Ayrıca Anadolu Alevi- Bektaşi toplumları da genellikle taziyelerde “DEVRİ DAİM OLSUN” diye başsağlığında bulunurlar. Geliniz bu konuyu da açalım: Öncelikle “Devri Daim Olsun” sözü ne anlama gelmektedir. Alevi-Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından söylenen sözdür.
Hakka yürüdükten sonra kamil insan ise eğer "Devri Daim ve Kaim Olsun " denilir; eğer hakka yürüyen İnsan-ı Kamil değil ise, hala Ham Ervah ise arkasından “Devri Asan olsun” denilir. Yani devr-i kolay olsun derler. Bu söz ve dilekler Alevilikdeki Devriye inancının gereği olarak kullanılır.
Devri daim olsun Allah rahmet eylesin ya da Allah taksiratını affetsin şeklinde bir karşılık bulur. Bu karşılık alevi-bektaşi gelinliği kapsamında ölünün arkasından dile getirilen bir sözcük grubudur. Aynı zamanda iyi dilekleri ifade etmek amaçlı ölünün arkasından kullanılır.
En sık kullanılan baş sağlığı mesajı “Başın sağ olsun”dur. Ancak bu her zaman yeterli gelmeyebilir. Geride kalan kişilere sahip çıkmak, onların yalnız hissetmesini engellemek ve destek olunduğunu belirtmek için yazılan baş sağlığı mesajları her şeyden önce içten olmalıdır.
Alevi inancında mihman/konuk kutsaldır. Kimi söylemlerde "mihman Ali", kimilerinde "mihman Hızır", kimilerinde ise "mihman Allah"tır. Allah'ın, Hızır'ın veya Ali'nin insanda mihman/konuk olması gelen konuğun da, kim olursa olsun (dilenci, fakir, yetim, zengin vb.)
İlgili 32 soru bulundu
İlk olarak Hünkâr Hacı Bektaş-i Veli'nin hocası Hoca Ahmet Yesevi müritlerine Allah'ı ve Resulünü zikrederken dikkatlerinin dağılmaması, dünyevi işlerle bağlarının kesilmesi adına huşu içinde Allah'ı ve Resulünü zikretmeleri için gece vakti yapılan ibadette "Mumları söndürün" diyerek ibadet yaptırmıştır.
Bu insanın Hakk ile Hakk olması anlamına gelir. Bu mertebe kemal- ya da kamil insan mertebesidir, bu mertebeye erişen bir insan, kemal sahibi sayılır. Böyle bir kimse, ikiliği ortadan kaldırıp, “Hüü” sözünü dil ile söylerse, Hakk o insanın dilinden açığa çıkar.
Başın Sağ Olsun sözü yerine kullanılan diğer kelimeler ve kalıp ifadeler ise şu şekilde sıralanabilir. 1- Allah taksiratını affetsin. 2- Mekanı cennet olsun. 3- Toprağı bol olsun.
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Basit bir “teşekkürler” demen uygun olacaktır. Söyleyebileceğin diğer kısa ifadeler şunlardır: “Sağ olasın.” ya da “Dostlar sağ olsun.” Karşındaki kişi vefat eden kişiyi tanıyorsa ve o da üzüntü içindeyse “Senin de başın sağ olsun.” diyerek karşılık verebilirsin.
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Dârdan indirme cemi, Alevi-Bektaşi geleneğinde Hakk'a yürüyen bir kişinin, yakınları aracılığıyla geride kalanlarla helalleşmesi, onların rızasını alması temeline dayalı bir cemdir. Böylelikle ölen kişinin ruhunun rahat ve huzura kavuşacağına inanılmaktadır.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Alevîlikte Hz. Muham- med, genel İslâmî kabuller yanında tasavvuf hayatı bağlamında da merkezi bir konuma sahiptir. Nitekim, Alevîlikte tasavvuf hayatı bağ- lamında birtakım âdâb-erkân, ritüeller, uygulamalar ve sembollerin hep 'son peygamber Hz. Muhammed' ile anlamlandırıldığı görülmek- tedir.
yemekten önce ve sonra ''Afiyet olsun'' dedirtir.
Başsağlığı, TDK Türkçe Sözlükte “ölen bir kimsenin yakınlarına ilgi ve yakınlık gösterme” olarak tanımlanıyor. İnsanlar bir tanıdıklarının yakını öldüğü zaman onlara yakınlık göstermek için başsağlığı dileğinde bulunurlar.
Başsağlığı Kelimesinin Doğru Yazımı
En çok merak edilen ve ayrı mı yoksa bitişik mi yazılıp yazılmadığı araştırılan sözcükler içerisinde başsağlığı geliyor. Bu kelime doğru şekilde bitişik olarak ele alınmalı ve 'başsağlığı' olarak yazılmalıdır.
Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur. Kişinin öldüğünü ifade etmek için de "öldü, vefat etti" gibi ifadeler kullanılır.
Baş kelimesi eski Türkçede yara anlamına gelir ve bu söz ile “Yaran iyileşsin, sıkıntın ve üzüntün gitsin.” anlamına gelmektedir. Şu halde günümüzdeki anlamıyla "Başın sağ olsun." ifadesini, maddi musibet ve belalarda söylemek uygun ise de vefat durumunda söylemek uygun olmaz.
Bir gayr-i Müslime, "Allâh rahmet etsin" değil, "Toprağı bol olsun" denilir. Zira Rahmân sıfatının icabı dünyaya mahsustur, ölümle birlikte nihayete erer. Ahiret içinse, Rahîm sıfatının iktizası devreye girer.
Başın sağ olsun kime denir biliyor musunuz? Anadolu'da önceden hayvanları ölenlere baş sağlığı verilirmiş. Yani hani o gitti, sana bir şey olmasın manasında kullanılırmış. Başın sağ olsun doğru bir kullanım değil” dedi.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Namaz ayakta ve dört tekbir ile “Sün- niler” de olduğu gibi cenazeyi yıkayan hoca, tarafından kıldırılır ve namaz bi- timinde hoca topluluğa dönerek: “Cemaat! Ölüden razı mısınız?” diye sorar. Onlar da “Biz ondan razıyız, Allah da razı gelsin, güle güle gitsin” derler.
Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik
Kürt Alevilerin olmazsa olmazları arasında yerini alan, Sünnetin başlangıcı olan Kirvelik kurumunun oldukça kutsal olduğunu söyleyen Yalgın: "Réya/Raa Heqi İnancında (Kürt Aleviliği) Sünnet ve Kirvelik diğer topluluklarda olmayan derin özellikler taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri