Tahriş edici, sıcak, baharatlı, acı ve asitli yiyecek/içeceklerden uzak durmak. Vitamin ve mineral takviyesi almak. Stresten uzak durmak. Tuzlu ya da karbonatlı su ile gargara yapmak.
Ağzı tuzlu suyla çalkalamak, aftların kurutulmasına yardımcı olabilir. Yarım bardak ılık suda bir çay kaşığı normal ev tuzunu eritin ve tükürmeden önce çözeltiyi 15 ila 30 saniye boyunca ağzınızın içinde döndürün. Gerekirse birkaç saatte bir tuzlu su ile çalkalamaya devam edebilirsiniz.
Ayva: Ayva ağız içi yaralarında doğal ve bitkisel bir ilaç olarak karşınıza çıkıyor. Yaralardan dolayı ayvayı çiğnemek zor olacağından, ayva dilimini yaranın üzerinde tutmak daha etkili olmaktadır. Karanfil: Karanfili gün içinde çiğnediğiniz takdirde ağız içinde oluşan bakterileri yok edebilirsiniz.
Çoğu zaman sebebi olmayan bu tip aftlar bazı durumlarda, genetik faktörler, ilaç yan etkileri, duygusal stres ve maruz kalınan travmalar sonucunda da oluşabilir. Gebelik döneminde artış gösterebilir. Demir, fosfat, çinko, ve, B1, B2, B6, B12, C vitamini eksikliği, %20 oranında bu tip aftların oluşmasına sebep olabilir.
Karbonatlı veya tuzlu suyla gargara yapmak aftın iyileşme sürecini hızlandırıp ağrıyı azaltabilir. Eczanelerde satılan antiseptik içerikli gargaralar veya spreyler de kullanılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
-Kesinlikle aftın yüzeyine dokunulmamalı ve tahriş edici işlemlerden kaçınmalıdır. -Halk arasında yaygın olan ve ağrıyı hafifletebileceği düşünülen aftın üzerine tuz basmak, asitli ürün sürmek veya rakı basmak gibi yanlış ve sorunu daha da kötüleştirecek işlemlerden kaçınmak gerekmektedir.
Aft, asitli, sert ya da tahriş edici yiyeceklerin tüketilmesinden, vitamin ve mineral eksikliklerinden, yorgunluktan, bulaşıcı veya viral hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Düzgün ve zamanında tedavi edilmezse aftlar tekrarlama eğilimindedir. Ayrıca aftlar Behçet gibi bazı sistemik hastalıklara da eşlik edebilir.
– Aft üzerine uygulanacak “orabase”, “Gly-oxide”, “Cankaid”,”Ambesol” gibi ağız içi kremler uygulanabilir. – “sucralfate” tableti ılık suda eritip gargara yapılabilir.
Aftın nedeni henüz tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Ancak birçok farklı etken gelişiminde etkili olabilmektedir. Genellikle ağza alınan darbeler (ağzın iç kısmını ısırma vb.), gıda hassasiyetleri, vitamin eksikliği, stres, kötü ağız ve diş sağlığı, birtakım hastalıklar aft gelişiminde etkili olmaktadır.
Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlikte hormonal faktörler ve çölyak hastalığı aftöz ülsere neden olabilmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Kadınlarda daha yaygın olarak görülür. İltihaplı bir doku ile çevrili olan aft yaraları kısa zamanda kendiliğinden geçer.
Bal: Doğal antibakteriyel özelliklere sahip olan balı aft üzerine doğrudan uygulayabilirsiniz. Bal, ağrıyı hafifletebilir ve iyileşme sürecini destekleyebilir. Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için aftların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bal: Aft çıkan bölgeye süreceğiniz bal inflamatuar özelliği ile aft yaralarının hızla geçmesini sağlar. Hindistan Cevizi Yağı: Antimikrobiyal etkisi ile bilinen Hindistan cevizi yağı ile gargara yapmak aft yaralarının tedavisine yardım eder.
İbrahim Saraçoğlu Afta iyi Gelen Kür Tarifi: Saraçoğlu aft kürü olan yoğurt otu ve kantaron yağı karışımının yapılışı şu şekilde;. 1 tatlı kaşığı yoğurt otu 1 bardak suda 3 dakika kaynatılır. Kara Dut suyu: Kara Dut suyunun aft ve benzeri ağız yaraları iyileştirme özelliği bulunur.
Gerekli durumlarda hekimler tarafından lokal anestezik etkili topikal ilaçlar, antiseptik ilaçlar, antienflamatuar etkili ajanlar ve bağışıklık düzenleyici ilaçlar aft ilacı planlaması dahilinde reçetelendirilebilir. Lazer tedavisi tekrarlayan ve ciddi bir seyir izleyen vakalarda etkili olabilir.
Stresin ağız hijyeni ve diş sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten uzmanlar stresin, ağızda aft oluşumu, bruksizm (diş sıkma), ağız kuruluğu, diş eti hastalığı, ağız kokusu, prekanseröz lezyonlar gibi birçok ağız ve diş hastalığına sebebiyet verdiğini belirtiyorlar.
Aft neden çıkar? Aft çıkması için, ağız içini örten mukozada mikroorganizmaların yerleşmesine olanak sağlayan defekt olması gerekir. Bu defekt dudak, yanak ısırma, sert gıdalar, diş fırçası baskısı gibi bir çok faktörden oluşabilir.
Çapının minikliğine inat, acısı bir o kadar büyük! Yarım santimden küçük olanlara minör aft, yarım santimden büyük olanlara majör aft deniyor. Çoğunlukla minör aftlar kendiliğinden 10 gün içinde geçiyor. Majör aftlar veya çok sayıda ağrılı aftlar hastaların yaşam kalitesini son derece bozuyor.
Aft Kimlerde Çıkar ? Aft herkeste çıkabilir, toplumun %20'sinde bir ya da daha fazla sayıda aft vardır. İlk aftöz ülser genelde çocukluk ya da ergenlikte çıkar, kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Oluşan aftlar veya ağız yaraları 1 veya 2 hafta içerisinde kendi kendilerine geçebilme özelliğini sahiptir. Fakat doktora görünmekte fayda olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Doktorunuz size iyileşme sürecine iyi gelecek antibiyotik veya gargara önerecektir. Bununla birlikte miskav da iyi gelecektir.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
URGO® Ağız içi yara spreyi, ağız yaraları, diş tedavileri ile ilgili yaralar ve diş eti iltihabının tedavisine yardımcı olmak için geliştirilmiştir. Yetişkinlerin ve çocukların kullanımı için idealdir (3 yaşından itibaren).
Aft Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Aftöz ülserler, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan genellikle 1 ila 2 hafta içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.
çözüm. Diş hekimleri tarafından önerilen florürsüz, glutensiz kil içerikli diş macunu Dk dent.
Yemeklerden önce aft bölgesine "xylocaine" solusyonu ya da ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir. Aft üzerine uygulanacak "orabase", "Gly-oxide", "Cankaid","Ambesol" gibi ağız içi kremler uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri