“Ahsen-i takvîm” ifadesi, “Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık” (et-Tîn 95/4) meâlindeki âyette geçmektedir.
İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik. Allah Teâlâ insanı ruh ve beden kabiliyetleri bakımından canlıların en mükemmeli kılmıştır.
''Biz gerçekten insanı en güzel biçimde yarattık, [Tin, 95/4.] ''Allah size şekil verdi ve şeklinizi en güzel yaptı, [3Teğâbün, 64/3.]
Sözlüklerde ahsen-i takvîm en güzel yapı, düzenleme; esfel-i sâfilîn ise sefillerin en sefili, aşağıların en aşağısı, cehennemin en derin azap yeri anlamlarında kullanılmıştır.
Ahseni takvim kavramının hangi surede geçtiğini merak edenler, bunun için internete başvurmuştur. Bu kavram, Tin suresinin 1-4 ayetinde geçer ve 'en güzel biçim' anlamına gelir. Tin suresinin dördüncü ayetinde geçen bu kavram, insana Allah tarafından verilen en güzel ve kusursuz biçim ve yapıyı ifade eder.
İlgili 31 soru bulundu
“Ahsen-i takvîm” ifadesi, “Andolsun ki biz insanı en güzel şekilde yarattık” (et-Tîn 95/4) meâlindeki âyette geçmektedir.
Ahsen ismi Kur'an'ın içinde geçer. Ahsen'i takvim ise, en güzel şekil anlamı ile bilinir. Aynı zamanda Ahsen kelimesi Kur'an-ı Kerim'de toplamda 50 ayetin içinde yer alır. Hem kız hem de erkek çocuklar için tercih edilebilecek en güzel ve özel isimler arasında yer alır.
Istılah bakımından Ahsen-i Takvîm, “Yaratılışın en güzeli” En güzel yaratılış, en güzel biçim demektedir.
Cenâb-ı Hak biz kullarını, meccânen (hiçbir bedel ödemediğimiz hâlde) “ahsen-i takvîm”, yani en güzel kıvamda ve İslâm fıtratı üzere yarattı.
İnsanın ve hayatın niçin yaratıldığı sorusuna Kur'ân'da Allah'a kulluk etmek, Allah'ın halifesi olmak ve ahsen-i amele/en iyi davranışa sahip olmak gibi farklı cevaplar verilmiştir.
Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur. Bu ifadeyle Allah kendi sözüne melekleri şahit yapmaktadır.
İnsan, yerlerin ve göklerin tek sahibi olan Yüce Allah tarafından mükemmel bir biçimde yaratılmıştır. Allah, insana dengeli ve ölçülü bir beden, canlılık kazandıran bir ruh, doğru ile yanlışı ayırt etmeye yarayan bir akıl ve hayatını anlamlı kılabilecek bir vicdan vermiştir.
Yüce Rabbimiz “Biz insanı en güzel şekilde yarattık” (Tȋn, 4); “… size sûret/ şekil verip de, sûretlerinizi güzel yapan Allah'tır…” (Gâfir, 64) buyurmuştur. Bu âyetler insanın en mükemmel kıvamda yaratılmış olduğunu göstermektedir.
4-Kadınlara mehirlerini (bir görev olarak) gönül hoşluğuyla verin. Eğer kendi istekleriyle o mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa, onu da afiyetle yiyin. 5-Allah'ın, sizin için geçim kaynağı yaptığı mallarınızı aklı ermezlere vermeyin. O mallarla onları besleyin, giydirin ve onlara güzel söz söyleyin.
28: Allah sizin yükünüzü hafifletip dinî hayatı yaşanılır kılmak istiyor. Çünkü insan yaratılış itibariyle zayıf ve zaafları olan bir varlıktır.
İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emîn beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik. Allah Teâlâ insanı ruh ve beden kabiliyetleri bakımından canlıların en mükemmeli kılmıştır.
Ahsen ismi Arapça kökenli bir isimdir ve genellikle "güzel," "iyi" veya "en güzel" gibi olumlu anlamlara gelmektedir.
Ahsen ismi unisex olarak bilinen kız ve erkek için uygun olan isimlerdendir. Her iki cinsiyette de çok güzel, en güzel anlamlarına gelmektedir. Çok güzel olan, en güzel olan anlamı ile kullanılmaktadır. Ahsen Ne Demek?
Ahsen ismi en güzel, çok güzel olan anlamını taşımaktadır. Ahsen isminin anlamları şöyle; Çok güzel, en güzel.
Arapça ḳwm kökünden gelen taḳwīm تقويم “1. düzeltme, doğrultma, reform, 2. konum belirleme, enlem ve boylam ölçme, 3. almanak, takvim” sözcüğünden alıntıdır.
Ömer'in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali'nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.
Hicrî takvim, Müslüman takvimi ya da İslâmî, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.
Lina ismi, Kur'an-ı Kerim içerisinde mevcut halde bulunan Haşr suresinin 5. ayetinin içinde geçmektedir. Lina ismi, bahsedilen yerde yumuşak hurma ağacı manasını taşımaktadır.
ahsen - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥsn kökünden gelen aḥsan أحسن “daha güzel, en güzel” sözcüğünden alıntıdır.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri