Arapça'da âmene (آمن) fiilinin birinci tekil şahsı olan ve “inandım” mânasına gelen âmentü, Kur'an'da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçer (bk. Yûnus 10/90; Yâsîn 36/25; eş-Şûrâ 42/15).
Ben şahadet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur. Ve yine şahadet ederim ki Muhammed Aleyhisselam onun kulu ve peygamberidir. Amentü duasının tefsiri kısa olarak iman esaslarını anlatmaktadır. Amentü duasının inanarak ve iman ederek okumak kişinin imanını arttırmaya ve tazelemeye vesile olmaktadır.
Amentü Duası Anlamı (Diyanet Meali)
Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere ; hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur.
Amentü Anlamı
Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur.
Ayrıntılı olarak bildirilen İmân esaslarına imanın şartlan da denir. İmanın şartları altıdır ve şunlardır: 1- Allah'a, 2- Allah'ın meleklerine, 3- Allah'ın kitaplarına, 4- Allah'ın Peygamberlerine, 5- Ahiret gününe, 6- Kadere; iyilik ve kötülüğün Allah'ın yaratması ile olduğuna, inanmaktır.
İlgili 21 soru bulundu
1) Daha sonra Hakîm es-Semerkandî es-Sevâdü'l-A'zam'da (s. 5) ve özellikle Ebü'l-Leys es-Semerkandî Beyânü 'akideti'l-usûl adlı eserinde iman esaslarını âmentü biçiminde özetlemiştir. Müteahhir devirde Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandinin âmentüyü şerhederek (bk. el-Akîdetüz-zekiyye, vr.
İsmet Özel özel tarafından yazılan ve 1974'te ilk kez yayınlanan Amentu şiiri bir manifesto niteliği taşır. Amentu Arapça'da iman etmek , inanmak anlamına gelmektedir.
Peygamber (s.a.s.), abdest alırken özel bir dua yapmamıştır. Dolayısıyla güzel anlamlar içeriyor olsa da abdest sırasında bu duaların okunması şart değildir. Bununla birlikte okumasında da bir sakınca yoktur. “(Ben, Allah'tan başka ilah olmadığına, O'nun tek olup ortağı bulunmadığına şahitlik ederim.
Kur'ân'da amentü Bakara Sûresi 177 de geçer. Bakara Sûresi 177:……”men âmene billâhi vel yevmil âhırı vel melâiketi vel kitâbi ve el nebiyyîn……” “Allah ile birlikte olduğunuza ve sonunuza ve her varlıktaki Hakk'ın gücüne ve her varlığın Hakk'ın bir kitabı olduğuna ve Nebilere inanan kimse olmaktır.”
İlk bu sureyi okumaya başlarken çekilir. Önceki sureden sonra okurken, besmele çekmek mekruhtur.
Amentü duasının gün içerisinde istenilen saatlerde 3 defa okunması da kişilerin bolluk ve berekete kavuşmasına yardımcı olur.
Ettahiyyatü duası namazda her oturuşta okunur. Diğer namaz duaları olan Allahümme Salli Allahümme Barik duaları her namazın son oturuşunda Ettahiyyatü duasından sonra okunur.
“Amentü billah ve kefertü bit-tağut” ALLAH'a iman ettim, tağutu red ve inkar ettim. Kim Tagutu Red Eder Allaha İman Ederse Kopması mümkün olmayan kulpa Yapışmış olur .
Bu cümlelerin Türkçe karşılığı şöyledir: "Ben, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe ve kadere, hayır ve şer her şeyin Allah'ın yaratmasıyla olduğuna inandım." İşte müslümanın âmentüsü yani inanç esasları bu cümlelerde formüle edilmiştir.
Tirmizî'nin diğer bir rivayetine göre Hz. Peygamber, “âmentü” lafzıyla başlayan bir hadisinde (“Fiten”, 63), “Ben Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve âhiret gününe inandım” demiştir.
⋋✿Cevap C şıkkıdır. Kelime-i şehadet'ten bahsedilir.
Amentu, "inandım" anlamına gelir.
Anlamadığın yerleri mutlaka sor, kolay gelsin.
Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir. AMENTÜ DUASI, İSLAMIN ŞARTLARINI DEĞİL İMANIN ŞARTLARINI AÇIKLAR.
Dolayısıyla banyo sırasında dua, zikir ve salavat okumak adaba aykırıdır. Ancak okunursa da gusül geçerli olur.
Arapça'da ise kısaca "inandım" mânasını taşıyan ve İslâm'ın temel inançları arasında yer alan Allah'ın varlık ve birliğine imân etmeyi, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmayı dile getiren sözcüktür.
Arapça'da âmene (آمن) fiilinin birinci tekil şahsı olan ve “inandım” mânasına gelen âmentü, Kur'an'da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçer (bk. Yûnus 10/90; Yâsîn 36/25; eş-Şûrâ 42/15).
Amentü'de yaşamın bütün evrelerini sorgulayan Özel, dönemin ruhuna sinen bozulmayı, yabancılaşmayı ve çürümeyi, hem şahsında hem de yozlaşmış toplumun yapısında yansıtır.
"Amentü" Arapça "İnandım" anlamına gelir. Amentü bir sure veya dua değildir, İslam dinin iman esaslarını ifade eder. İmanın şartında belirtilen esaslarla kelime-i şehadetin birleşmesi gibi... ve'l-ba'sü ba'de'l mevt.
İsmet Özelin Amentüsü Kitabı ve Fiyatı - Hepsiburada.
“Melek”, “melk”ten gelir ki, “güç, kuvve” anlamınadır... Allâh'ın kuvvede mevcut özelliklerinin -Esmâ'sının- açığa çıkması ile oluşan birimler” anlamınadır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri