Gözyaşı, mutluluk hissi üreten endorfin gibi doğal kimyasalların vücutta salınmasını ve başkalarıyla bağlı hissetmelerine, güven ve sevgi oluşturmalarına yardımcı olan hormonun serbest bırakılmasını sağlar. Ağlamak daha iyi hissettirebilir.
Dahası da var: Tıpkı kahkaha atmak gibi, ağlamak da endorfin salgılanmasını sağlıyor. Neşe verici etkisi olan endorfin, aynı zamanda ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engelleyerek ağrı azaltıcı etki de sağlar. Bu nedenle fiziksel acınız varsa ağlama sonucunda bunda da bir azalma meydana gelir.
Ağlamak, insanların fiziksel acıyla baş etmesinin en yaygın yollarından biridir. Ağlamanın ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmasının birkaç nedeni vardır. Birincisi, ağlamak doğal ağrı kesiciler olan endorfinlerin salınmasına neden olur. İkincisi, ağlamak ağrının artmasında etkili olabilen stresi azalmasını destekler.
Ağlamak gerginliği azaltır. Yapılan klinik araştırmalarda, ağlamanın tansiyon, nabız ve vücut ısısının düştüğü hatta fiziksel bazı rahatsızlıklarında hafiflediği bulunmuştur. Birçok araştırma, ağlamanın stresle baş etmek için gerekli ve yararlı olduğunu desteklemektedir.
Yapılan bir araştırma haftada bir kez ağlamanın stresi azalttığını ve ruh sağlığı açısından faydalı olduğunu ortaya koydu. Current Directions in Psychological Science adlı bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 30 ülkeden katılımcıların çoğu ağladıktan sonra rahatladıklarını söyledi.
İlgili 32 soru bulundu
Endorfin beynin ürettiği bir ağrı kesicidir. Morfin kadar etkili olup vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturur ve dolayısıyla rahatlama sağlar. Ağlayınca da tıpkı kahkaha atınca olduğu gibi endorfin salgılanır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
İslâm'da dinî his ve heyecanla ağlamak tavsiye edilmiş ve bu tür ağlamalar karşılığında büyük sevap vaad edilmiştir. Meselâ kimsenin bulunmadığı bir yerde Allah'ı zikredip ağlayan müminin âhirette Allah'ın özel lutfuna nâil olacağı (bk.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Bu durum morfin kadar etkili olan endorfinin vücuttaki rahatsızlık hissini azaltarak sinirleri uyuşturması ve dolayısıyla rahatlama sağlamasıyla alakalıdır. Bu rahatlama hissiyle birlikte kişi sakinleşir ve uykuya dalma kolaylaşır.
Acı, keder, kayıp, çaresizlik, tasa, kaygı, sinir, heyecan, suçluluk ve hatta sevinç gibi yoğun yaşanan birçok duygu gözyaşlarını belirmesine neden olabilir. Ağlama anı gerçekte insanın kendisi ile geçirdiği özel bir andır.
Dr. Garshick konuyu şöyle açıkladı: "Ağlamak kirpikleri büyütmez, ancak gözyaşları kirpikleri yağladığından kirpikler daha koyu veya daha düz görünebilir." Bu geçici takma kirpik dolgusu tüm kirpik sorunlarımıza tam olarak çözüm olmasa da, ağlamanın hala bilmediğiniz bazı önemli faydaları var.
Ağlayarak stres atmak gerçekten çok rahatlatıcıdır. Ama saatlerce ağladıktan sonra kızarmış burun ve şişmiş gözlere sahip olmak çokta güzel bir durum değildir. Diğer yandan gözyaşlarındaki tuz içeriği ciltteki nem seviyesini düşürerek cildimizi kurutabilir. Bu da ciltte kırışıklığa ve çizilmelere neden olabilir.
Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz.
Mutluluk diğer duygularla ortak bir paydada buluşur: Pozitif veya negatif, bütün duygular oldukça yoğun olabilir. 2015 yılında yapılmış bir araştırmaya göre, duygularınızı o kadar yoğun yaşarsınız ki yönetilemez hale gelirler ve böylece sevinç gözyaşları ortaya çıkar.
Ağlamak, sanılanın aksine bir zayıflık belirtisi değildir. Duygusal boşalım sağlamaktır. Vücuttan toksinler atılır ve kendimizi daha rahat hissederiz. İnsan sağlığı için faydalıdır.
Ağladığımızda etrafımızın ilgini çektiğimiz ise su götürmez bir gerçek! Çevremizdeki insanlarla kontağımız ağlayınca daha çok artar. Sosyal ve ruhsal destek gördüğümüzde, yalnız olmadığımızı anladığımızda kendimizi daha iyi hissederiz.
Düzenli ve derin nefes almaya çalışarak ağlayın. Bu şekilde bittikten sonra hem daha iyi görünebilir hem de daha rahatlamış olabilirsiniz. Kızarma ve şişkinliği önlemek için yüzünüzü serin suyla yıkayın ve daha belirgin bölgelere odaklanın. Eğer makyajınız varsa ve bozulmuşsa, bir mendille düzeltin.
Patolojik gülme ve ağlama, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur. Bu durumdaki hastalar, mutluluk veya üzüntü birlikte hissedilmeksizin sıklıkla aşırı ağlama nöbetlerinin sıklığından dolayı acı çeker. İnme sonrası emosyonel rahatsızlığın uygun yöntemlerle tedavisi önemlidir.
Bu davranış genel olarak yanlarında güvendikleri biri olduğunda ortaya çıkar. Hayal kırıklığı, öfke, kafa karışıklığı, korku gibi duyguların neden olduğu krizlerde; ağlama, vurma, çığlık atma, tekmeleme, nefesini tutma ya da kendini yere atma gibi tepkiler görülebilir.
"Orgazm bağlanma hormonu yayıyor. Bu hormonlar orgazm sonrasında düşüyor ve düştükçe bir hüzün çöküyor. Mutlak sevinç ve zevkten ayrılmış oluyorsunuz.
Zihni başka şeylerle meşgul etmek de ağlamayı durdurma etkisine sahiptir. Başka şeyler düşünmeye çalışarak içinde bulunduğunuz ruh halinden uzaklaşabilirsiniz. Fiziksel olarak hareket etmek de ağlamanızı engelleyebilir. Elinizle bir şeyi sıkıp bırakmak denenen yöntemlerdendir.
Gergin, kaygılı ve sıkıntılı hissetmek, hızlı nefes alıp vermek, çabuk sinirlenmek ve sürekli ağlama isteği yaşamak, anksiyete belirtileri arasında yer alıyor. Anksiyete krizi anında; nefes egzersizleri yapmak, ayakta dik durmak, pozitif düşünmeye çalışmak, yürümek, bir film ya da kitabı odaklanmak faydalı olabiliyor.
Peygamber: "Ailesinin (veya dirilerin) ağlaması/ağıt yakması sebebiyle ölüye azap edilir." buyurmuş, Hz.
Allah ise, Samed'dir; her şey ona muhtaç, fakat o, hiçbir şeye muhtaç değildir. Dolayısıyla anladığımız manada Allah için bir üzüntü veya bir sevinç söz konusu değildir. Bununla beraber, Kur'an'da defalarca vurgulanan “Allah'ın razı olması” gerçeği, beraberinde bir sevinmeyi de çağrıştırır.
Ağlamanın öfkeye verilen en yaygın tepkilerden biri olmasının nedeni genellikle sizi inciten durumlar tarafından tetiklenmesidir. Duygularınız bu şekilde gün yüzüne çıktığında engel olmak yerine ağlayarak duygusal bir rahatlama sağlayabilir ve duygularınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri