Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimlerine akıl sağlığı raporu verme yetkisi tanındı. Genelgeye göre birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimleri tarafından hazırlanabilecek.
Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Akıl sağlığı raporları sağlık kuruluşlarından alınır.
ilgili mevzuatta birinci basamak sağlık kurul usları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her tiürlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler aile hekimlisi uygulamasına seçilen yerlerde aile hekimleri tarafından düzenlenir. " hükmü getirilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın özel hastaneler tarafından verilen istirahat raporları geçerlidir. 20 günü aşan raporlar, Sağlık Kurulu tarafından verilebilir.
Aile Hekiminiz 65 yaş üstünde olan ve Özellikle NOTER İŞLEMLERİNDE gerekli olan AKLİ MELEKE RAPORU nu , gerekli kontrol ve muayeneleri yaptıktan sonra verebilir (Bu rapor günlük olarak kullanılabilir)
*Kişiler MHRS veya 182 den sağlık kurulu polikliniğine randevu alarak başvuru yapabilirler. *Kişilerin “Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi” ne hitaben yazılmış olan sevk yazısıyla başvurması gerekmektedir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği yazıya göre notere başvuran 65 yaş ve üzeri kişilerin sağlık raporu alma zorunluluğu artık yok.
İşe girişlerde sağlık raporunun alınabileceği yerler ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi iş yeri hekimi bir diğeri ise aile hekimleridir. Ancak unutulmamalıdır ki, eğer girilecek olan iş az tehlikeli kategorisinde ise aile hekimlerinin sağlık raporu verme yetkisi bulunur.
İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 1.2.1993 tarihli, 4319 ve 20.05.1996 tarihli 7788 sayılı görüşlerinde; “Noterlikte iş yaptırmak isteyen ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin tam olup olmadığı hususunda şüpheye düşülmesi halinde doktor raporu istenmesi gerekmektedir.
Yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş olan sağlık raporu istem sahibi tarafından Müdürlüğe sunulur ve Müdürlük tarafından söz konusu sağlık raporu incelenir. Bu raporun devlet hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Başvuran tarafından talep edilen rapor “akli meleke” 'nin olup olmadığının tespiti olarak ifade edilse de aslen hukuki işlem yapabilme yetisi kastedildiğinden, ilgili işlemin ne olduğu, hangi işlemin gerçekleştirilmesine yönelik yetinin tespit edildiği raporda dikkat çekici biçimde belirtilmelidir.
(*) Bulgular bölümünde kişinin sağlık durumuna göre dikkat edilmesi gerekli görülen hususlar belirtilir. (**) Sadece yivsiz silah ruhsatı başvurularında doldurulur. (***) Sadece iş başvuruları durumunda doldurulur. (****) Sadece akli meleke rapor başvuruları durumunda doldurulur. (*****) Rapor geçerlilik süresi 1 (bir) ...
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Aile Hekimliği, çocuk, genç, yaslı tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunan, tıpta uzmanlık dalıdır. Aile Hekimleri dahili, jinekolojik, çocuk sağlığı, ruhsal sorunlarla ilgili temel hastalıkları tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri