Adını güneyindeki denizden alan Akdeniz Bölgesi, kuzeybatıda Ege Bölgesi, kuzeyde İç Anadolu Bölgesi, kuzeydoğuda Doğu Anadolu Bölgesi ve doğuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile komşudur. Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Marmaris'e kadar 1542 kilometredir.
Dünyanın en büyük iç denizi olan ve yüzölçümü 2,5 milyon km2'yi geçen Akdeniz, batıda Cebelitârık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na bağlı olduğu gibi 1869'dan itibaren de Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e ve dolayısıyla Hint Okyanusu'na bağlanmıştır. Cebelitârık Boğazı'ndan Suriye kıyılarına kadar uzunluğu 3800 km. kadardır.
Dünyanın en büyük iç denizidir. Derin bir denizdir ve en derin noktası İyon Denizi'nde bulunan ve yaklaşık 5267 metre olan Kalipso Çukuru'dur. Doğu Akdeniz Havzası, Batı Akdeniz Havzası'ndan daha derindir. Özellikle Doğu Akdeniz olmak üzere tuzluluk oranı yüksektir.
Doğu Akdeniz ülkeleri ve bölgeleri arasında Kıbrıs, Türkiye (Anadolu), küçük Hatay ili, Yunan On İki Adalar'ı ve Lübnan, Suriye, Filistin, İsrail, Ürdün ve Mısır yer almaktadır.
Akdeniz'in Başkenti Antalya'yı Ziyaret Etmeniz İçin 9 Neden.
İlgili 17 soru bulundu
Akdeniz, orta kesimlerde Sicilya ile Tunus arasında çok fazla darlaşır ve genişliği 138 kilometreye inen bu dar kesimin doğusunda kalan bölüme Doğu Akdeniz havzası, batısında kalan bölüme de Batı Akdeniz havzası adı verilir. Asıl geniş ve kesintisiz alan Tunus ile Suriye arasında uzanan doğu kesimi olup geri kalan ...
Günümüzde Akdeniz Havzası'na kıyıdaş 23 ülke bulunmakla birlikte, bunlardan İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Malta, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Tunus, Fas ve Cezayir'in Batı Akdeniz'e kıyıları mevcut iken Page 4 MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi - MANAS Journal of Social Studies 851 Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, ...
Atatürk'ün hedef gösterdiği deniz, bugün Akdeniz olarak bilinen Akdeniz değil, Adalar denizidir. Çünkü Atatürk, denizin gerçek adını kullanmıştır. Gerçekte geniş anlamda, Akdeniz bugünkü anlamda Adalar denizini de kapsamaktadır. Ancak ayrıntıya inildiğinde, Akdeniz'in bir iç kolu olarak “Adalar denizi” denmiştir.
Akdeniz Bölgesi'nin Özelliği
Akdeniz bölgesi, Toros Dağlarının güneyinden başlayarak Suriye sınırına kadar uzanan eşsiz güzellikteki manzarası, sahil, koy ve plajları içine almaktadır. Bölge- nin illerini ise, Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, İçel, Kahramanmaraş ve Osmaniye oluşturmaktadır.
Akdeniz Bölgesinin nüfusu yaklaşık 2 milyon 980 bindir. Bölgede toplam 8 şehir ve 104 ilçe bulunmaktadır. En kalabalık şehirleri Antalya ve Adana'dır.
Tarih boyunca yönünü genelde batıya çevirmiş Türklerin batıyı beyaz olarak betimlemesinin ayrı bir anlamı var mı bilmiyoruz ama Akdeniz ismi de bundan gelmiş. Yani Akdeniz batı denizi demekmiş.
Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nda yer alan dünyanın en derin noktasıdır. Yaklaşık 11.000 metre derinliği ile Mariana Adaları yakınlarında bulunur. Bu çukur, adını Mariana Adaları'ndan alıyor.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
Harita Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye haritalarına göre Honaz Dağı – Akdeniz sahili arasında Ege ve Akdeniz Bölgelerini ayıran sınır: Honaz Dağı'ndan itibaren güneybatı yönde uzanışı devam eden her iki bölgenin sınırı, söz konusu haritalarda yine farklı biçimde resmedilmiştir.
Tuz oranı arttı. Akdeniz yaklaşık 6 milyon yıl önce kuruyup çöl haline gelmiştir. Daha sonra kıtaların ayrılması sonucu Afrika'yı Avrupa'ya bağlayan Cebelitarık boğazının açılmasıyla okyanus suları Akdeniz'i doldurmaya başladı.
Ege Denizi Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile Karadenize bağlanır. Ege Denizi Akdenizin neresinde başlar yada biter sorusunun cevabı Marmaristir.
Coğrafi konum. Adını güneyindeki denizden alan Akdeniz Bölgesi, kuzeybatıda Ege Bölgesi, kuzeyde İç Anadolu Bölgesi, kuzeydoğuda Doğu Anadolu Bölgesi ve doğuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile komşudur. Kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Marmaris'e kadar 1542 kilometredir.
Akdeniz Havzası ülkeleri genel olarak dört bölümde ele alınmaktadır; Kuzeybatı Akdeniz bölgesi (Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz), Kuzeydoğu Akdeniz (Yunanistan, Yugoslavya, Türkiye), Güneybatı Akdeniz (Fas, Cezayir, Tunus), Güneydoğu Akdeniz (Libya, Suriye, Mısır, İsrail, Lübnan, Kıbrıs, Malta) bölgeleri olarak ...
Akdeniz bölgesi; içdenizden Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan 2,5 milyon km²'si deniz olmak üzere toplam 8,75 milyon km²'lik bir alanı kaplayan 427 milyon insanın ve 22.500 canlı türünün yaşadığı bir bölgedir.
Akdeniz iklim tipi bu 8 ilin tamamında görülür. Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Mersin ve Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırlarında bulunan iller arasındadır. 104 ilçeye sahip olan Akdeniz Bölgesi bu bakımdan, diğer bölgelerimizle kıyaslandığında orta sıralarda yer alır.
Akdeniz isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Kuzeyde Avrupa, doğuda Asya, güneyde Afrika ile kuşatılan deniz.
Portekiz, ya da resmî adıyla Por- tekiz Cumhuriyeti (Portekizce: República Portuguesa) Avrupa'nın güneybatısında İber Yarımadası üze- rinde yer alan, Avrupa Kıtası'nın en batıdaki ülkesidir.
Dünya üzerinde 20 ülkenin Akde- niz'e kıyısı bulunuyor. Bu ülkeleri; İs- panya, Fransa, İtalya, Slovenya, Bos- na-Hersek, Arnavutluk, Yunanistan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Filis- tin-Gazze Yönetimi, Mısır, Libya, Tu- nus, Cezayir, Fas, KKTC, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta oluşturuyor.
2.500.000 km² alanıyla ülkemizin etrafında yer alan en büyük denizdir. Akdeniz kıyılarımızın uzunluğu 1577 km'dir. Yurdumuzun en güneyinde yer alan Akdeniz, yüksek sıcaklık ve buharlaşmadan dolayı en tuzlu denizimizdir (‰ 38-39).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri