Kul Allah'tan razı olursa, Allah da kuldan razı olur. Yani Allah'ın emir ve yasaklarını gönül huzuru ile kabul eder, bu doğrultuda yaşarsa, Allah o kulundan razı olur. Bu ifadeyi, Allah'tan sana gelen her şeye razı ol, anlamında da değerlendirebiliriz.
Allah'ın kulundan razı olması, O'nun günahlarını affetmesi ve cennetine alması anlamına gelir. Günlük hayatta sıklıkla dile getirilen ''Allah senden razı olsun'' sözü, teşekkür yerine geçer. Bu söz aynı zamanda başkalarının selameti için edilen bir hayır duasıdır.
“Allah razı olsun” duâsıdır. Bu duânın azîm bir sırrı vardır. Bu ulvî duâ, diğer bütün duâların mâyasını oluşturma hüviyetini taşır. Rabbimize karşı yaptığımız bütün duâların ruhu olan ihlâs (samimiyet) anahtarını elde etmeye vesile kılar.
Günlük hayatta çok kullandığımız cümlelerden birisi de “Allah razı olsun” cümlesidir. Birisinden bir iyilik gördüğümüzde, bir iltifat veya takdirle karşılaştığımızda, “Allah razı olsun” diyerek karşılık veririz. Bu cümleyi genellikle “Teşekkür ederim” yerine kullanıyoruz.
- Ecmain kelimesiyle alakalı olarak verilebilecek bir başka en iyi örnek ise; Bir kişi size " Allah razı olsun" dediği taktirde siz de bu duaya karşılık olarak "Ecmain olsun " diyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadisleri de var. Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin." ◼ Yani o zaman "amin inşallah" denilmemesi gerekiyor. 🔹 "Yok, amin denilir sadece.
Cevap: Ve Aleykum Selam. Allah'a şirk koşan birine, Allah razı olsun demek, HARAMDIR!
“Kulun Allah'tan razı olması; Rabbinin kaza, kader ve kararına iç hoşnutluğuyla, yüzünü ekşitmeden teslim olması, buyruklarına boyun eğmesi, O'na gidecek ve götürecek yollarda ısrar ve istikrar göstermesi, yaptığı ve razı olduğu işleri başkalarının da onun üzerinde görmesi ve beğenmesidir.”
Deyim. [1] Yaptığı iyiliğin kat kat fazlasını o kişinin de görmesi arzu edilerek yapılan bir duadır. “Allah razı olsun.”, “Zenginlik göresin”, “Her dileğin olsun” gibi anlamlar taşır.
Abdülazîz bu tür ifadeleri “teraddî”ye yani radıyallāhu anh (Allah ondan razı olsun) şeklinde duaya çevirmiştir.
İnşallah ifadesi, Allah dilerse demektir. Esasen dua ederken bir şüpheye neden olacak ifadelerden sakınmak gerekir. Bu açıdan Hz. Peygamber Efendimiz (asm), dua ederken “Allah'ım, dilersen beni affet.” demeyi uygun görmemiştir.
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Allah Utandırmasın deyimi, yeni bir işe başlandığında, dükkan açıldığında, kısaca biri hayatında yeni bir yola girdiğinde kullanılan bir deyimdir. Deyim aynı zamanda birinin başarısız ve mahcup olmaması için edilen bir duadır.
Allah senden razı olsun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yapılan bir iyilik karşısında Tanrı seninle olsun, iyiliğini senden esirgemesin anlamında teşekkür olarak kullanılan bir söz.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
Bir şeyin taşıdığı değere ya da fiyatına kıymet denir. Dilimize Arapçadan geçen kıymet kelimesi, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor. Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Allah, insanı yalnızca kendisine kulluk etmesi için yaratmıştır. [3] Kulluk, Cenâb-ı Hakkı tanımak, O'na gönülden bağlanmak, inanıp iyi işler yapmak demektir. Kul olmanın özü, Rabbimize severek ve isteyerek itaat etmek, ihlas ve samimiyetle ibadete sarılmaktır.
Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
Kul Allah'tan razı olursa, Allah da kuldan razı olur. Yani Allah'ın emir ve yasaklarını gönül huzuru ile kabul eder, bu doğrultuda yaşarsa, Allah o kulundan razı olur. Bu ifadeyi, Allah'tan sana gelen her şeye razı ol, anlamında da değerlendirebiliriz.
İNŞALLAH, "Allah dilerse" anlamında bir dua cümlesi. Herhangi bir şey hususunda "inşallah" demek, işi Allah'ın iradesine bırakmak manasını taşır. Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Herhangi bir şey için Allah'ın dilemesi dışında, ben onu yarın yapacağım deme..." (el-Kehf, 18/23, 24).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri