Sodyum klorür; magnezyum, sodyum, potasyum, uranyum ve toz alüminyum içeren metal yangınları için uygun söndürücüdür. Toz bakır ve grafit esaslı tozlar; metal lityum ve lityum alaşımları içeren yangınlar için tercih edilir.
D sınıfı yangın tüpü; d tozlu yangın söndürücüler, yüksek ısıda yanan ve zor söndürülebilen, magnezyum, alüminyum, lityum, potasyum gibi hafif metallerin oluşturduğu yangınlar için kullanılır. Metal yangınları söndürülmesi zor yangınlardır. Bu sebeple özel d tozlu yangın söndürme cihazları kullanılmalıdır.
Yağ yangınları belirttiğimiz üzere yangın sınıfları kapsamında F sınıfı olarak nitelendirilen yangınlardır. Kızarmış yağların etkisiyle meydana çıkan bu yangınların söndürülmesi için su kullanılmamaktadır. Suyun kullanılması patlamalara sebebiyet verecektir.
D sınıfı kuru kimyevi tozları yüksek ısıda yanan ve zor tutuşan, alüminyum, magnezyum vb. hafif metallerin oluşturduğu yangınlar için kullanılır. Genel olarak nemlenmeyi giderici silikatlar katılmış Sodyum Klorür (NaCl) (sofra tuzu) kullanılmaktadır.
Bilinenin aksine elektrik yangınlarında suyun kullanılması iletkenliği artıracağı için yangının büyüklüğünü ve etkisini de artıracaktır. Dolayısıyla bu gibi yangınlarda ani paniklerle birlikte suyun kullanılması son derece tehlikelidir.
İlgili 29 soru bulundu
Metal yangınları boğarak söndürülür ve bunun için D tipi kimyasal kuru toz kullanılır. Bu sınıfın en sık kullanı- lan söndürme maddesi, sodyum klorittir. Sodyum klorür; magnezyum, sodyum, potasyum, uranyum ve toz alüminyum içeren metal yangınları için uygun söndürücüdür.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
A Sınıfı Yangınlar: Katı madde (tahta, kağıt, pamuk vs.) yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir.
C sınıfı gaz maddeler yanmaya hazır olup en az tutuşma sıcaklığı ile muhatap olduklarında derhal (1 mikro saniyede) yanarlar. Katı ve sıvılardaki gibi bir gazlaşma sürecine ihtiyaçları yoktur. Bu ani yanma olayı ani hacim genleşmesine yani patlamaya sebebiyet verir. Bu sebeple yaklaşık 10 barlık bir basınç oluşur.
Yanınca kül bırakan maddelerin oluşturdukları yangınlardır. Ağaç , kömür, kağıt , ot, selüloz, kauçuk, tekstil ürünleri, plastik v.s. ULUSLARARASI HARF KODU A A. sınıfı yangınlar, soğutucu etki yaratan maddeler ile müdahale edilmek sureti ile söndürülür.
Metal yangınları ise kuru kimyevi toz söndürücüler kullanılarak söndürülebilir. İçerisindeki kimyasal maddeler ile ortamdaki nemin azaltmasını sağlayan kuru kimyevi toz söndürücüler metal yangınlarının etkisiz hale getirilmesi için tercih edilebilecek en uygun söndürme biçimidir.
Akaryakıt yangınlarında başlangıç halinde söndürme cihazı ile müdahale edilir büyümüş durumdaki yangınlara köpük ile söndürme gerçekleştirilir. Gaz yangınları söndürme cihazları ve su kullanılarak söndürülebilir yangın söndürme işleminden sonra her türlü gaz kaçağı engellenmelidir.
A Sınıfı (Katı Maddeler):
Tahta, kağıt, kumaş gibi maddelerin yangını. ABC tozlu söndürme cihazıyla ve A sınıfı yangının kesin söndürücüsü su ile söndürülür.
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Kuru kimyevi tozlar, temel olarak parlayıcı sıvı yangınlarında kullanılır. Elektriksel olarak yalıtkan olduklarından, enerjili elektrik donanımı ilgilendiren parlayıcı sıvı yangınlarında da etkilidirler. Fakat kirletici özelliği nedeniyle elektronik cihaz, hassas makina ve motor yangınlarında tercih edilmezler.
Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Karbondioksit gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır.
A sınıfı yangınlar katı malzemelerin yanmasından dolayı meydana gelen yangınlardır. B sınıfı yangınlar sıvı malzemelerin, C sınıfı yangınlar ise gaz maddelerin yanmasından dolayı oluşan yangın türleridir.
Sıvılar : Benzin, Gaz yağı, Alkol, Boya, Cila, Zeytinyağı, Mazot,vb. Katılar : Kömür, Plastik, Ağaç, Şeker, Kağıt, Saman, Deri, Kumaş, vb. A - Yavaş Yanma : Yanıcı maddenin bünyesi itibari ile yanıcı buhar veya gaz meydana getiremediği halde, yeterli ısının ve yeterli O2 'nin bulunmaması halinde oluşan yanma çeşididir.
Bunlar kuru kimyevi yangın söndürücü, köpüklü yangın söndürücü, kuru metal yangın söndürücü ve karbondioksitli yangın söndürücüdür.
ABC tozlu yangın söndürücü olarak da bilinir. A, B ve C tipi yangınlarda yani metal ve elektrik yangınları haricindeki tüm yangınlarda kullanılabilen cihazlardır.
Köpüğün Etkili Olduğu Yangın Türleri
Köpük, düşük yoğunlukta olduğundan dolayı benzin, jet yakıtı, fuel oil, ham petrol, gazolin, alkol ester, keton ve ether yangınlarında etkilidir.
En Temiz Yangın Söndürme Maddesi Nedir sorusu sıklıkla gündeme gelen sorular arasındadır. En temiz yangın söndürme maddesi genel olarak sudur. Su aynı zamanda ateşi söndüren maddeler arasında da oldukça önemli bir yere sahiptir. Su A tipi yangın durumlarında kullanılır.
dökülmez, ateşli ocak su ile söndürülmez. Çünkü şeytanın ateşten yaratıldığı ve ateşin etrafında şeytanların olacağına inanıldığı için ondan zarar gelir, uğursuzluk getirir diye düşünülür. Eğer ateşe su dökülmek zorunda kalınırsa, muhakkak besmele çekilir. “Ateş boş değildir, ateş şeytanı temsil eder” derler.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri