Akseki Boksit yataklarında yapılan detaylı jeolojik ve maden ara- maları, (galeri ve hafriyat) Boksit tabakasının muayyen jeolojik bir se- viye teşkil ettiğini açıkça göstermiştir. Yani Boksitin yaşı muayyendir.
İlde çok sayıda boksit yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Bunlar genellikle Alanya, Gündoğmuş, Kaş, İbradi ve Akseki ilçelerinde bulunmaktadır.
Boksit. Konya'nın Seydişehir ilçesi, Antalya'da Akseki, Gaziantep'de İslâhiye ve Muğla'nın Milas ilçesinde çıkarılan boksit madeni alüminyumun ham maddesidir.
Boksit madeni, alüminyum metalinin ana hammaddesi olan, alüminyum oksit veya alumina mineralinden elde edilen bir cevherdir. Boksit, yeryüzünde genellikle laterit adı verilen, tropik veya subtropik iklim bölgelerindeki kırmızı topraklar veya kumlu bölgelerde bulunur.
Sertliği 1-3, yoğunluğu 2,5-3,5 gr/cm3 arasında değişen, alüminyum oksit ve hidroksitlerin bir karışımı olan boksit, alüminyum metali üretiminde kulanılan başlıca cevher olması bakımından dünya ticaretinde önemli bir yer almaktadır. Boksit cevheri üretim hedefleri, alümina ve sıvı alüminyum üretim hedeflerine bağlıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Boksit, oksit veya alümina olarak bilinen, alüminyumun ana kaynağı olan bir cevherdir.
İşletilebilir rezervlerin toplamı ise yaklaşık 30 milyar tondur. Dünyadaki en önemli rezerv sahaları; Gine (7,4 milyar ton), Avustralya (6 milyar ton), Vietnam (3,7 milyar ton), Brezilya (2,6 milyar ton), Jamaika (2 milyar ton), Çin (1 milyar ton) ve Endonezya (1 milyar ton) da bulunur.
En büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Bu sahalarda toplam (gör+muh+müm) rezerv 36,5 milyon ton, işletilebilir rezerv 31 milyon ton'dur.
Bunların en Önemlileri Milas (Mufla) çevresinde zımpara yatakları ile birlikte bulunan diyaşporit, Akse- ki (Antalya) - Seydişehir (Konya) ve İslahiye (Gazian- tep) - Payas (Hatay) yataklarıdır, Diferleri ise Alan- ya, Yalvaç, Akşehir, Konya, Adana* Kahramanmaraş, Kokaksu (Zonguldak) boksit yataklarıdır (Şekil, 8), ...
Bilinen dünya boksit rezervleri yaklaşık 38 milyar tondur. Gine 8,6 milyar ton ile dünya rezervinin %23, Avustralya 7,9 milyar ton %21, Vietnam 5,4 milyar ton %14, Brezilya 5,4 milyar ton %7 ile en büyük rezervlerine sahiptir.
Manganez Zonguldak'ta; krom Elazığ ve Muğla'da; volfram ise Bursa, Elazığ ve Malatya'da çıkarılır. Bakır; Artvin, Rize, Elazığ, Balıkesir ve Kastamonu'da çıkarılır ve işlenir.
Ülkemizde barit yataklarının bulunduğu yerler; Alanya, Antalya, Kahramanmaraş, Muş, Giresun, İzmit, Çanakkale, Eskişehir ve Konya ile Afyonkarahisar'dır. Mineralin işlendiği yerler ise Antalya, Eskişehir, İzmir, İzmit ve Elâzığ'dır.
Yataklardaki BaSO4 miktarı % 72-99 arasında değişir. Bu yataklardan başka Giresun, Kocaeli, ve Kütahya İllerinde de önemli sayılabilecek barit oluşumları mevcuttur.
Kardelen çiçeğinin ana yurdu olarak bilinen Akseki ilçesi, Antalya iline bağlı Batı Torosların güneyinde kurulmuş bir ilçedir. Doğusunda Gündoğmuş, Bozkır, batısında Manavgat, İbradı, kuzeyinde Beyşehir, Seydişehir, güneyinde Manavgat ve Gündoğmuş ilçeleri yer alır.
TARİHİ : Batı Toroslar' ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi'nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872' ye kadar Akseki ismi ile Alanya' ya bağlı iken daha sonra Antalya' ya bağlanmıştır.
Konya ili, toprak, nüfus, ekonomi ve maden kaynakları bakımından Orta Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir. Türkiye'nin tek alüminyum fabrikası Seydişehir'de bulunmakta olup, il sınırları içerisinde alüminyum kaynağı olarak işletilen 8 boksit yatağı yer almaktadır.
Alüminyum genellikle boksit cevherlerinden elde edilir. Ülkemizdeki en büyük boksit rezervi Konya Seydişehir ve Antalya Akseki yöresinde bulunur. Ayrıca, Muğla-Milas, Tufanbeyli-Saimbeyli, Zonguldak-Kokaksu, Isparta-Yalvaç, İslahiye-Payas, Bolkardağı ve Alanya bölgelerinde de boksit yatakları yer almaktadır.
İlçe madencilik yönünden zengin olup birçok maden ocağı mevcuttur. Bu madenlerden en önemlisi kromdur. Ayrıca BOTAŞ boru hattı da ilçeyi doğu – batı istikametinde ikiye bölmektedir. İslahiye'nin geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.
Yunanistan, Rusya, Suriye gibi ülkelerde barit madeninden çok sık faydalanılmaktadır. Türkiye'de ise en çok Gaziantep, Muş, Antalya ve Eskişehir şehirlerinde barit yatakları bulunmaktadır. Bu yüzden bu bölgelerde barit madeni yaygın olarak çıkarılmaktadır.
Eskişehir: Eskişehir, Türkiye'nin batısında yer alan bir şehirdir ve boksit açısından zengin rezervlere sahiptir.
Dünyadaki Al ana kaynağı boksit yatakları olup, metalik alüminyumun %99'unu karşılamaktadır. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yüksek korozyon direnci ve düşük yoğunluğundan dolayı, endüstride demirden (Fe) den sonra en fazla kullanılan metaldir.
Ülkemizdeki boksit yataklarının % 95i Toros kuşağı içinde yer almaktadır. Bunun dışında Zonguldak ili Kokaksu yöresinde de boksit yatağı mevcuttur. Türkiyedeki boksit yataklarının toplam rezervi yaklaşık 400 milyon ton olarak tahmin edilmektedir.
Alüminyum'un Eldesi :
Birinci aşamada, Bayer metodu ile boksit cevherinden alümina elde edilir. İkinci aşamada ise, elektroliz ile alüminadan alüminyum elde edilir. Alümina tesisleri, genellikle boksit cevherlerinin yanına kurulur.
sıralamasında Endonezya ve Çin (1 milyar ton), Guyana (850 milyon ton), Hindistan (830 milyon ton) ve Rusya (500 milyon ton) yer almaktadır.
Alüminyum, hafif, sağlam ve korozyona dayanıklı olduğu için uçak üretiminde ideal bir metaldir. Alüminyum, çeliğin yaklaşık olarak üçte biri ağırlığında olması sebebiyle uçağın daha fazla ağırlık taşımasına veya yakıt bakımından daha verimli olmasına imkan tanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri