Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesi'ne ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 10 işçi yaralanmıştı. Bir işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022'de, bir işçi de patlamadan 173 gün sonra 5 Nisan'da yaşamını yitirmişti.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında geçen yıl 14 Ekim'deki patlamada yaşamını yitiren 43 madenci anıldı. Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçiler için müessesedeki servis kuyusunun önünde anma töreni düzenlendi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde 14 Ekim 2022 günü meydana gelen grizu faciasında 43 madenci yaşamını yitirdi, 10 işçi de yaralandı. Aralarında Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de olduğu 7 üst düzey yönetici tutuklanırken, toplam 23 sanığın yargılaması sürüyor.
Kaza. 14 Ekim 2022 günü TSİ 18.15'te Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında bir patlama oldu ve saatler sonra maden ocağı içinde yangın çıktı. Patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 110 işçi vardı ve yaklaşık yarısı 300 metre derinlikteydi.
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
İlgili 24 soru bulundu
TRT Haber'e konuşan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, dört kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. Bir kişi ağır yaralı. İki kişiden canlı ses alınabiliyor.
SOMA FACİASI NEDEN YAŞANDI? Manisa'nın Soma ilçesindeki kömür madeninde vardiya değişimi sırasında, 787 işçinin bulunduğu maden giriş kısmının 400 metre altında, saat 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın meydana geldi. Madenin çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başardı.
2014'te 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Bu ifade Amasra davası iddianamesinden, sahibi ise işçilerden Burak Sümertaş. 14 Ekim 2022'de TTK'ya bağlı Amasra Maden müessesesinde meydana gelen patlamada 41 madencinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin yaralandığı olayda daha sonra hastanede tedavisi süren iki madenci daha yaşamını yitirmiş, can kaybı 43'e ...
233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi bir kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Amasra, Karadeniz bölgesinin batısında, Bartın İline bağlı bir İlçedir.
1984 yılbaşından itibaren Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlanarak “A.T.İ. Müessesesi'' tüzel kimliği alınmıştır. Tarihi 05.04.1994 kararları ile Müessese'nin 1994 yılı sonuna kadar özelleştirilmesi veya kapatılması kararlaştırılmıştır.
İşçi sayılarındaki azalma oranı memurlarda görülmemiştir. Haziran 2019 sonu itibariyle TTK'nda çalışan toplam kişi sayısı 8.930'dur. Bu sayının kırılımına bakıldığında, bir sayılı cetvelde yer alan memur sayısı 137, iki sayılı cetvelde yer alan sözleşmeli sayısı 1.225 olmak üzere, toplam memur sayısı 1.362'dir.
1991 yılından sonraki hükümetler döneminde Devlet Bakanlığı ilgili kuruluşu olan TTK, 58. Hükümetin kurulmasından -22 Ocak 2003 tarihinden- sonra tekrar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bağlı kuruluşu haline getirildi.
14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana gelen patlamada 43 madenci hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Grizu, metanla havanın karışımını ifade etmektedir. Metan (grizu) patlaması, maden havasında % 4 – 15 metan bulunduğu durumlarda gerçekleşebilir; en güçlü patlama ise % 9,5 metan ihtivası ile meydana gelir. % 15'in üzerinde metan ihtiva eden ortamlar ise, yanıcı ve parlayıcı özellik taşımaktadır.
Grizu patlaması, madenlerde kaza sonucu en fazla ölümün sebebi. Risk, özellikle yaşlı kömür damarlarında çok yüksek. Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi için madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü büyük önem taşıyor.
Amasra, Batı Karadeniz Bölgesinde, Bartın iline bağlı bir ilçedir.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Holdingin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'dır. Başta kömür madenciliği olmak üzere, inşaat, gayrimenkul ve maden ekipmanları sanayisi gibi alanlarında faaliyet gösterir. 1984 yılında tarafından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin kurulmasıyla temelleri atılmıştır.
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden kazası başta olmak üzere maden kazalarını araştırmak üzere kurulan TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, kazanın kömürün çıkartıldığı yerde tavanın çökmesi sonucu galeriye dolan gazın yanması ile meydana ...
Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri