Almanya'da 2 çocuk büyüten anne veya babalar en az 60 ay yatan primler neticesinde hiç çalışmasa daha emekli olabiliyor. Almanya'da 2 çocuk büyüten anne veya babalar hiç çalışmasa daha emekli olabiliyor.
Buna göre sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar 3 çocuk için 2160 gün borçlanarak toplamda 6 yıl erken emekli olma imkanına sahiptir. Doğum borçlanması olarak adlandırılan bu sistem sayesinde kadınların doğum nedeniyle çalışamadıkları dönemlerin değerlendirilerek erken emekli olmaları amaçlanır.
"ElterngeldPlus" ile ayda 150 ila 900 avro arasında bir ödeme alırsınız. Doğumdan önce herhangi bir geliriniz olmadığı takdirde, asgari ebeveyn yardımı, yani ayda 150 veya 300 avro alma hakkınız olacaktır.
Almanya'da 45 yıl çalışmış ve emeklilik aidatını ödemiş bir kişinin aylık ortalama maaşı 1543 euro. İstatistiklere göre erkeklerin emekli maaşı kadın emeklilerin aylığından 314 euro daha fazla.
Kesinti yapılmaması için 45 yıllık sigortalılık süresinin tamamlanması gerekir. 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak. Bu emeklilik aylığından her ay için % 0,3 oranında kesinti yapılması şartıyla zamanından önce 60'ıncı yaş doldurulduktan sonra da faydalanılabilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Almanya'da mevcut durumda emeklilik yaşı çalışanların ne zaman doğduğuna bağlı olarak belirleniyor. Buna göre 1947'den önce doğanlar için sınır 65 yaş. 1947 ile 1963 yılları arasında doğanlar için normal yaş sınırı kademeli olarak yükseliyor. 1964 veya daha sonra doğanlar için bu emeklilik yaşı 67.
Avrupa Ülkelerinde Emeklilik Yaşları
Avrupa'daki bazı ülkelerde emeklilik hakkı elde etme yaşı şu şekilde düzenleniyor: Almanya'da emeklilik yaşı: Almanya'da çalışan kadın ve erkekler 66 ve 67 yaşında emekli olabiliyor. İtalya'da emeklilik yaşı: İtalya'daki çalışanlar da 66 ve 67 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.
Sigortalının ölümü tarihinde en az 60 aylık (5 yıl) sigortalılık süresi bulunması halinde veya sigortalı, yaşlılık veya malullük aylığı almakt iken vefat etmiş ise, geride kalan dul eş ve çocuklarına aylık (dul ve yetim aylığı) bağlanmaktadır.
Zirvede ise Hollanda ve Danimarka bulunuyor.
En düşük emekli maaşı Aralık 2021'de 3500 TL olarak uygulanıyordu. Ocak 2023'te önce 5500 TL'ye ardından 7500 TL'ye yükseltildi. 2023 yılı için artış yüzde 114'ü aştı.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise tek seferlik doğum yardımı ödemesi yapılabiliyor. İkiz ya da üçüz doğuranlara ise 2 yıl boyunca çocuk başına aylık 400 TL veriliyor.
Aileler ilk çocuk için ayda 636, diğer her çocuk için ise 530 euro sosyal yardım alacak. Bu miktar şu anda çocuk başına aylık 250 euroda sabitlenmiş durumda. Almanya'da asgari ücret ayda bin 450 euroya tekabül ediyor.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren daha fazla çocuk parası verilecek. Bu durumda ilk, ikinci ya da üçüncü çocuğunuz olmasına bakılmaksızın tüm çocuklarınız için aylık 250 avro alacaksınız.
Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar doğum borçlanması yapabiliyor. En fazla üç çocuk için geçerli oluyor. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu olan anneler erken emekli olabiliyor.
8 ÇOCUK VE 60 YAŞ
Doğum borçlanması uygulaması, teşvikler kapsamında yukarıdaki gibi yasalaşırsa 8 çocuğu olan kadın her bir çocuk için 2'şer yıl olmak üzere en az 15 yıl borçlanırsa ve yaşı da 60 veya daha yukarıda ise hemen emekli olabilecek.
Anneler için doğum sonrası sürelerdeki tek çocuk için 720 gün, üç çocuğa kadar toplamda 2,160 günlük süreyi borçlandırma işlemi yaparak primlerini ödediklerinde erken emekli olma kolaylığı sağlamaktadır.
*İngiltere/Hunt: Nisan 2024'te emekli maaşı haftalık 221,20 GBP olacak.
Örnek verecek olursak en düşük emeklilik maaşı 850 $'dan başlarken alınan primler ve maaş artırımları ile bu rakam 3 bin 100 $'a kadar çıkabilmektedir. Emekli maaşları da asgari ücret gibi yıllık enflasyon ve alım gücüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Avrupa'da Emeklilik Yaşı: Yasa göre İzlanda ve Norveç Birinci Sırada. Yasaya göre emeklilik yaşında da birinci sırada 67 yaş ile İzlanda ve Norveç yer alıyor.
Alman hukukunda bir kimsenin diğerinin emekli maaşını alması diye bir kavram yoktur. Ölümle birlikte ölen sigortalıya verilen emeklilik maaşı kesilir. Ölen sigortalının geride kalan aile fertlerine dulluk veya yetimlik maaşı bağlanır.
Aylık Miktarları
Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır. Eğer Türk emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, Alman aylığınızda herhangi bir düşme olmaz, ama yükselme ihtimali olabilir!
Hali hazırda Almanya'daki sağlık sigortası prim oranı % 15,5 olup, bunun yarısından 0,45 puan fazlası sigortalılar tarafından karşılanmaktadır. Buna göre, emeklilerin yurtdışı emekli aylığından hastalık sigortası için kesilecek sağlık sigortası prim oranı % 8,20 olacaktır.
Almanya'da yaşayan gurbetçilerimiz, çocuk yetiştirme süreleri boyunca adlarına yatırılmış olan en az 60 ay primler neticesinde hiç çalışmamış olsalar bile 65 yaşlarına geldiklerinde borçlanma yapmadan brüt olarak 143 avro aylık bağlanacaktır.
Küçük dul emekli maaşı ölen kişinin emekli maaşının %25'i, büyük dul emekli maaşı ise %55'i (belirli durumlarda %60'ı) tutarındadır.
Yaşlılık aylığına hak kazanma yaşı Hollanda'da kademeli olarak artmaktadır. 2018 yılında 66 olan emeklilik yaşının, kademeli olarak (3 aylık artışlarla) artarak 2021 yılında 67'ye, 2022 yılında ise 67 yaş 3 aya yükselmesi kararlaştırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri