Allah Zâtı ile değil, isim ve sıfatları ile tecelli eder. Allah'ın Zâtı mekân ve zamandan münezzeh ve mukaddestir.
Allah'ın bütün isimleri her varlıkta tecellî etmez; kiminde birkaç isim kiminde on isim tecelli eder. İnsan ise bütün esmaya mazhardır. Zaten insanın üstünlüğü ve şerefi de bütün isimlere ayna olmasından dolayıdır. En az tecelli cansız varlıklarda, en çok tecelli ise canlı varlıklarda olur.
Hakk'ın varlığının çeşitli mertebelerde zuhur etmesi, sâlikin keşf yoluyla bu zuhuru idrak etmesi anlamında tasavvuf terimi.
SUFİLERİN PEK çok veciz sözünden biridir “Allah insana insandan tecelli eder”. Bunu insanın tekamülünün yine bir insanla olacağını anlatarak izah ederler.
Cenab-ı Hakk'ın fiilî isimleri nihayetsizdir.
Mesela, bir çiçeğin yaratılması, şekil verilmesi, güzelleştirilmesi ve renklendirilmesi ayrı fiillerdir. Bu farklı fiillerde Hâlık, Musavvir, Müzeyyin ve Mülevvin isimleri tecelli etmiş olur. Bir başka misal: Terbiye etmek bir fiildir.
İlgili 31 soru bulundu
Esmaül Hüsna yani Allah'ın isim ve sıfatlarını günlük hayatta zikretmenin insana pratik yararları var. Bu konuda ilahiyatçılar da doktorlar da hemfikir. Esmaü'l Hüsna üzerinde araştırma yapan isimlerden Dr. Ender Saraç sinirli birinin 'El-Halim' esmasını çekerek daha halim selim biri olabileceğine inanıyor.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
Arapça kökenli bir sözcük olan tecelli, ''cela'' kökünden türetilmiştir. Cela görüntü, tecelli ise görünmek ve belirmek anlamına gelir. Mecazi anlamda kader manasına gelen tecelli, mutasavvıflar ve divan şairleri tarafından farklı anlamlarda kullanılmıştır.
İlahi adaletin tecelli etmesi için iyi niyetin suistimal edilmesi, haksızlığa uğranması ya da gönlün kırılması gerekir. Eğer iyi niyetinizin suistimal edildiğini düşünüyorsanız ve haksızlığa uğradığınızı biliyorsanız ilahi adaletin tecelli etmesini bekleyerek adaletin sağlanmasını görebilirsiniz.
TECELLİ : "Görünme. Bilinme.” “Gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi.”
Tezahür ve tecelli kelimeleri, çoğu zaman aynı mânada kullanılırlar. Tezahür, "zahir olmak, açığa çıkmak, görünmek" demektir. Tezahürün gerçekleştiği mekâna "mazhar" denilir. Tecelli ise "gaybî hakikatlerin kalplerde hissedilir hâle gelmesi," şeklinde tarif edilir ve kalpteki bu tecelliye "cilve" adı verilir.
Hayatın sırr-ı hakikati diye tabir edilen tecelli-i ehadiyet, cilve-i samediyete ayinelik ne demektir? Değerli Kardeşimiz; Üstadımız Ehadiyeti; “Her bir şeyde Cenab-ı Hakk'ın çok esmasıyle tecelli etmesi” olarak izah ediyor. Samed; "Her şeyin Allah'a muhtaç olması, Allah'ın ise hiçbir şeye muhtaç olmaması" demektir.
Hak tecelli eyleyince her işi âsân eder Halk eder esbâbını, bir lahzada ihsân eder -Ketencizâde Mehmet Rüştü Efendi- Allah kudretini tecellî ettirirse her işi kolay kılar. Bir işin olmasını murâd ederse, sebepleri yaratır, bir anda o işi ihsân eder.
Şöyle ki, insan ism-i azamdan ve her ismin azami mertebesinden gelmiştir. Bu ifadelerden de açıkça anlaşıldığı gibi, insanda hem tüm esmayı mahiyetinde toplayan Allah'ın en büyük ismi olan İsm-i azam, hem de tecelli eden sair esmanın da en azami mertebesi tecelli etmektedir.
"Rahmetin tabakaların"dan maksat, Allah'ın rahmet ve şefkatinin her bir mahlûkta, her bir nevide ayrı ayrı tecelli etmesi manasındadır. Mesela, Allah'ın rahmetinin her bir insanda cüz'i, bütün insanlarda küllî bir tecellisi bulunuyor.
Tecellî-i efâl: Hakk Teâlâ'nın fiillerinden birinin kulun kalbine açılmasıdır.
İster bu dünyada ister öbür dünyada mutlaka yapılan kötü davranışların ya da birçok kötülüğün karşılığı olur. Kısa bir şekilde hak yerini bulur atasözü de bunu en iyi biçimde anlatmaktadır.
Adli İlahi (İlahi adalet) mutlaka gün gelir tecelli eder. Ayet bize bu hususta şüpheye yer olmadığını şöyle söylüyor: "Rabbinin yakalaması şüphesiz pek çetindir." (Buruç/12). Günü gelince yakalar!
tecelli etmek ne demek? Belirmek, görünmek, ortaya çıkmak, zuhur etmek. meydana çıkmak. Nihayet duam kabul olundu, önümde hiçbir hicap kalmadı, hakikat bana olduğu gibi tecelli etti.
Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O'nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.
Kur'an-ı Kerim'de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır.
Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.
- El-Mücîb ismi günde 55 defa zikredilir ise Allah o kulun dualarını kabul eder. - Gece teheccüd vakti geldiğinde bu ismi ''Ya Mucîp'' diye 68 kere okuyan kişi mucizelere nail olur. - Günde 55 kere bu ismi El-Mücîb Celle Celaluhu'' diye zikreden kişinin arzu ve istekleri yerine gelir.
Ya Evvel Ya Ahir isimlerini birlikte günde 838 defa zikreden; dünya ve ahirette üstün makamlara ulaşır. Tüm mahlukat okuyana hürmet ve itibarda bulunur.
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri