplin işlemleri, izin işlemleri ve personel ile ilgili yazışmaların yapıldığı birimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri