Konutun aile konutu olduğunun, eşlerin bu konutta birlikte yaşadıklarının ispatlandığı muhtarlıktan veya apartman yönetiminden alınacak bir belge, Tapuda aile konutu şerhi koydurmak isteyen kimsenin taşınmaz malın maliki ile resmi olarak evli olduğuna ilişkin nüfus kayıt örneği veya evlilik cüdanı
Evlilik cüzdanı ve konutta diğer eşle birlikte oturulduğunu ispat eden belge(ikametgah belgesi) ile tapu idaresine başvurulabilecek ve aile konutu şerhi yaptırılabilecektir. Başvuru malik olmayan eş tarafından yapılabileceği gibi, bir avukata vekaletname verilerek gerçekleştirebilmesi mümkündür.
Tapuda taşınmaz üzerinde aile konutu şerhi olması ve malik olmayan eşin de rızasının olmaması durumunda üçüncü kişinin bu durumu yani taşınmazın aslında bir aile konutu olduğunu bildiği kabul edilir.
Aile konutu şerhi, ancak bir taşınmaz üzerine konulabilecektir. Yani eşin birden fazla evin maliki bulunması halinde, yalnızca aile konutu niteliğindeki tek bir ev için bu şerh işlenebilecektir. Şunu da belirtmekte fayda var ki; bu şerhin tapu kütüğüne işlenmesi kurucu değil açıklayıcı niteliktedir.
Aile konutuna şerh konulabilmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için eşlerden biri dava açmalıdır. Dava açma sürecinde ise eşler arasındaki evlilik birliğinin de sürüyor olması istenir. Taşınmazın tapuda kayıtlı olması gerekirken konutun maliki eşlerden biri olabileceği gibi her ikisi birden de olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Taraflar evli kaldığı ve taşınmaz aile konutu niteliğini kaybetmediği sürece bu koruma devam edecektir. Eşin rızası alınmadan aile konutu ile ilgili yapılan devir ve tasarruflar için, rızası olmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması gerekir.
Aile şerhi, konutun sahibi olmayan eşin talebi ile işlenmiş ise, aynı eşin talebi ile kaldırılır. Eğer şerh her iki eşin de birlikte talebi ile işlenmiş ise, yine iki eşin talebi ile kaldırılabilir. Aile konutu şerhinin kaldırıldığı vefat, taşınma boşanma gibi bazı başka durumlar da vardır.
Aile konutu şerhi, e-devlet içerisinde yer alan “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü” “Web tapu işlemleri” bölümünde görülebilir. Zaten bu alanda kişinin mülkiyetinde bulunan tüm taşınmazlar, şerhler ve beyanlar ile birlikte görülebilmektedir.
Şerh işlemleri, genellikle borçlu ve alacaklı arasındaki durumlarda gerçekleştirilse de tapu hakkında hak sahibi olan taraflar ve aile bireyleri arasında da tapuya şerh koyma işlemi sıkça gerçekleştirilir.
Evli bir kişiden konut satın alındığında, konutu satan kişinin eşinin açık rızasının alınmamış olması halinde uygulamada uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Baştan söylenmeli ki, satın alınan ev aile konutu ise ve evli kişinin eşinin bu satışa açık rızası alınmaz ise satışa onayı olmayan eş bu taşınmazı geri alabilir.
Aile konutu şerhi işlenebilmesi için gerekli olan belgeler; Aile konutu şerhi talebi dilekçesi. Muhtarlıktan alınmış konutun aile konutu olduğunu gösterir belge. Evlilik cüzdanı veya tarafların evli olduklarını gösterir nüfus kayıt örneği.
Aile konutu kural olarak tek konuttur ve evlilik birliğinin de- vamı süresince korunur.
TMK da öngörülmüş Aile Konutu ile ilgili haklardan yararlanabilmek için bu kaydın konulması zorunludur. Tapu kütüğüne şerh konulduktan sonra malik olan eş aile konutunu diğer eşin haberi olmadan satamaz, üzerinde eşinin muvafakati olmadan mülkiyeti sınırlayan işlemler yapamaz.
Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur.
Tapunun sahibi, alacaklı olan kişi ya da davalı başta olmak üzere hukuksal açıdan hak talep etme yetkisi olan her birey tapuya şerh koyma işlemi için başvuruda bulunabilir.
Aile konutuna ilişkin olarak tapu kaydında aile konutu şerhi bulunmasa bile, malik olan eş diğer eşin açık rızası olmaksızın aile konutunu 3. kişilere devredemez, aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz(örneğin 3. kişi lehine sınırlı ayni hak tesis edemez.) ve aile konutuna ilişkin kira sözleşmesini feshedemez.
Satılamaz/Devredilemez Şerhi
Tapu kütüğüne kayıtlı şeylerin ihtiyati tedbir kararının konusunu oluşturması halinde, ihtiyati tedbir kararı ile tapu kütüğünde söz konusu şeye satılamaz şerhi koydurulabilir.
Annemden Miras Kalan Evde Oturuyorum Kardeşlerim Çıkarır Mı? Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir.
Aile Konutu Şerhinin Kaldırılması:
Aile konutu şerhinin nasıl koyulacağı hususu gibi bu şerhin nasıl kaldırılacağı hususu da önemlidir. Aile konutu şerhi tapu dairesine başvurarak konulmaktadır. Şerhin kaldırılması da yine aynı yöntemle, ilgili tapu dairesine başvuru ile gerçekleşir.
İşbu madde kapsamında koruma, eşlerin evlilik birliğinin resmi olarak sona ermesi, aile konutundan taşınılıp aile konutu niteliğine son verilmesi halinde sona ermektedir. Evlilik birliği boşanma ile sona erebileceği gibi; eşlerden birinin ölümü yahut evliliğin iptali halinde de sona erer.
Dolayısıyla bildirimle kira sözleşmesinin tarafı olan eş, aile konutundan yararlanma hakkını eşinden bağımsız olarak elde ettiği gibi kira, aidat, konutu aldığı gibi iade etme gibi borçlardan da sorumlu olacaktır. Veya kira kontratını feshetmek isteyen ev sahibi, iki eşe de bildirmek zorunda olacaktır.
Aile konutu şerhi dilekçesi , evlilik cüzdanı, nüfus kayıt örneği, meskenin aile konutu olduğunu gösteren muhtarlıktan alınacak belge, ikametgah belgesi. Aile Konutu Şerhi Ücreti? Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için herhangi bir harç veya ücret alınmaz.
Böyle bir karar alınması halinde, eşin imzasını taşımayan tahliye taahhütnamesi geçersiz olur. Aile Konutu Tespiti Davası Kime Karşı Açılır? Aile konutu tespiti davası, eşe karşı açılmalıdır. Tahliye taahhütnamesinden sonra açılan tespit davalarında da aynı kural geçerlidir.
Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.
Tapu kaydında aile konutu şerhinin bulunması, cebri icra yolu ile yapılan icra takibi sonucu satışına engel teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri