Afyonkarahisar, Denizli, Isparta, Burdur ve Uşak illerinden de hissedilen deprem özellikle Dinar'a bağlı Yakaköy, Kızıllı ve Yapağılı mahallelerinde yoğun olarak hasara neden olmuştur.
1 Ekim 1995*de Dinar kasabasında meydana gelen ve 101 kişinin ölümüm ve yaklaşık 4500 bi- nanın kasarına sebep olan orta şiddetteki depre- min (Mj=62) odağı K40B doğrultulu Dinar-Çivril fayı yakınında bulunmaktadır.
Afyon depremi 03.02.2002 tarihinde saat 9:10'da Bolvadin, Çobanlar, Sultandağ, Çay, Eber ve Yeşilçiftlik beldelerinde can ve mal kaybına neden olmuştur.
İkinci Derece Riskli Bölgeler
Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Tarım alanlarının kullanılmaması da bölgeden dışarıya göç olduğuna işaret etmektedir. Çalışmada gerek bölgenin coğrafi yapısı değerlendirilerek, gerekse literatürdeki bilgiler doğrultusunda Dinar Ovası'nın deprem açısından riskli olduğu anlaşılmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Afyon Bölgesindeki Diri Fay Hatları
Yeni haritada belirtilen illerden biri olan Afyonkarahisar bölgesinde aktif olan diri fay hatları bulunuyor. İlişkili fay hatları bölgenin Çay, Dinar, Kızılören ve Sandıklı ilçelerinden geçiyor ve bu ilçelerde halkın depreme karşı tetikte olması gerektiği belirtiliyor.
Yapılan inceleme ve bölgedeki deprem hareketliliği ile ilgili bilgiler veren Özkaymak, şunları söyledi:“Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) 2012 yılında yaptığı yeni değerlendirmelere göre Afyonkarahisar'ı da içine alan bu bölgelerde yıkıcı deprem üretme potansiyeli taşıyan diri fayların olduğu ...
AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
03 Şubat 2002 Pazar günü yerel saat ile 09.11'de Afyon ili Sultandağ ilçe merkezinin yaklaşık 11 km güneyinde Md = 6.1 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Depremin odak derinliği 9.6 km, dışmerkez koordinatları ise 38.46K, 31.30D olarak Deprem Araştırma Dairesi Sismoloji Şube müdürlüğü tarafından açıklanmıştır.
"1 EKİM 1995 - DİNAR DEPREMİ".
Afyon ve çevresinde 3 Şubat 2002 tarihinde, aletsel büyüklüğü Md=6.0 olan bir deprem meydana gelmiş, depremde 43 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmış, 9 Şubat 2002 tarihi itibarı ile yapılan değerlendirmelere göre 1401 adet bina tamamen yıkılmıştır.
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Afyonkarahisar il merkezinin de içinde bulunduğu inceleme alanı, güneybatı Türkiye'nin genişleme tektonik bölgesinde yer almakta olup, tektonik açıdan aktif olan Akşehir─Simav fay sisteminin (ASFS) orta kesiminde bulunmaktadır.
ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), Alaska Yarımadası bölgesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Alaska'nın Sand Point şehrine 98 kilometre mesafede olduğunu açıkladı. Deprem 32,6 kilometre derinlikte gerçekleşti. Depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.
Önemli fay setleri ve faylar arasında Akın, Ballık, Hüdaihamamı, Örenkaya, Kızılören, Keçiborlu, Akçaköy ve Küçükova fay setleri; Sandıklı, Keklicek-Afşar, Çobansaray, Dombay, Eldere ve Akyolaltı fayları sayılabilir.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ'ın geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Emirdağ'da en belirgin faylardan birisi diri olmayan bir fay olarak Türkmenakören ile Karayatak köyü arasında yer alıyor. En riskli yer olarak Emirdağları boyunca uzanan Çaykışla köyü arkasından gelerek Bademli köyüne kadar uzanan ve yaklaşık olarak büyüklü küçüklü diri ve diri olmayna 10 fay hattı yer alıyor.
1833'te bir süre II.Mahmut ile mücadele hâlinde olan Mısır Valisi İbrahim Paşa'nın eline geçen şehir, beş yüz yılı aşan Osmanlı hâkimiyeti devrinde Anadolu Beylerbeyinin bir sancağı olmuştur. Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür.
Afyonkarahisar'da zemin depreme dayanıklı mı? Afyonkarahisar merkezine yakın faylara baktığımızda hemen kuzeyimizde Gazlıgöl Fayı var. 6,5 şiddetinde deprem üretebiliyor. Erkmen Fayı var. 6,33 büyüklüğünde deprem üretebilir. Erkmen Fayında deprem meydana geldiğinde merkez üssü Uydukent olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri