Orta hasarlı binalar için verilecek güçlendirme kredisi süreci ise netlik kazanmamıştı. 29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi.
d. 29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliliği nihai kararlarının ilanı tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlemesi için ise 90 gün süre verilir.
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmekte olup, bu rakamlar 2023 yılı için belirlenen rakamlardır.
AFAD'dan hak sahibi olsun ya da olmasın tüm orta hasarlı binalar ağır hasarlı gibi işlem görecek. Orta hasarlı binasını güçlendirmek isteyenler; 29.12.2023 tarihine kadar güçlendirme ruhsatı verme yetkisine sahip idarelere (Belediye ya da İl Özel İdaresi) yazılı başvuru yapacak.
Hak sahipliği başvuruları E-Devlet ve İl AFAD, Kaymakamlıklar ya da benzeri yerlerde kurulan merkezlerde yapılabilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek. Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet söz konusu ise, yine aynı şekilde hisseli olmak üzere, sadece bir konut/işyeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecek.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecektir. Ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacaktır. AFAD 21.11.2023 tarihli genelgesinde güçlendirme işlemlerine ilişkin sürece açıklık getirmiştir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında; 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yapıları orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişi maliklere hibe ve yapım kredisi desteği verilecek.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
29 Aralık 2023'e kadar ilgili Belediyelere başvuru yapan ve 5 Nisan 2024'e kadar Güçlendirme Ruhsatını alan binalara, ruhsata istinaden güçlendirme kredisi verileceği öğrenildi. Kredi miktarının 180.000 TL ile 300.000 TL arasında olabileceği konuşuluyor.
Gerçek kişiler ile KOBİ sınırına kadar olan ticari işletmelere kullandırmış olduğumuz kredi borçlarını/taksitlerini, tüm kredi kartı borçlarını ve gayrinakdi kredi komisyonlarını talebe bağlı olmaksızın 31.08.2023 tarihine kadar 6 ay süre ile faizsiz olarak erteliyoruz.
13 Nisan 2023 tarihinde yapılan Resmi Gazete yayınına göre krediden yararlanan hane başına maksimum 320 bin TL ödenmektedir. Fakat her kredide belirli miktarda baz puan bulunmaktadır. Vatandaşların zor durumda kalmaması için devlet, bina güçlendirme kredisi için 600 baz puanlık bir destek de vermektedir.
Güçlendirme kredisi, 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre daire başı en fazla 320 bin TL olarak kullanılabilecek. Yıllık 600 baz puan faiz desteği verilecek olan güçlendirme kredisi için 2 yıl geri ödemesiz dönem imkanı da sağlanabilecek.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelerden ev sahibi olanlara 5.000-TL, kiracı olanlara 2.000-TL, 12 ay boyunca kira yardımı yapılacaktır.
Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır-orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Ödemeler için herhangi bir başvuru şartı aranmamaktadır. Ödemeler Ziraat Bankası şubelerinden gerçekleşmektedir.
Bu yardım programından faydalanmak için öncelikle Yardım başvurusu yapmak için öncelikle, hasarın meydana geldiği il/ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlara başvurmak gerekmektedir.
Orta hasarlı binaların son durumuna değinen Güngör, “Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği bulunuyor; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın aldığı karara göre, orta hasarlı binaların da yıkılması kararı alındı.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Buna göre, orta hasarlı konut ve ahır için verilen güçlendirme kredisi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere, sonraki 8 yılda yıllık eşit taksitlerle, faizsiz geri ödenebilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 31 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deprem bölgesindeki KOBİ'ler için açıkladığı 450 milyon dolarlık finansmanın KOSGEB tarafından işletmecilerin hesaplarına yatırılmaya başlandığını açıkladı.
Afet bölgesindeki diğer 6 ilimizdeki, gerçek kişiler ile KOBİ sınırına kadar olan ticari işletmelere kullandırmış olduğumuz tüm kredi kartı, bireysel ve ticari kredi borçlarını/taksitlerini talebe bağlı olmaksızın 31.03.2023 tarihine kadar 1 ay süre ile faizsiz olarak erteliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri