Duygusal gözyaşları, gözlerimizi tahriş edici maddelerden korumak veya onları kayganlaştırmak için üretilen refleks veya sürekli gözyaşlarından daha fazla protein ve kimyasal içerir. Duygusal gözyaşları dökerek duygusal stres nedeniyle biriken kortizol ve diğer toksinlerin seviyelerini azaltabiliriz.
Hem fiziksel hem de duygusal acının hafiflemesine ve geçmesine yardımcı olur. Endorfin salgılandıktan sonra vücut uyuşuk bir hale bürünebilir. Oksitosin ise, kişiyi sakinleştirir ve iyi hissettirir. Yapılan araştırmalara göre ağlamak, parasempatik sinir sistemini aktive eder ve böylece vücudumuzun dinlemesini sağlar.
Ağlamaktan korkmayın. Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi'nde yapılan bir çalışmada ağlayan insanların ruh sağlığının çok daha çabuk düzeldiği saptandı. Özellikle bir mutluluk sonrası gelen ağlamanın ruh sağlığına pozitif yönde maksimum etki yaptığı görüldü. Ağlamak bir sakinleştirici ilaç gibidir.
Gözyaşı, mutluluk hissi üreten endorfin gibi doğal kimyasalların vücutta salınmasını ve başkalarıyla bağlı hissetmelerine, güven ve sevgi oluşturmalarına yardımcı olan hormonun serbest bırakılmasını sağlar. Ağlamak daha iyi hissettirebilir.
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
İlgili 28 soru bulundu
Uzmanlara göre insan vücudu 3 farklı gözyaşı üretiyor: Refleks olarak ağlama ile kişi kendisini öfkelendiren duygulardan arınıyor, devamlı ağlama ile gözlerin nemli kalması sağlanıyor ve duygusal ağlama ise kişinin ruh sağlığına fayda sağlıyor.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Dr. Garshick konuyu şöyle açıkladı: "Ağlamak kirpikleri büyütmez, ancak gözyaşları kirpikleri yağladığından kirpikler daha koyu veya daha düz görünebilir." Bu geçici takma kirpik dolgusu tüm kirpik sorunlarımıza tam olarak çözüm olmasa da, ağlamanın hala bilmediğiniz bazı önemli faydaları var.
Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz.
Mutluluk diğer duygularla ortak bir paydada buluşur: Pozitif veya negatif, bütün duygular oldukça yoğun olabilir. 2015 yılında yapılmış bir araştırmaya göre, duygularınızı o kadar yoğun yaşarsınız ki yönetilemez hale gelirler ve böylece sevinç gözyaşları ortaya çıkar.
Yanlış: Çok ağlamak gözyaşını kurutur. Doğru: Ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı göz çevresindeki çeşitli dokularda sürekli üretilir.
Bu durum morfin kadar etkili olan endorfinin vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturması ve dolayısıyla rahatlama sağlamasıyla alakalıdır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Endorfinler, beyinde doğal olarak salgılanan "mutluluk hormonları" olarak bilinir ve ağlama sırasında da salgılanabilir.
Belirli uyaranların beyni uyarması durumunda Kranyal Sinir'den gözyaşı benzleri uyarılıyor ve gözyaşı sentezleniyor. Örneğin duygusal ve refleksif gözyaşlarını, en büyük gözyaşı salgı bezi olan Lakrimal Bez (Lacrimal Gland) salgılıyor. Bu sayede ağlıyoruz.
Kur'an'da “ağlama” olgusuna, korku, tevazu, huşû, üzüntü, tasannu / yapmacıklık gibi heyecan, duygulanım ve durumları ifade eden vasıta olarak yer verilir.1 Kur'an'da ağlamanın fizyolojik ve psikolojik boyutlarına işaret edi- lir. Bunun yanında dış dünyada ağlama olayını ortaya çıkaran faktörlere işaret edilir.
Gözyaşı, yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumundadır. Yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizler.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Normal Gözyaşı Akışı
Bu salgı göz kırpma ile gözün yüzeyinde dağılır ve göze ihtiyacı olan oksijen ve besin desteğini sağlar, ayrıca göz yüzeyini de temizler. Dolayısıyla sağlıklı gözler için sağlıklı ve yeterli bir gözyaşı salgısı oldukça önemlidir.
Özellikle, kıl köklerini besleyen yağ asitleri ve vitaminler içeren yağlar kirpiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Jojoba yağı kirpiklerin uzaması için gerekli bileşenleri sağlar ve kirpikleri güçlendirir. Tatlı badem yağı yüksek miktarda vitamin ile kirpikleri besler ve hızlı uzamasını destekler.
Temel malzemelerimiz şunlar: Zeytinyağı, Hint Yağı, Hindistan cevizi yağı, tatlı badem yağı, avokado yağı, lavanta yağı, aloe vera jeli, E vitamini yağı veya ampulleri, yeşil çay. Bu malzemelerin her birini tek başına uygulamanız da kirpik ve kaşlarınızı güçlendirmeye yardımcı olur.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Gergin, kaygılı ve sıkıntılı hissetmek, hızlı nefes alıp vermek, çabuk sinirlenmek ve sürekli ağlama isteği yaşamak, anksiyete belirtileri arasında yer alıyor. Anksiyete krizi anında; nefes egzersizleri yapmak, ayakta dik durmak, pozitif düşünmeye çalışmak, yürümek, bir film ya da kitabı odaklanmak faydalı olabiliyor.
Ağlamanın öfkeye verilen en yaygın tepkilerden biri olmasının nedeni genellikle sizi inciten durumlar tarafından tetiklenmesidir. Duygularınız bu şekilde gün yüzüne çıktığında engel olmak yerine ağlayarak duygusal bir rahatlama sağlayabilir ve duygularınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri