Bunun yanı sıra akşam namazından sonra kılınan nâfile namaz (Tirmizî, Salât, 204 [435]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 113, 185 [1167, 1374]) için de “Evvâbîn namazı” tabiri kullanılmıştır. Hatta fıkıh geleneğinde ve halk arasında bu kullanım daha yaygındır.
Evvâbîn namazı Mâlikîler'e göre altı, Hanbelîler'e göre dört rek'attır. Hanbelîler, bazı Hanefî fakihleri gibi akşam namazının iki rek'atlık müekked sünnetiyle ardından kılınacak dört rek'atlık mendup namazı ayrı mütalaa ederler.
Nafile namazının kılınışı belirli günlerde olmamaktadır. Kişinin içinden gelerek kılınan bir namaz olduğu için farz namaz gibi günü bulunmamaktadır. Genellikle bu namazlar akşam namazının ardından kılınarak tamamlanan bir ibadettir. Bu namazın kılınma şekli 12 rekat ve her 2 rekatta selam verilerek tamamlanmaktadır.
EVVABİN NAMAZI NASIL KILINIR? 1.Rekat: İlk olarak 'Niyet ettim Allah rızası için altı rekat evvabin namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Niyetten sonra 'Allah-u Ekber' denerek eller bağlanarak evvabin namazına başlanır. İlk olarak Subhaneke okunur ve daha sonra Euzu besmele çekerek ardından Fatiha suresi okunur.
2.Rekat: Besmele çekip Fatiha suresi okunarak evvabin namazının ikinci rekatı kılınmaya başlanır. Sonra Kur'an'dan bir sure okunur ve rükua gidilir. Rüku'nun ardından secdeye gidilir ve secdeden doğrulup tekrar secdeye gidilir. İkinci rekat oturuşunda Ettahiyyatu okunur ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
İlgili 43 soru bulundu
Evvabin Namazı farz olan akşam namazının kılınmasının hemen ardından kılınan namazdır. İki rekat, dört rekat ya da altı rekat olarak kılınan namazdır.
Peygamber'in kendisinin de akşam namazından sonra altı rek'at namaz kıldığı rivâyet edilmiştir (Taberânî, el-Mu'cemü'l-evsat, 1/250 [819]; 7/191 [7245]; bk. Şevkânî, Neylü'l-evtâr, 3/525).
Evvabin namazını kılarken okunması gereken sureler sırasıyla şu şekildedir. İlk rekatta fatiha, zammı sure okunmaktadır. Ruku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise yine fatiha ve zammı sure okunur.
bu düşünceyle bakıldığına evvabin namazı kılmak, duaların kabul edilmesi ve girilen günahlardan dolayı yaşanılan pişmanlığı göstermek için en güzel aracıdır. Evvabin namazını kılarken kaza namazına niyet edilirse hem kaçırılan namazların borcu ödenmiş hem de evvabin namazının sevabı kazanılmış olur.
İşte Evvabin namazı detayları. Müslümanlıkta olan Evvabin namazı ile ilgili bir çok araştırma mevcuttur. Bu konuyla ilgili bilgileri derlerken en net ve doğru şekilde Diyanet İşleri'nin verdiği bilgileri derlemiş bulunuyoruz. Hepsini bir selam ile veya iki rekatta birer selam ile kılınabilir.
Akşam ile yatsı namazı arasında kılınan nâfile namazın, evvâbîn namazı olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Bununla birlikte kuşluk vaktinde kılınan namaza da evvâbîn namazı dendiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
Hanefîler'e ve Mâlikîler'e göre akşam namazının farzından önce de nâfile namaz kılınmaz. Konuyla ilgili bir rivayeti (Buhârî, “Teheccüd”, 35) esas alan Şâfiîler'e göre ise akşam namazından önce iki rek'at namaz kılmak sünnettir.
Diyanette yer alan bilgi şu şekildedir; Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur. İkindi namazı sonrasında kaza namazları kılınabilir.
Fevt olmuş [bir özürle kazaya kalmış] namazların kazalarını kılmak, nafile kılmaktan evla ise de, hadis-i şerifle övülmüş olan beş vaktin sünnetlerini, duha, tesbih, tehıyyet-ül-mescid, evvabin gibi nafile namazları kılmak, kaza kılmaktan evladır. Yani kaza kılacak kadar geciktirmek günah olmaz.
Buna göre, farz namazların sünnetleri dâhil tüm nâfile namazların camide kılınması mümkün olmakla birlikte, evlerde kılınması daha faziletlidir.
Akşam namazı sonrası Aşr-ı Şerif (Haşr Suresi) okuyan.
Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı".
Şükür Namazının Faziletleri Ve Önemi Nedir? Şükür namazı kılmanın bir çok fazileti bulunmaktadır. Şükür namazı kılmak sünnet olduğu gibi sünnete itibar etmenin sevabına nail olmaya vesile olmaktadır. Şükür namazı peygamber efendimizin hadislerinde günahlardan kurtulmaya vesile olan bir ibadet olmaktadır.
Kuşluk (duha) namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır.
Peygamber (s.a.s.) ve ashabından 'kabir-nur namazı' adıyla namaz kılındığına dair bir rivâyet bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu niyetle namaz kılmak bid'attır. Ancak kişi istediği vakit nâfile olarak dilediği kadar namaz kılar ve arkasından yapacağı duada kabir azabı ve kabirdeki şerlerden Allah'a sığınabilir.
Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîler'e göre üç rek'atlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rek'atında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur.
Tövbe namazı iki rekat olup abdest alınarak kılınmaktadır. Tövbede hangi dualar okunmalıdır? Tövbe edecek kimsenin iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah'a hamd, Resûlüne (s.a.s.) salât ve selam getirdikten sonra tövbe ve istiğfar etmesi, akabinde de salavat ve hamd ile bitirmesi tövbenin adabındandır.
Beş vakit dışında kılınan bu namazlar ne farz ne de vaciptir. Ancak bu namazlar kılındığı zaman sevap olan ama kılınmazsa günah sayılmayan namazlardır. Yani mendub ve müstahab kabul edilen namazlardır. Bu namazlardan biri de evvabin namazı olarak kabul edilir.
İşrak ortalığın aydınlanması demektir. Güneşin ortalığı aydınlatması sırasında kılınan namaz için "İşrak Namazı" ismi kullanılmıştır.
O vakitte 2-2-2 şeklinde kılınan 6 rekâtlık namazın adıdır. Bazı hadis ilminde hadis literatüründe muteber bilgilere göre sabah kuşluk vaktinde yani güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıktıktan sonra kılınan namazın adına da evvabin namazı denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri