Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliye- nin genel idaresinden sorumludur.
Kalem hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcı vekil Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetim altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülür.
Adli takip elemanı avukatların yanında çalışarak icra takibi gibi işlemleri gerçekleştiren kişidir.
Zabıt katipleri olmasa Bakanlık ve İl Müdürlükleri dahil çoğu yerde işler bu kadar hızlı yürümez ve vatandaşların çoğu mağdur durumuna düşerdi. Zabıt katibi, adliyelerde görülen davalarda çalışan personele denir. Davaların yanında icra dairelerinde ve seçim kurullarında da çalışır.
Komisyon, bölge adliye mahkemesi başkanının başkanlığında, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca daire başkanları arasından belirlenen bir asıl üye ile bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısından oluşur. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ayrıca daire başkan veya üyeleri arasından bir yedek üye belirler.
İlgili 27 soru bulundu
Murat İLHAN (Komisyon Başkanı)
İlk, Orta ve Lise öğreniminden sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1997 yılında mezun oldu.
Komisyonun bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcısı komisyonun doğal asıl üyesidir. Komisyon başkanı ile bir asıl üye ve bir yedek üyesi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca o yer hâkimleri arasından seçilmektedir. Başkanın yokluğunda komisyona hâkim olan asıl üye başkanlık eder.
Mübaşir, genellikle adliye, mahkeme ve icra dairelerinde çalışan bir kamu görevlisidir. Görevi, mahkeme salonunda, icra dairelerinde ve diğer yargı kurumlarında yapılan işlemlere yardımcı olmak ve işlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır.
Zabıt kâtibi 657 sayılı Devlet Memurları kanuna tabi olduğu halde haklarında açılan disiplin soruşturmaları diğer memurlar gibi 657 sayılı kanuna göre değil, 2802 nolu Hakimler ve Savcılar Kanununa göre yürütülür.
Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlık.
Adli kolluk sorumlusu: Ticaret Bakanlığınca, gümrük müdürlükleri ile gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerinde görevli adli kolluk personeli arasından amir olarak görevlendirilen personeli ifade etmektedir.
Görev ve yetkiler
Madde 6 - Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini gecikmeksizin yerine getirir.
Adalet Bakanlığı lise mezunu personel alımı devam ediyor! Adalet Bakanlığı, en az lise mezunu adaylar arasından 5075 kişilik Sözleşmeli Zabıt Kâtibi, Mübaşir, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Şoför, Aşçı ve İşaret Dili Tercümanı başvuruları başladı.
Duruşma bir yargıcın başkanlığında yapılır. Ayrıca zabıt kâtibi, mübaşir, davanın tarafları ya da onların vekilleri olan avukatlar, gerekirse tanıklar ve bilirkişiler mahkemede hazır bulunur.
Zabıt katibi, adliyelerde, mahkemelerde veya diğer yargı kurumlarında çalışan bir kamu görevlisidir. Temel görevi, duruşma salonunda yapılan konuşmaları ve alınan kararları yazmak, tutanakları düzenlemek, evrakları takip etmek ve diğer yazılı işleri yerine getirmektir.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Örneğin, Türkiye'de Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenen 2023 yılı maaşlarına göre, mübaşirlerin net maaşları 15.000 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir.
Madde 9 — Mübaşirlere verilecek elbise ve şapka lacivert; palto, kravat, ayakkabı siyah; gömlek açık gri renktedir. a) Palto: Siyah yünlü kumaştan yapılır. b) Ceket: Lacivert renkte yün/polyester karışımı kumaştan yapılır. Omuzlar apoletlidir. Yaka ve kol yeni kenarlarında sarı renkli tek şerit bulunur.
Mübaşir Olmak İçin Gerekenler
Mübaşir olmak için en az lise ve dengi okul mezunu olma şartı aranır. Mübaşirler; lise, ön lisans ve lisans mezunu olarak KPSS'den en az 70 puan almaları halinde Adalet Bakanlığı tarafından sözlü mülakata tabi tutulurlar.
Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır.
Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar. Denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma: Madde 6 – Hakim ve savcılar hakkında denetim, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılması bu Kanun hükümlerine tabidir.
Cumhuriyet Başsavcılığımızda 1 Cumhuriyet Başsavcısı, 18 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 281 Cumhuriyet Savcısı Görev Yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri