"İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır" derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
Peygamber'in “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadiste geçen, “İhsan Allah'ı görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O'nu görmesen de O seni görmektedir” şeklindeki açıklaması (Buhârî, “Tefsîr”, 31/2, “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, 1), ihlâs terimiyle de ifade edilen bu bağlamdaki ihsanın en güzel tanımı kabul edilmiş ve ...
Allah Resulü'nün bu soruya verdiği cevap şu şekildeydi: “İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına O'na kulluk etmendir. Her ne kadar sen O'nu göremesen de O seni görmektedir.” (Buhari, İman, 36.)
İhsan, Allah'ı görüyormuşçasına kulluk etmendir. Çünkü sen O'nu görmesen de O seni görmektedir. İbadetler, ruhumuzun gıdası, gönüllerimizin huzur ve mutluluk kaynağı, maddî ve manevî sıkıntılarımızın ilacı, Yüce Allah'ın ihsan ettiği sayısız nimetlerin şükrünün bir karşılığıdır.
Peygamberimiz ihsanı şöyle tanımlar: "Yüce Allah'a, O'nu görüyormuşcasına ibadet etmendir. Zira sen O'nu göremesen de, O seni görür!" Adam yine tasdikler ve çıkar gider.
İlgili 40 soru bulundu
Tasavvuf; İslam'ın manevi yönünü ortaya çıkaran, , dinî hükümlerin ahlaki boyutuna vurgu yapan, in- sana Allah'ı (c.c.) görüyormuşçasına bir ibadet ve davranış bilinci kazandırmayı hedefleyen düşünce biçimi, hayat tarzı.
nu hadîste ahlâkı ifade eden ihsan kavramıyla ilgili şöyle bir tanımlama yapılmaktadır: “İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi kullukta bulunmandır.
İhsanın diğer bir anlamı da, amellerdeki ihlas ve murakabe duygusudur. Buna göre ihsan, kişinin kulluk görevini yerine getirirken, Yüce Allah'ın kendisini gördüğünü, davranışlarını denetlediğini hissetmesidir.
Murâkabe kavramına verilen anlamları iki temel noktada toplamak müm- kündür. Bunlardan ilki kişinin Allah'a yönelmesi ve daima onun huzûrunda olduğu bilincini hissetmesidir. Bu anlamıyla murâkabenin, Cibrîl hadisi diye bilinen hadis-i şerifteki ihsân terimiyle eş anlamlı olarak kullanıldığı görü- lür.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
Hz. Ali. "İnsanlar işlerini ihsanla yapmalarına göre değer kazanır." derken bunu kastetmiştir. Allah'ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (Secde, 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır.
HİDAYET: “Güzel ve yumuşak bir şekilde yol göstermek” anlamına gelen hidayet, Allah'ın (c.c.) insana dünya ve ahirette huzurun kaynağı olan yolu göstermesidir.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir. Dinî bir terim olarak ise; “Fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah'a tazim ve yakınlık ifade eden şuurlu itaat” demektir. Allah'a ibadet; itaat etmenin ve saygı göstermenin zirvesidir.
islam ve ihsan | Osman Nuri Topbaş
İhsan, Allah'ı görür gibi ibadet etmektir. Allah'a tam bir bağlılıktır. İhlas, riyadan, şirkten uzak ibadeti Allah için yapmaktır. Nimette, mümin kardeşinizi tercih etmektir.
Osmanlı devlet yönetiminde XV. yüzyıl ortasından XVII. yüzyılın ilk yarısına kadar en önemli karar organı. Osmanlılar'da sadrazamın başyardımcısı ve iç işlerin sorumlusu.
İslam inancına göre Allah'la kul arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah kullarını daima gözetler ve gerektiğinde müdahale eder.
Lütuf terimi, sözlükte, nazik olmak, yumuşak ve merhametli davranmak, ihsan ve muvaffakiyet anlamlarına da gelir. Buna mukabil olarak kavram, herhangi birinse iyilik etme ve yardımda bulunma anlamında isim olarak da kullanılır.
TDK'ya göre ihsan etmek, bağışta bulunmak, birine hiçbir şekilde karşılık beklemeden iyilik yapmak anlamına gelir.
Allahü teâlâyı anmak, Onun emir ve yasaklarını hatırlamak, emirlerini yapıp, yasaklarından kaçmaktır. Dil ile de Allahü teâlâyı tesbih ve tenzih etmektir. Mesela, sübhanallah, elhamdülillah, Allahü ekber, la ilahe illallah gibi kelimeleri dilinden düşürmemeye gayret etmelidir.
Allah ve Peygamber
Yüce Allah kendisini doğru tanımamız ve bilmemiz için insanlar arasından bazılarını seçer. Seçilen bu insanlara peygamber denir.
MÂRİFETULLAH: Allah'ı bilme, tanıma, O'nu bütün sıfatlarıyla öğrenme, hakkında bilgi sahibi olma. Mârifetullah, iki kelimeden meydana gelen bir tamlamadır. Bunlar "marifet" ve "Allah" kelimeleridir.
Allah için yaşayıp, Allah uğrunda ömrünü tamamlama sözünü verdirerek, kulluğun hayat-memat meselesi olduğunu vurguluyor. Kur'an-ı Kerim'de tüm peygamberlerin 'Ey kavmim Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur'3 sözüyle kavimlerini tevhid ile kulluğa davet ettiklerini görüyoruz.
Marifetullah, İlâhî isim ve sıfatların tecellilerini okuyabilmek tefekkür ederek, araştırarak, inceleyerek görebilmek, anlayabilmektir. Amelî tevhit ise, bu tevhit inancının insanın amel âleminde tam bir hâkimiyetle hükmetmesidir. Yani, bunu pratiğe döküp fiilen yaşamasıdır.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: - "Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gü-nüne inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine iman etmendir" buyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri