Terim olarak genelde, Allah'ın peygamberlerine inanıp onlara yardımcı olan herkes için kullanılan havâri bilhassa Hz. Îsâ tarafından seçilmiş, tebliğ ve irşad görevinde ona yardımcı olan on iki kişilik grubu ifade eder.
Vaktâ ki, İsa onlardan dinsizlik hissetti, dedi ki: «Allah için benim yardımcılarım kimlerdir?» Havariler dedi ki: «Biz Allah'ın yardımcılarıyız, Allah'a imân ettik ve şahit ol ki, bizler şüphesiz müslümanlarız.»
7 Allah'ın yardımcıları olmak demek, Allah'ın dinine destek vermek demektir. 8 Havariler, Hz. İsa'ya ilk önce inanan, ona yardım eden ve ondan sonr...
Sûre, adını 4. âyette geçen “saff ” kelimesinden almıştır. Saff, sıra, dizi demektir. Sûrede başlıca, Allah yolunda cihadın fazileti konu edilmektedir.
Sizi elem dolu bir azaptan kurtaracak (hayırlı) bir ticareti size haber vereyim mi? Ey iman edenler! Size, can yakıcı bir azaptan kurtaracak, kazançlı bir ticaretin yolunu göstereyim mi? Ey îman edenler, — elem verici bir azâbdan sizi kurtaracak — bir ticâret (yolunu) göstereyim mi size?
İlgili 31 soru bulundu
Ey iman edenler! Eğer siz (cihad ederek) Allah'a (dinine) yardım ederseniz, Allah da size yardım edip (zafere ulaştıracaktır. Dünyada izzet ve hürriyete, ahirette ise cennete ulaşıncaya kadar sizi hidayet üzerinde devamlı kılıp) ayaklarınızı sabit ve sağlam tutacaktır.
Saff Suresi (Arapça: سورة الصف, Sūrat'ul Saff), Kur'an'ın 61. suresidir. Sure 14 ayetten oluşur. Medine'de indirildiğine inanılmaktadır. Sure ismini 4. ayette geçen ve sıra, dizi anlamına gelen saf kelimesinden alır.
On dört âyet olup fâsılaları ص، م، ن harfleridir. Sûre bazı sahâbîlerin, amellerin hangisinin Allah katında daha değerli olduğunu bilmeleri halinde onu yerine getireceklerini söylemeleri üzerine nâzil olmuştur (Tirmizî, “Tefsîr”, 61/1).
Kâfirler istemeseler de Allah nurunu tamamlayacaktır.” Saff Sûresi 8. Ayet.
Mushaftaki sıralamada otuz yedinci, iniş sırasına göre elli altıncı sûredir.
Hizbullah (Arapça: حزب الله, Allah'ın Partisi veya Allah'ın Hizbi), Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.
İlahi yardımların zamanı, insanlar açısından bazen gecikme olarak algılanmıştır. Allah'ın ilm-i ezelisinde ise yardımın gerçek zamanı, tahakkuk ettiği zamandır.
Kuranıkerim'de 'göklerin ve yerin orduları Allah'ındır' ifadesi birden çok yerde geçer. 'Allah'ın orduları' ifadesi ise en az sekiz yerde geçer. Böcekler, sinekler, arılar, melekler, kuşlar, mikroplar vb hep Allah'ın ordularıdır. Kullarının hak edişine göre O bunlardan birini, ya da bir kaçını görevlendirir.
☼f) “Allah yolunda (çalışanlar)” şeklinde tercüme ettiğimiz fî sebîlillâh ifadesiyle, fakihlerin çoğunluğuna göre Allah yolunda bilfiil savaşanlar yani sıcak harbe katılanlar kastedilmiştir.
Tıpkı Meryem oğlu Îsâ'nın, temiz giyimli, iyi niyetli, istikamet sahibi olanlara, Havarilere: “Allah'a giden yolda, bana yardım edenler kimlerdir?” dediği zaman ve şartlardaki gibi. Temiz giyimli, iyi niyetli, istikamet sahibi olanlar, havariler de: “Allah yolunun yardım edenleri biziz.” demişlerdi.
Kelimenin kökenini izaha yönelik ikinci görüş ise bunun Arapça nasârâ fiilinden türediğidir. Bu görüşe göre nasrânî ve onun çoğulu olan nasârâ, Allah yolunda İsa'ya yardımcı olanlar veya birbirleriyle yardımlaşanlar anlamına gelmektedir.
Allah, ihdas ettiği (nurların) ahsen olanlarını (rahmet, fazl ve salâvâtı), ikişer ikişer (salâvât-rahmet ve salâvât-fazl), Kitab'a müteşabih (benzer) olarak indirdi. Rab'lerinden huşû duyanların ciltleri ondan ürperir. Sonra onların ciltleri ve kalpleri Allah'ın zikriyle yumuşar, sükûnet bulur (yatışır).
Allah'ın nûrunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar; hâlbuki Allah, kâfirler hoşlanmasa da nûrunu tamamlayıcıdır! (İsrailoğulları inkâr ederek) Ağızlarıyla Allah'ın nurunu (dinini) söndürmeye çalışıyorlar. Hâlbuki Allah nurunu (dinini), inkâr edenler hoş görmeseler de, tamamlayıcıdır.
Allah'ın nûrunu tamamlayacağı ifadesi Kur'an-ı Kerim'de iki yerde geçmektedir. Allah nûrunu tamamlayacaktır. Buna karşı gelen kâfirler ise o nûru söndürmeye çalışacaklardır. Kâfirlerin Allah'ın nûrunu söndürmek için kullandıkları vasıta ise ağızlarıdır.
Bazı tefsir kaynaklarında Resûlullah'a nisbet edilen, "Îsâ, Saf sûresini okuyan kimse için hayatta olduğu sürece hayır duada bulunup bağışlanmasını ister, kıyamet gününde de onun arkadaşı olur" şeklindeki rivayetin (Zemahşerî, VI, 109; Beyzâvî, III, 276) asılsız olduğu tesbit edilmiştir.
Saff Suresi, Kuran'da yer alan bir sure. SAFF, Güney Asya Futbol Federasyonu'nun kısaltması.
"Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır." (Saff Suresi, 2-3).
Yapmayacağınız şeyleri neden söylersiniz ki!? Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz? Bu ayet Bakara 2:44 ve Şu'arâ 26:226. ayetlerle birlikte okunmalıdır.
Saff Suresi Medine devrinde indirilmiştir ve Kur'an'ın 61. sırasında yer almaktadır. Saff ismi, surenin 4. ayetinde bulunan kavramdan gelmekte olup “sıra ve dizi” manaları taşımaktadır. Sure toplamda 14 ayet-i kerime içermekte ve nüzul etme bakımından Teğabun Suresi ile Cum'a Suresi arasında bulunmaktadır.
Cuma Suresi, Kur'an-ı Kerim'de 552. sayfada başlar, 553. sayfada biter ve 28. cüzde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri