Akne probleminin en temel nedeni yağlı cilt yapısına sahip olmak olarak gösterilmektedir. Maruderm yağlı ve karma ciltler için yüz yıkama jeli, cilt yüzeyindeki fazla yağın en mükemmel şekilde temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
Eğer sivilce, akne ya da siyah nokta sorunu yaşıyorsan, rahatlıkla yağlı bir cildin olduğunu söyleyebiliriz. Cildindeki yağ/nem dengesizliği ve aşırı sebum üretimi bunun en büyük nedeni.
Ancak ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler, çok fazla salgı nedeniyle cildin çok yağlı olmasına neden olur. Aynı hormonlar gözenek açıklıklarında sebumun aşırı üretilmesine neden olarak gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Bu durum da akneye eğilim gösteren cilt olarak bilinir.
Sebepler öncelikle endojendir, yani kalıtım veya hormonal dengesizlikler (özellikle ergenlik döneminde akneye neden olabilen) gibi iç nedenlere bağlıdırlar. Nedenler ayrıca stres, kirlilik, sigara dumanına maruz kalma veya sıcaklıktaki değişiklikler gibi dışsal faktör kaynaklı olabilir.
Zaman zaman “Bunlar sivilce değil, akne” gibi yorumlarla karşılaşabiliyoruz. Aslında sivilce ve akne eş anlamlı kelimeler, akne sivilcenin tıbbi ismi. Yani ikisi arasında herhangi bir fark bulunmamakta, tedavi ve takibi değişkenlik göstermemektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Yağlı Cilt
Ciltte yağ bezleri fazla çalıştığı için akneler oluşur. Yağlı cilt daha uzun süre diri kalır, daha az çizgiler oluşur yaş ilerledikçe daha da güzelleşir.
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur . Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.
Yüzün yağlı olması cildin doğal yağlama maddesi olan sebum üretiminin artmasından kaynaklanabilir. Sebum, cildin nem dengesini korumak ve cildi sağlıklı tutmak için gereklidir, bu nedenle ciltte belirli bir miktarda yağ bulunması normaldir ve sağlıklı bir cilt için gereklidir.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Bu nedenle cildi günde iki kez yıkamak yeterli olacaktır. Cilt, gün boyunca yağ ve sebum ürettiğinden hem gündüz hem de gece temizliğe ihtiyaç duyar. Yağlı cilt, özellikleri gereği yağlı ciltler için üretilmiş ürünler ile yıkanmalıdır. Hem gündüz hem de gece rutini oluşturulmalıdır.
Cilt temizliği önemlidir ancak abartılmadan yapılmalıdır. Akneli cildin PH dengesi çok kolay bozulur. Bu açıdan sadece PH 5-5 temizleyicilerin ve tercihen alfa hidroksi asitli (AHA) ürünlerin kullanılması gerekir. Jel kıvamındaki temizleyiciler ciltten kolayca arındığı için daha güvenlidir.
Akne, cildinizin yağlı görünümüne veya hissetmesine neden olabilir, bu nedenle bir nemlendirici, denemek isteyeceğiniz son şey olabilir. Ancak aşağıdaki sivilce tedavilerinden birini kullanıyorsanız, ihtiyacınız olan en önemli şey bir nemlendirici olabilir: Benzoil peroksit. Salisilik asit.
Sivilceli ciltler için biberiye yağı, kekik yağı, jojoba yağı ya da kuşburnu yağı önerilir. İlk olarak sivilceli cilt için önerilen yağ kekik yağıdır. Özellikle sivilcelerin yoğun olduğu alana pamuk yardımı ile her gün kekik yağını sürmek gerekir. Jojoba yağı içerdiği D ve E vitamini sayesinde sivilce izlerini geçirir.
T Bölgesi ( 1 ve 2. bölge ) Geleneksel literatüre göre, T bölgesindeki sivilceler sindirim sistememizde sorun olduğunu gösterir. Eğer bu bölgenizde sık sık sivilce çıkıyorsa daha çok su tüketmeniz ve su miktarı yüksek meyve ve sebzeler yemeniz gerekmektedir.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Vücudun yağ dengesinin bozulması da akneye ve ciltte enflamasyona yol açabilir. Yetersiz su tüketimi cildin kurumasına neden olabilir. Asitli içecekler ve kahve de cildi kurutabilir, komedon oluşumuna yatkın kuru ciltlerde sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
Yağlı ciltteki sebum, özellikle aşırı miktarda olduğunda, bağışıklık tepkisini uyarabilen iltihaplı bir maddedir. İnce çizgiler gibi yaşlanma belirtileri gösteren cilt, genç cilde göre daha ince olma eğilimindedir ve bu da sorunu daha da kötüleştirebilir.
T Bölgesi Nedir? T bölgesi alın, burun ve çenenin bir araya gelerek oluşturduğu hayali bir çizgidir. Özellikle yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde yağlanma nedeniyle ciltte parlama sorunları oluşabiliyor ve bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.
Yüzünüzü Düzenli Olarak Yıkayın
Yağlı cilt bakımı için atılacak ilk adım yüzü düzenli olarak günde 2 kez yıkamaktır. Cilt, hem gündüz hem de gece cilt bakımı rutininde, cilt için uygun bir temizleyici ve ılık su ile yüz yıkanmalıdır. Ancak bu aşamada sabunun cildi kurutmayacak özellikte olduğundan emin olunmalıdır.
Papatya sabunu, Kleopatra'nın güzellik sırrı olarak bilinir. Papatya sabunu özellikle yağlı cilt tipine sahip kişiler için önerilmektedir. Cilde tonik etkisi sağlar. Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise cildi sıkılaştırır ve tıkalı gözeneklerin açılmasını sağlar.
Sivilce problemi yaşıyorsanız; ekmek başta olmak üzere beyaz un ile yapılan her türlü yiyecek, pirinç, şeker, şekerlemeler, asitli ve şekerli içecekler, bal, mısır şurubu, akçaağaç şurubu ve agave gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız.
Akne ile sivilceler arasındaki fark, aknenin bir hastalık olması ve sivilcelerin semptomlarından biri olmasıdır. Akne, cildin yağ bezlerinin etkilendiği uzun süreli bir durumdur ve cildin gözeneklerinin tıkanmasıdır. Tıkanmanın ardından bakteri iltihaplanmaya neden olarak akne, kırmızı sivilcelere yol açar.
En sık 14-16 yaş arasında görülen akne erkek çocuklarda daha çok görülür. Ergenlik çağındaki çocukların 10'da 1'inde şiddetli akne olur. Kızlarda ergenlik sivilcesi daha küçük yaşlarda ortaya çıkar. Bu kızların ergenliğe daha erken girmesine bağlıdır. 25 yaş sonrası görülen geç akne kadınlarda daha sıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri