Tehlikeli atıklar: Amalgam atıkları, amalgam kapsül atıkları, aeratör yağı kapları, kullanılan tarihi geçmiş ilaçlar, bozulmuş aşı ve serumlar, klor tableti kutusu, kanal dolgu patı kutusu, asit etch kutusu, tonerler, floresan lamba, kartuştur.
TEHLİKELİ ATIK
Tehlikeli atıklar, insan ve çevre için tehlike oluşturabilecek kanserojen, yakıcı, yanıcı, patlayıcı, tahriş edici zararlı atıklardır.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Diş hekimliğinde restoratif amaçlarla en çok kullanılan materyal lerden biriside dental amalgamlardır. Dental amalgam, gümüş, kalay, bakır veya çinko gibi maddelerin civa ile birleşmesinden elde edilen alaşımlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Fakat dolgu malzemesi olarak kullanılan cıvadaki yapı farklı olduğu için insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Amalgam dolgularda bulunan cıvanın, belirli bir süre sonra serbest halde insan vücuduna yayılması muhtemeldir. Ancak bu miktar oldukça azdır ve vücut için de zararsızdır.
Dişlere amalgam dolgu yapıldığında renginden dolayı direkt ayırt edilebilmekte ve estetik açıdan doğal gözükmemektedir. Bu sebeple estetik endişe taşıyan hastalar tarafından tercih edilmemektedir.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Bir atığın tehlikeli olup olmadığına karar vermede esas alınan ölçütler: Atığın bileşimi Atık içindeki bileşenlerin miktarları Atık içindeki bileşenlerin kimyasal reaktifleri Atığın fiziksel durumu Atığın çevredeki etkileri ve kalıcılığı, şeklinde özetlenebilir.
Farmasotik atık ise Yönetmeliğin Ek 2 Sağlık Kuruluşlarından kaynaklanan atıkların sınıflandırılması tablosuna göre tehlikeli atıklar sınıfına girmektedir.
yazılı kapaklı kovalar içerisindeki özel kırmızı renkli ve üzerlerinde “Uluslararası Klinik Atıklar” amblemi ile “ DİKKAT TIBBİ ATIK” ibaresini taşıyan plastik torbalara atılır. Kovaların kapakları daima kapalı tutulur. Torbaların en fazla ¾'ü doldurulur.
Etilen glikol tehlikeli bir kimyasal olduğundan, antifriz atıklarını uygunsuz yerlere boşalttığımızda; çevreye, diğer insanlara ve hayvanlara ciddi zararlar verebiliriz.
Tehlikeli atık yönetimi, atıkların kaynağında özelliğine göre ayrılması, toplanması, geçici depolanması, geri kazanılması, taşınması, bertarafı ve kontrolü olarak tanımlamaktadır.
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
"20 01 21* Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar" Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-4 te A harfi ile kodlanarak kesin tehlikeli atık olarak belirlenmiştir.
'TEHLİKELİ ATIK SAYILIYOR'
Kullanılmayan ilaçların ekonomik zararı kadar doğaya ve çevreye de zararı var. Yönetmeliklerde bu konuyla ilgili bir eksiklik var. Miadı dolmuş ilaçlar tehlikeli atık statüsüne giriyor. Dolayısıyla tehlikeli atıkların, atık imha tesislerinde bertaraf edilmesi gerekiyor.
kontamine olmuş ambalaj atıkları (saç varil,ıbc vb. atıklar), hidrolik atık yağları, metal atıklar, plastik ambalajlar, kağıt-karton atıkları, akü atıkları,tekstil atıkları (elyaf, kıprıntı, kumaş vb. atıklar) satılabilir. Yönetmeliklerde satılmaması yönünde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Birçok tehlikeli atık veya tehlikeli kimyasal malzemelerin riskleri azaltılarak yeniden kullanılabilmesi söz konusudur. Tehlikeli maddelerin bir kısmı doğru süreçlerden geçirildikten sonra geri kazanımı mümkündür.
Arkadaşlar analiz yapılsa cam yünü izole malzemesi olarak kullanıldığında tehlikeli atık olarak çıkıyor genelde. LD50 değeri yüksek.
Ancak yapılan çalışmalarla birlikte, dolgu içinde de olsa cıvanın insan sağlığına zararlı etkileri olduğu sonucu ortaya çıktı. Toksik etkiye sahip olan cıva, organlara yayılır, kalp, karaciğer, akciğer ve böbreklere, sinir sistemine ve bağışıklık sistemine zarar verebilir.
Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarını bozar. Sedef gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskini arrtırır. Alzheimer hastalığının da içinde olduğu nörodejeneratif hastalıkların oluşmasında rol oynar.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri