Onlar, Kudüs'ün ve mâbedin yakılıp yıkılışını, esir olarak Romalılar tarafından başka ülkelere sürülüşlerini anmak, hâtıralarını tazeleyip kinlerini bilemek, mâbede yeniden kavuşup yahudi hâkimiyetini kurmak hayali içinde dua ve göz yaşı ile yaslarını sürdürmüşlerdir.
Ağlama duvarı Yahudilerin günümüzde ibadet ettikleri ve ayin yaptıkları bir duvardır.
Yahudiler 'Süleyman Mabedi'nin kaybı sebebiyle' ağlayarak burada dua ettikleri için batı duvarını 'Ağlama Duvarı' diye adlandırdılar. Hâlbuki Ağlama Duvarı olarak bilinen yerin gerçek adı Burak Duvarı'dır.
Ağlama duvarı aynı zamanda kotel olarak bilinmektedir. Kudüs'ün eski şehrinde yer alan ve kireç taşından yapılmış bir tarihi duvardır. Özellikle muhabbetin batı tarafında bulunması ile beraber bu duvar O yüzden batı duvarı olarak da bilinir.
Yahudiler bu duvarı Süleyman Mâbedi'nden bir kalıntı kabul ettikleri için kutsal bir mekân sayarlar. Mâbedin yıkılış yıl dönümü başta olmak üzere çeşitli vesilelerle duvar önünde ibadet eder, Kudüs'ün ve Süleyman Mâbedi'nin yıkılışını, şehir ve mâbedden uzak kalışlarını yâdederek mâbedin Hz.
İlgili 40 soru bulundu
İlk işgalde çok fazla zarar görmeyen tapınak, Kudüs halkının yeniden isyan etmesi üzerine MÖ 586 yılında Kudüs'ü yeniden ele geçiren Babil kralı tarafından yıktırıldı. Bu olaydan sonra tapınaktaki Ahit Sandığı kaybolmuş ve bir daha bulunamamıştır.
Onlar, Kudüs'ün ve mâbedin yakılıp yıkılışını, esir olarak Romalılar tarafından başka ülkelere sürülüşlerini anmak, hâtıralarını tazeleyip kinlerini bilemek, mâbede yeniden kavuşup yahudi hâkimiyetini kurmak hayali içinde dua ve göz yaşı ile yaslarını sürdürmüşlerdir.
Üçüncü Tapınak veya Hezekiel Tapınağı (İbranice: Beit ha Mikdaş haşalişi בית המקדש השלישי), Hezekiel kitabında mimari olarak tasvir edilen tapınaktır. Hezekiel burası için, ebedi mabet ve Kudüs'te bulunan Tapınak Tepesi'ndeki İsrail'in Tanrısı'nın kalıcı mekanı demektedir.
Şabat/Şabbat (İbranice: שַׁבָּת, IPA: [ʃa'bat], lit. "dinlenme, işi bırakma"), Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür. Gregoryen takviminde cumartesi gününe denk gelir ve Yahudiler için YHVH ile aralarındaki özel bir bağı temsil eder.
Tüm yeni doğan bebeğin ilk 10 günü özellikle ağlama dilinin anlaşılması ile geçmektedir.
(Güç, 1999: 132; Erbaş, 2002: 120-121) Bunun yanında Yahudilerin ibadet yeri olan Ağlama Duvarı veya Haremü'ş-Şerif'in Batı Duvarı ve Hıristiyan- lar için Hz. İsa'nın doğduğu (İsa'nın Doğumu Mağarası), Çarmıha gerildiği (Golgota), gömüldüğü (Kutsal Kabir Kilisesi4) yerler de buradadır.
“Burak Duvarı”, Mescid-i Aksa'nın batı duvarının bir parçasıdır ve bu duvar tamamen Müslümanlara ait bir mülktür. Allah Resulü (s.a.v)'in İsra gecesi Mescid-i Aksa'ya vardığında "Burak" isimli bineğini buraya bağlamış, o günün hatırası olarak asırlardır bu isimle anılmaktadır.
Yahudilikte son peygamber olduğu kabul edilen kişi kimdir? Yahudilere göre Mesih'den önceki son peygamber Malaki'dir.13 Dolayısıyla Yahudilik tarihinde peygamberlik müessesesi, Hz. İbrâhim'le başlamakta, Hz. Mûsâ ile zirveye ulaşmakta, Malaki ile son bulmaktadır.
Süleyman Mabedi'nin yeri ise Kudüs'ün eski şehri olarak bilinmektedir. Süleyman Mabedi adını, yapım emrini veren İsrail kralı Süleyman'dan almıştır. Tamamlanması toplamda 7 sene sürmüştür. Günümüzde ise yalnızca bir duvarı ayaktadır.
Filistin denilince Müslümanlar için Mescidi Aksa akıllara gelirken, İsrail denilince de Yahudiler için Süleyman Mabedi ve Ağlama Duvarı akla gelmektedir.
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
Sam'ın neslinden gelen Eber, Hz. İbrahim'in büyük atasıdır. Bu nedenle, Yahudilerin en önemli atası Hz. İbrahim'e “Eber'in neslinden” anlamında İvrî (İbranî), onun konuştuğu dile de İvrit (İbranice) adı verilmiştir.
Kipa (İbranice: כִּיפָּה, romanize: kippot; Yidiş: קאפל, koppel) veya yarmulke (Yidiş: יאַרמולקע), inançlı Yahudi erkekler tarafından geleneksel olarak başın örtülmesi gerekliliğini yerine getirmek için takılan, kumaştan yapılmış bir başlıktır. Her zaman Ortodoks Yahudilik mensubu erkekler tarafından muhakkak giyilir.
Yahudiler, bu alametlerin hiçbirisi İsa'nın zamanında gerçekleşmediği için onun Mesih oluşunu reddetmektedirler. İsa hakkındaki geleneksel Yahudi bakış açısı hep olumsuz olmuştur.
Yahudiler için Mescid-i Aksa'nın hemen altında yer alan ve Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı.
Kral Davut'un oğlu Süleyman'ın ilk tapınağı burada üç bin yıl önce inşa ettiğine inanılır. Burada yer alan Ağlama Duvarı, Yahudilik inancının en kutsal mekanı.
Çorum'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, Hz. Süleyman'a ait olduğu değerlendirilen Ahit Sandığı ve altın sikke ele geçirildi.
Araştırmamızın konusu, Süleyman'ın inşa ettirdiği, Yahudilerin Bet Ha- Mikdaş (Kutsal Ev) dedikleri, Süleyman tarafından yapıldığı için de “Süleyman Mabedi” olarak bilinen Mabed'dir.
Daha sonra, Kudüs'te büyük bir saray inşâ etmeye başlayıp, on üç senede tamamladı. Bu binâların yapımı sırasında insanlardan ve cinlerden pekçoğu Süleyman aleyhisselamın emrinde çalışmışlardı.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri