Alucra ilçesi Güney Giresun-Kuzey Sivas (Suşehri/Koyulhisar/Şebinkarahisar) kültürüne sahiptir. Davul-zurna ve kemençe kültürü vardır ve bir arada görülür. Oynanan halk oyunları Halay karakterli horonlardır.
ALUCRA'NIN TARİHÇESİ:
M.S.391 yılında Alucra Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış, bölge 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. Yüzyılda ise Maveraünnehir 'den gelen Oğuz boylan Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
1933 yılında Şebinkarahisarın da ilçe olmasıyla Alucra, Giresun İline bağlı bir ilçe olmuştur. Alucra yöresinin iklimi, Karadeniz ikliminin aksine kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Selçuklular döneminde, Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey´in kardeşi İbrahim Yanal´ın Sivas ve Erzincan´ı almasıyla Alucra Selçuklulardın hâkimiyetinde kalmıştır (1054). Böylece Mengücek Beyliği yıkılıyor ve Alucra bölgesi de, Anadolu Selçuklu Devleti´ne katılmış oluyordu.
Ekili tarımda en fazla, tahıl yer alır. Başlıca sebebi, yazın azlığı kuraklığıdır. Bunda, yörenin tabii su kaynakları bakımından çok yetersiz olması da etkendir. Sulanabilir alanlarda patates, fasulye, şeker pancarı, kara lahana tarımı yapılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Alucra, Giresun ilinin bir ilçesidir. Giresun iline 127 km, Gümüşhane iline 147 km, Erzincan iline 148 km uzaklıktadır.
Giresun'un Alucra ilçesinin yöresel lezzeti olan "Alucra oğlak kebabı"nın coğrafi işaret aldığı bildirildi.
Karargâh Allu (Günügüzel)´da, ordusu ise Zun (Boyluca)´da konaklar. Fatih Sultan Mehmet burada "alıç" ağacının çok olmasına binâen bu yerleşim yerinin adının Alucra (Alıç Memleketi) olmasını ister.
Vilayete bağlı birimler; Sivas Sancağı, Amasya Sancağı, Karahisar-ı Şarki Sancağı ve 1880'den itibaren Tokat Sancağı'dır. 1867-1869 yıllarında Canik Sancağı da Sivas Vilayeti'ne bağlanmıştı.
778 yılında Arapların bölgeye yaptıkları akınlar sonucu bölge onların eline geçmiştir. Oğuz Türkleri Çamoluk çevresine 8.yüzyıl sonlarında kabileler halinde gelerek Türk yerleşim merkezinin temellerini atmışlardır.
Alucra sınırlarının kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde dışına çıkıldığında, Alevi -Bektaşi unsurlara ve köylere rastlanmaktadır.
İlçemizin toplam nüfusu ise 2017 sonu itibariyle 9.119 olarak belirlenmiştir.
1922 tarihinde sancakların ortadan kaldırılması üzerine Tokat, Amasya ve Şebinkarahisar sancakları Sivas'tan ayrılıp, Tokat ve Amasya müstakil birer vilâyet olmuşlardır.
Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında kurulmuş olan bir devlettir. Büyük Selçuklu Devleti Orta Çağ'da kurulmuş olan Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulmuştur.
20 Kasım 1967 tarihinde İstanbul'un Tünel semtinde Giresun Alucralı bir ailenin tek çocuğu olarak doğdu. Babası avukat Hasan Basri Yakupoğlu, annesi Şaziment Yakupoğlu'dur.
Türkiye'nin çeşitli yörelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepnilerin bugün doğu Karadeniz'de Şalpazarı –Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu; Ege'de Balıkesir, Aydın, Manisa, İzmir yörelerinde; Akdeniz'de Adana dolaylarında; iç Anadolu'da Sivas, dolaylarında; Marmara'da İzmit, Bursa dolaylarında ve Bolu dolaylarında ...
İlin Adının Tarihçesi: Sivas'a farklı dönemlerde hakim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişlerdir. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
1059'da Anadolu'ya giren Türkmen güçleri ve 1064'te Alp Arslan'ın önünden kaçan Selçuklu Şehzadesi Elbasan Sivas yöresinde kısa süreli etkinlik sağladılarsa da, Bölgenin Türk egemenliğine girmesi ancak 1071' den sonra gerçekleşti.
Köyün eski adı 1522 ve 1928 yılı kayıtlarında Fasya olarak geçmektedir.
Alucra, 1933 yılına kadar Şebinkarahisar İl'ine bağlı ilçe iken, 1933 yılında Şebinkarahisar'la birlikte Giresun İl'ine bağlı bir ilçe merkezi haline getirilmiştir." Böylece Alucra, Şebinkarahisar ve sonra Giresun´a bağlı olmak üzere 103 yıllık ilçe statüsünde bulunmaktadır.
Alucra Kaymakamı Muhammet Cengiz ve Alucra Müftüsü Adem Çelik yüksekokulu ziyaret etti.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur.
Yaz aylarının başlamasıyla Alucra ilçemizde stantlarda yerini alan oğlak kebabı sonbahar aylarına kadar satışa sunulmaktadır. Alucra'nın yüksek yaylalarında yayılımı yapılan ve 8-9 aylık olan Oğlaklardan yapılan ve oldukça da lezzetli olan ilçemize özgü bu kebabın tadına bakmadan ilçemizden kimse ayrılmamalı.
Giresun'un en popüler yöresel yemekleri:Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvası bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri