İlkokul 2. veya 3. sınıftan itibaren Almanca eğitimine bağlanmalıdır. 5. sınıfta Almanca hazırlık okultulmalıdır.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Almanca dersler lise dönemi 9. sınıftan itibaren başlamakta.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokula geçişte bir yılın hazırlık sınıfı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 5. sınıfta öğrencilere sadece Türkçe ve yabancı dil eğitimi verilecek. Yabancı dil dersleri, ikinci sınıftan sonra zorunlu seçmeli dersler olan İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapçadan oluşacak.
5. sınıflarda 20 saat İngilizce ve 2 saat Almanca olmak üzere 22 saat yoğun yabancı dil programı uygulanır.
İlgili 37 soru bulundu
4. sınıf dersleri Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Oyun ve Fiziki Ekinlikler, Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi derslerinden oluşmaktadır.
Okullarda zorunlu ve seçmeli diye iki tür ders vardır. Zorunlu dersler Milli Eğitim Bakanlığı tarafında belirlenmiş, öğrencinin tercih hakkının bulunmadığı matematik, Türkçe gibi derslerdir. Seçmeli dersler ise, tercihi doğrultusunda velisi ile birlikte öğrencinin seçim hakkının bulunduğu derslerdir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerde önceden 4 saat olan Almanca dersi bu değişiklik nedeni ile kaldırılmıştır. Bu durum hem Almanca öğretmenlerini mağdur etmiş hem de ağırlıklı dil eğitimi veren okullarda hedeflenen dil yeterliliği bakımından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadeleri yer aldı.
Yabancı dil eğitimi küçük yaşta başlamalı görüşüyle öğrencilerimiz, ilkokul 1. sınıftan itibaren Almanca eğitimine kulüp dersi ile başlar.
7. sınıf öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor dersleridir.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar/Müzik, Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü, Yabancı Dil gibi derslerdir.
Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazımı, Beden Eğitimi ve Spor öğrencilerin 5. sınıfta göreceği derslerdir.
Genel liselerde, Yabancı Dil Alanına yönelik ders seçen öğrenciler; X., XI., ve XII. sınıflarda, seçmeli derslerin 3 saatini Almanca/Fransızca dersi olarak seçerler.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
Almanca Dersi, 11. Sınıflarda zorunlu seçmeli bir derstir. Haftada 2 saat olan ikinci yabancı dil Almanca derslerinde işlenen konular görsel ve işitsel materyallerle desteklenmektedir.
Almanca öğrenmek tam anlamıyla zor değil. Birçok yazım kuralına sahip bir dildir. İspanyolcaya oranla çok kolay olmasa da yine de kolaydır. Almanca öğrenmenin de kendine has avantajları vardır.
Özel Alman Lisesi - Deutsche Schule Istanbul
Sekiz şubeden oluşan hazırlık sınıfından sonra 9 – 12 sınıflarında altı şubeyle eğitim devam etmektedir. “Abitur” için gerekli olan Almanca, İngilizce, matematik ve üç fen dersinde eğitim dili Almancadır.
Evet, Anadolu liselerinde ikinci yabancı dil olarak Almanca öğretiliyor fakat liseden liseye bu durum değişebiliyor.
Her ne kadar Anadolu Meslek Liselerinde İngilizce ve Almanca dillerinden birisinden hazırlık programı uygulanıyorsa da, ağırlığı İngilizce oluşturmaktadır. Bu okullardan sadece İstanbul Büyük Çekmece Asim Kocabıyık Anadolu Meslek Lisesi Motor, ve Elektrik programlarında Almanca öğretimi yapılmaktadır.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, 2021-2022 eğitim öğretim yılında ortaokullarda en çok tercih edilen seçmeli ders matematik, liselerde ise sosyal etkinlik oldu.
8. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor, Rehberlik ve Kariyer Planlama derslerinden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri