Akrilik boya kullanılmadan önce uygulama yapılacak yüzey güzelce temizlenmelidir. Akrilik boyayı uygulanırken amaca uygun olarak fırça seçimi yapılmalıdır. Boya kabı kullanarak boyanın fırça üzerindeki fazlalığını alınmalıdır. İlk kat uygulamasında boya 3/1 oranında sulandırılarak kullanılmalıdır.
Su bazlı boya olduğu için sulandırma işlemi yapmadan kullanıma uygundur. Ancak uygulama yapacağınız yüzey deri ya da kumaş ise üç ölçek boyaya bir ölçek su şeklinde sulandırma oranı ile sulandırma yapmanız gerekmektedir. Premium akrilik boya çeşitleri uygulandıkları yüzeyden su ve sabun ile rahatlıkla temizlenebilir.
Akrilik boya fırça kullanımında fırçaların su ile ıslatılmasına dikkat edilmelidir. Fırça akrilik boyaya batırılmadan önce az miktarda su ile buluşturulması boyanın daha dengeli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.
Ahşap Üzerine Akrilik Boya ile Boyama
Akrilik boya ile ahşap kolayca boyanabilir. Boya işini biraz daha iyi ve eğlenceli hale getirmek için ahşap yüzeyi önceden hazırlayabilirsiniz, ancak doğrudan ahşap üzerine uygulama da yapabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Akrilik boya su bazlı boya çeşitlerinden birisidir dolayısıyla bu boyalara inceltme işlemi uygulanmak istendiğinde su kullanılabilir dolayısıyla akrilik boya sulandırılır mı sorusunun cevabı evettir. Su ile inceltme işlemi, uygulama yapılacak yüzeye bağlı olarak boyanın daha sıvı olmasını sağlar.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Kaliteli boya fırçaları ve rulolar kullanın: Boyama işlemi için kaliteli fırçalar ve rulolar seçmek önemlidir. Fırçaların veya ruloların kaliteli ve uygun boyutlarda olmasına dikkat edin. Yumuşak kıllı fırçalar veya mikrofiber rulolar, daha pürüzsüz bir boyama yüzeyi sağlar ve iz bırakma olasılığını azaltır.
Boya yapılan yüzeylerde rulo izi kalmaması için boyanacak yüzey için uygun teknolojiler ile üretilmiş kaliteli boyanın tercih edilmesinin yanı sıra kaliteli bir rulo tercihinin yapılmış olması gerekmektedir.
Akrilik Boya İçin Hangi Rulo Fırça Kullanılır? Akrilik boyalar için ipek uçlu fırçalar, kadife rulo veya sünger rulolar kullanılabilir. Sünger rulo fırça sert olursa daha iyi sonuç elde edilir.
Kuruma Zamanı: 3(23 °C'de ve % 50 bağıl nemde) Dokunma kurumasını: 1-2 saatte Üzerine kat uygulamak için gerekli zaman: En az 24 saat Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi : 7 gündür.
Akrilik Boyaya Vernik Atılır Mı? Akrilik boya üzerine vernik uygulaması yapılabilir. Dilediğiniz yüzeyi akrilik boya ile boyadıktan sonra boyanın tamamen kuruması içi 1-2 gün bekleyin. Bekleme süresi dolduktan ve boyanın kuruduğundan emin olduktan sonra dilediğiniz Cadence Vernik ürününü kullanabilirsiniz.
Vernikli Ahşap Nasıl Boyanır? Vernikli yüzeyler, bazı boya türleri kullanılarak boyanabilmektedir. Bu boya türleri arasında vernikli ahşap koruyucu, yağlı boyalar ve su bazlı akrilik boyalar bulunmaktadır. Vernikli ahşap yüzeyleri koruyucu boyalar ile boyayabilmek mümkündür.
Boyamadan önce yüzeyinizi temizleyin ve iyice kurulayın. Boya yapmadan önce bir astar kullanın (ve tamamen kurumasını bekleyin). Olumsuz koşullarda (çok sıcak, çok soğuk veya çok nemli) boya yapmayın.
Bir bağlayıcı pigmentleri bir boyama yüzeyine yapıştırmak ve bir boya filmi haline getirmek için gereklidir. Akrilik Boyaların Özellikleri 1.Islanırken suda çözünen pigmente sahiptir. 2.Kuruduğunda kalıcı, suda çözünmeyen, esnek renkler oluşur. Yerleşik yüzeyler çatlaklardan arındırılmış olarak kalacaktır.
Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır. Astar boya ile yapacağınız söz konusu uygulama boyanın duvarda daha iyi tutunmasını ve boyanın kalıcı olmasını sağlıyor. Astar boyayı duvarınıza rulo fırça yardımıyla sürebilirsiniz.
Plastik boyalar için plastik duvar boyası rulosu kullanmalısın. Plastik boyaların yapısına en uygun fırçalar plastik rulolardır. Boyama işleminde bu ürünleri tercih ederek boyanın fırçaya etkili bir biçimde nüfuz etmesini sağlayabilirsin.
SEBEBİ: Sonkat boya veya verniğin çok kalın uygulanması, uygun astar boya veya dolgu verniği kullanılmamış olması, yeterince kurumamıs-kürlenmemis boya veya vernik üzerine uygulama yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması, birbiri ile uyuşmayan boyaların üst üste tatbik edilmesi.
Boyayı birkaç katman halinde uygulayabilirsiniz, ancak her katman kuruduktan sonra uygulamaya devam etmeniz gerekiyor. Boyayı sabitleyin: Boyanın kumaşa tutunmasını sağlamak için, kumaşı ısıtmanız gerekebilir. Bunun için, boyalı kumaşı birkaç dakika boyunca sıcak bir ütü ile ütüleyebilirsiniz.
Boya yapmadan önce ruloyu ya da fırçayı süreceğiniz yeri öncesinden silmeniz gerekir. Örneğin süpürgeliklerin üstü genellikle tozlu olur. Eğer bu bölgeleri silmezseniz kir doğrudan ruloya yapışır. Bu da ruloda sabit izler ve dolayısıyla da duvarda pütürler meydana getirebilir.
Tuz, sirke ve amonyak yardımıyla boya bulaşan bölgeler silinebilir. Silinen bölgeler kısa süre beklenerek, kurumaya bırakılır. Mobilyalara bulaşan boyaları, amonyak yardımıyla temizlemek mümkündür. Bezlere sürülen amonyakla mobilyalar güzelce silinmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri