Düşük sıcaklıklarda araba çalıştırılmadan bekletildiğinde akünün ömrü olumsuz yönde etkilenir. Bazı durumlarda akünün donduğu da görülmektedir. Bunun engellenmesi için akü sökülerek daha yüksek sıcaklığın olduğu bir yerde muhafaza edilmelidir. Düşük sıcaklık nedeniyle donan bir akü kesinlikle şarj edilmemelidir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Kullanım Şeklinin Akü Ömrüne Etkisi
Bu da akünün şarj olma fırsatı bulamadan tüketilmesine ve zamanla bitmesine neden olur. Çok sık marşa basmak da çok sık dur kalk yapmak da akü ömrüne olumsuz etki eder. Radyoyu açık bırakmak, farları açık unutmak ya da araç içi aydınlatmayı açık unutmak gibi sebeplerle de akü biter.
İlgili 33 soru bulundu
Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır? Akünün bittiğini anlamanın en belirgin işareti kontak anahtarı çevrildiğinde ve marşa basıldığında tık sesinin gelmemesi ve aracın çalışmamasıdır. Bu durumda gösterge ekranı ışıkları, önce yanıp sonra söner veya hiç yanmaz. Yine de tüm bunlar akünün bittiği anlamına gelmeyebilir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Akü, aracınızın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretir. Bu sebeple de aracınızın aküsü bittiği zaman farlardan motora kadar aracınızın hiçbir parçası çalışmaz.. Eğer akünüzün kullanım ömrü tamamlanmamışsa akü takviyesi yaparak akünüzü tekrar doldurabilir ve yola devam edebilirsiniz.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter? sorusunu da bu dönemler içerisinde inceleyebiliriz. Yeni bir akü söz konusu ise 1-2 aylık çalışmama durumlarında bile olumsuz bir durum olmayabilir ancak diğer türlü soğuk havalarda 2-3 gün aralıklarla aracın sabit de olsa çalıştırılması tavsiye edilir.
Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. Eğer uzun bir süre bu konumda farlar açık kalırsa tabii ki aküyü boşaltır. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter. sırf far degil teyp bile uzun süre acık kalırsa biter.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Aküden sadece su eksilir, asitte eksilme olmaz. Bu yüzden aküye sadece eksilen su kadar seperatörü 1 cm aşacak kadar saf su eklenir, kesinlikle asit eklenmez. Asitli su minimum değerin altına düştüğü zaman aküye saf su eklenir.
Soğuk havalar motorun da çalışmasını zorlaştırıyor. Bu sebeple de ilk marş basma gücü için gereken enerji daha fazla oluyor ve akü normalden fazla enerji harcıyor. Dolayısıyla da akünün şarj basmak için harcadığı enerji miktarındaki artışa bağlı olarak da akü daha hızlı boşalıyor.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akü, kendi kendini şarj edebilir. Ancak bunun için aracın çalışması gerekiyor. Genellikle kış aylarında akü bitebilir.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Tehlikeli bir durum bence şarz etmeyin. Kaynaması normaldir. Şarj devam ederken akü kapaklarını açık tutmalısınız.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalar akü ömrünü kısaltmaktadır. Aracınızın aküsü için önerilen ve uygu olan ortalama sıcaklık 20 - 30 derecedir. Unutulmamalı ki sıcaklık yükseldikçe akü voltajı düşer ve akünün ömrü kısalır.
“Akü bitince ne olur, aküsü biten araba nasıl çalışır?” gibi soruların yanıtı sık sık merak ediliyor. Akü bitince arabanın çalışması mümkün olmuyor. Anahtarı kontakta çevirince araca elektrik enerjisi gelmiyor ve dolayısıyla marşa da voltaj verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri