Makalemizin konusu olan Konyalı Mehmed Vehbi'nin Ahkâm-ı Kur'aniyye adlı eseri, isminden de anlaşılacağı üzere bir ahkâm tefsiridir.
Hanefî fakihi ve müfessir.
İbâdât, muâmelât ve ukūbâtla ilgili âyetlerin tefsirini konu alan ilim dalı ve bu dalda yazılan eserlerin ortak adı.
Mâlikî âlimlerinden Ebû Abdullah Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî'nin (ö. 671/1273) tefsiri, el-Câmiʿ li-aḥkâmi'l-Ḳurʾân (Kahire 1935) adını taşımakla birlikte sadece ahkâm âyetlerinin tefsirinden ibaret olmayıp daha çok ahkâma ağırlık veren umumi bir tefsirdir.
Ahkam ayetleri kavramı ile Kur'an'daki, amelî/fıkhî hükümler içeren ayetler, diğer bir deyişle amelî/fıkhî hükümlere kaynaklık eden ayetler kastedilir. Ahkam ayetleri üzerinde tefsir faaliyetinde bulunma ve hüküm istinbatı konusu, müfes- sirlerin ve fakihlerin ortak çalışma alanları olarak nitelenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
İlk tedvin edilen fıkhî tefsir, bugünkü bilgilerimize göre, Mukâtil b. Süleyman'ın Tefsîrü'l-Hamsi Mie Âye Mine'l-Kur'ân'ıdır.
Cessas'ın tefsiri... Ahkâmü'l-Kur'ân sahasında yazılan ilk örneklerden biri olup daha sonra kaleme alınan ahkâm tefsirlerine tesir etmiştir. Eserde sûreler Kur'an'daki sıralarına göre ele alınmış, ancak bütün bir sûrenin değil, sadece içinde bulunan ahkâm âyetlerinin açıklaması yapılmıştır.
Bu dönemde yazılan tefsirlerde, rivayetle beraber dirayet tefsiri de kendini göstermiştir. Eldeki bilgilere göre, Kur'an'ın baştan sona kadar tefsir edilerek yazılan ilk tefsir kitabı, Mukâtil b. Süleyman'ın bu dönemde yazılmış olan “Tefsîru Mukâtil b. Süleyman” adlı eseridir.
İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak üzere çok sayıda çalışma yapılmıştır. Tefsirciler tarafından ilk müfessir kabul edilen Muhammed, Kur'an'ı yine Kur'an ile tefsir etmiştir.
İslam alemi ve Müslümanlar açısından çok büyük öneme sahip olan Camiul Beyan ve Tarihu'l Ümem Ve'l Mülük adlı eserleriyle bilinen büyük tefsir, hadis, tarih ve fıkıh alimidir İmam Taberi. Asıl adı Ebû Ca'fer Muhammed b. Cerîr b. Yezîd el-Âmülî et-Taberî el-Bağdâdî'dir.
Tefsir ilmi, genel olarak rivâyet ve dirâyet tefsirleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlarla birlikte zamanla daha çok dirâyet tefsirinin alt kolları olan mezhebî, işârî, fıkhî, içtimâî ve ilmî tefsir gibi ekoller ortaya çıkmıştır.
İslâm dünyasında Tasavvufî düşüncenin meydana getirdiği ürünlerden biri de İşârî tefsirlerdir. Bu tarz tefsir, Kur'an'ın batınî açıdan yorumuna dayanır. Mutasavvıflara göre esas olan, lâfızların, görünenin ötesinde birtakım anlamlar içermesidir.
Mutezile, İslam düşüncesinin genel yapısı içinde müstakil bir yeri olan bir fikri disiplin, bir dini düşünce ekolüdür. Bu ekolün karakteristik özelliği, dini anlamada metod olarak akli düşünceyi ön plana çıkarması ve vahiy müessesesini bir din felsefesi halinde ele almasıdır.
Ebû Bekir el-Esam, Ebû Ali el-Cübbâî, Ebü'l-Kāsım el-Belhî el-Kâ'bî, Ebû Hâşim el-Cübbâî, Ebû Müslim el-İsfahânî ve Rummânî gibi ilk dönem Mu'tezile âlimleri Mu'tezilî tefsir ekolünün önemli eserlerini meydana getirmiştir.
Abdullah bin Abbas (Arapça: عبدالله بن عباس, 619, Mekke - 687, Taif), Tefsir ve fıkıh alanlarında otorite kabul edilen ve çok sayıda hadis rivayet eden İslam peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu olan sahabe.
Taberî,(ö. 310) tefsir alanında tanınmış bir alim olduğu gibi, aynı zamanda İslam dünyasının en tanınmış tarihçisidir.
İmam-ı Azam, İmam-ı Şafii, İmam-ı Malik ve Ahmed bin Hanbel, İmam-ı Gazali, Süyuti, Necmeddin Ömer-i Nesefi, Fahreddin er-Râzî, Kadı Beydavi, Seyyid Şerif Cürcani, İbn Kesir.
Halkımız, eğitim seviyeleri ne olursa olsun tefsirleri bilgi kaynakları olarak görmelidirler. Bu takdirde Fahreddin er-Râzî'nin, Kurtubî'nin, Şevkânî'nin, Elmalılı Hamdi Efendi'nin, Seyyid Kutub'un, Mevdûdî'nin ve Süleyman Ateş'in tefsirleri bizi Kur'ân'ın âyetlerini açıklama bakımından mutlak doğrulara götürmez.
İlk Türkçe tefsir Hak Dini Kur'an Dili'nin müellifi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır.
Atatürk'ün Diyanet İşleri Başkanlığına verdiği talimatı üzerine yazdırıldı. 1925'te Diyanet İşleri Riyaseti Kur'an'ı çağın icaplarına göre yeniden tefsir edebilecek birine görev vermek istemiştir. Bu görev, Atatürk'ün talimatı üzerine Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verildi.
Kur'an'ın Hz. Peygambere nazil olması ve Kur'an'ı açıklamak için bizzat Allah tarafından görevlendirilmiş olamsı onun tefsirini önemli kılmaktadır. Hz. Peygamber Kur'an'ı farklı şekillerde tefsir etmiştir.
Tefsirler; rivayet tefsiri ve dirayet tefsiri olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan meal kelimesi, bir metnin ya da olgunun anlamı demektir. Fesr kökünden türetilmiş olan tefsir sözcüğü ise bir şeyi açıklığa kavuşturmak, detaylı bir şekilde açıklamak ve yorumlamak anlamına gelir. Dinimizde her iki kelime de sözlük değil terim anlamında kullanılır.
Ahkâm tefsirleri genelde ibâdat, muâmelat ve ukûbat konularıyla ilgili âyetlerin yorumunu içeren eserlerdir. Aynı zamanda ahkâm tefsirlerine fıkhî tefsirler adı da verilmiştir. İlk ahkâm tefsiri, Mukâtil b. Süleyman'ın Tefsiru Hamsi Mieti Âyetin Mine'l-Kur'an adıyla bilinen eseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri