Kışın, hava cok soğuduğunda ağaçlar uyur. Erken ilkbaharda, ısı artmasıyla büyüme tekrar başlar. ilkbahar ve yaz başında, kuvvetli bir büyüme olur. Yaz aylarında, ağaç yüksek ısı nedeniyle uykuya geçer.
Frontiers in Plant Science dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre evet, ağaçlar da kendi gece-gündüz döngülerine sahip.
Bitkilerde uyku mekanizması
Bitkilerde uyku hareketinin mekanizması oldukça karmaşıktır. Bu uyku hareketi, yaprak sapının dala bağlandığı yerdeki şişlikte (pulvinus-yastıkçık) bulunan hücrelerde meydana gelen turgor değişimine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Hepimizin bildiği gibi ağaçlar güneş ışığı ile gündüzleri karbondioksiti oksijene çevirirler, buna da fotosentez diyoruz:) Geceleri ise tersine oksijen kullanırlar ve ortama karbondioksit salarlar.
Siz kış uykusunun yalnızca bazı hayvan türlerine özgü olduğunu mu zannediyorsunuz? O halde yanılıyorsunuz! Çünkü bazı bitkiler de kış uykusuna yatar. Kışın yapraklarını döken ağaçlar aslında bir tür kış uykusuna geçerler.
İlgili 15 soru bulundu
Tipik bir ayı, beş ila yedi ay arasında herhangi bir yerde kış uykusuna yatar. Bu süre boyunca, çekirdek vücut ısısı 8 dereceye kadar düşer ve kalp atış hızları azalır. Tıp uzmanları ve zoologların birlikte yaptıkları çalışmalara göre ayıların yaraları, kış uykusu sırasında mikrop kapmadan ve iz bırakmadan iyileşiyor.
Dolayısıyla ayılar ne zaman kış uykusuna yatar diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı boz ayı ile ilgili olacaktır. Kutup ayılarının soğuk iklime dayanıklı olduklarını belirtmiştik. Ancak onların aksine boz ayılar kış aylarında yaşamını sürdürmek için kış uykusuna yatarlar.
Bitkiler fotosentez yolu ile havadan karbondioksiti alır; havaya oksijen verir.
Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir.
Ağaç türlerimiz arasında; 5.886.195 Ha. alan ile ilk sırada bulunmaktadır. Ormanlarımız 42 Milyon Ton Oksijen Üretiyor. Temiz bir Nefes Herkesin Hakkı diye Gözümüz gibi Baktığımız Ormanlar, Sizler için Her Yıl 42 Milyon Tondan Fazla Oksijen Üretiyor.
Bitkiler yapraklarıyla solunum ve fotosentez; yaprak haricinde kalan gövde kısmıyla da solunum yaparlar. Yaprakların dökülmesi solunumu engelleyen bir unsur değildir. Ağaçların kabuklarında bulunan hücrelerde de solunum için mitokondriler bulunur ve solunum yapıp bitkiye gereken enerjiyi sağlarlar.
Sulama bulunduğunuz yerin sıcaklık derecesine göre iki günde bir, üç günde bir yapın. Mutlaka sabah saatlerinde bitkinin köklerine gelecek şekilde gövde etrafını kaplayacak şekilde sulayın. Meyve ağaçlarının dibinde oluşan yabani otları temizleyin.
Ağaç, bir yağmur jeneratörüdür.
Yağmur yağması için atmosferde sadece su buharının bulunması yetmez. Su moleküllerinin bir araya toplanmasını sağlayan zerrelere ihtiyaç vardır. Bunlar sayesinde su damlası oluşur ve yağmur yağar. Ağaçlar yağmurun yağmasını sağlayan bu zerreleri yayarlar.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Yapılan araştırmalar, bitkilerin de hissedebildiğini ortaya koyuyor! Süper-hassas ve lazerle kontrol edilen mikrofonlarla yapılan araştırmada, yaprakları koparılan veya bozulmaya başlayan bitkilerin "ağladığı" tespit edildi.
Bitkiler gündüzleri fotosentez, geceleri ›ş›k enerjisi olmad›ğ› zaman solunum yapar. Bitkiler gündüzleri solunum yaparken karbon dioksit al›r ve oksijen verir; geceleri ise oksijen al›p karbon dioksit verir.
Çevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır.
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.
Mevsimin ilerlemesiyle daha ağır, kalın çeperli hücrelerden oluşan, sonbahar halkası olarak ad- landırılan daha koyu renkli bir gelişim gözlenir. Nisan ve mayıs ayla- rinda, ağaçlara su yürü- mesiyle ilkbahar halkası oluşmaya başlar ve yağış- lar bitinceye kadar devam eder.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Yabani ayılar gün içinde ve geceleri aktiftir. Ayı uyku tipine sahip insanların uyku deseni ise güneş döngüsü ile aynı şekildedir. Bu kişilerin uyku dürtüleri yüksektir.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
YILAN: Soğuk iklimin hâkim olduğu yerlerde yaşayan yılanlar, kış aylarında yılan toprağın altında kendine bir yer ayarlayarak kış uykusuna yattığı biliniyor. BÖCEKLER: Çoğunlukla eklembacaklı olarak bildiğimiz böcek türleri kış uykusuna yatar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri