Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değişmeye başlayınca prizleri de farklılaştırmak gerekti. Çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyordu ve bir ülkeden diğerine elektrikli cihazınızı götürdüğünüzde muhtemelen cihazlar bozulacaktı. Bu nedenle prizleri de değiştirmeye karar verdiler.
Kuzey Amerika: Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada
Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Tip A ve Tip B fiş ve priz sistemlerini kullanır. Bu sistemler, diğer birçok ülkede kullanılan voltajdan daha düşük olarak 100V standart gerilim kullanır.
Her ülkenin voltaj değeri ve voltaj dalgalanması farklı, ve bir ülkeden diğerine elektrikli bir alet götürdüğümüzde cihaza zarar vereceğimiz için prizlerin girişlerini de değiştirdiler.
Amerika'da kullanılan cihazların çalıştırıldığı akım 110 volt iken, Türkiye'de 220 volt 'dur. Ülkeler arası akım farklılığını ortadan kaldıran ürün, gittiğiniz ülkedeki prizler ile uyumlu çalışmaktadır. Seyahat edeceğiniz ülkede şebeke farkı bulunuyorsa Amerikan fiş çevirici aparat işinizi görür.
Bazı priz türleri daha yaygındır ve pek çok bölgede kullanılır. Avrupa'da prizler genellikle C tipidir, ABD'de ise genelde A tipi prizler vardır.
İlgili 42 soru bulundu
B tipi fiş ve prizler, A tipine göre topraklama hattına sahip olan sistemler. Bu yüzden bu tip fiş ve prizlerde diş sayısı 3. Resmi ismi NEMA 5 olan bu sistemler; ABD, Kanada, Meksika ve Japonya'da sıkça kullanılıyor.
Prizlerimiz aynı. IEC Type C ve F kullanıyoruz. Avrupa ülkelerinin çoğu da böyle.
Amerika'da 120 V AC gücün yetersiz olduğu fırın, kurutma makinesi gibi elektrikli cihazların çalıştırılması için birbirinden 180 derece faz farkı olan 2 faz 120 V elektrik verilmektedir. Böylece 240 V gerilimle daha yüksek elektrik gücü sağlanabilmektedir.
c, e ve f tipi prizler
modern avrupa sistemidir. kıta avrupasında, rusya'da, türkiye'de, asya ve güney amerika'da sıkça kullanılır. 2.5 amper, 220 – 240 volt, 50 hertz değerlerinde çalışır. standart olarak iki diş yuvasından oluşan c tipi sistemlerde topraklama hattı bulunmaz.
Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değişmeye başlayınca prizleri de farklılaştırmak gerekti. Çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyordu ve bir ülkeden diğerine elektrikli cihazınızı götürdüğünüzde muhtemelen cihazlar bozulacaktı. Bu nedenle prizleri de değiştirmeye karar verdiler.
A Tipi: Çoğunlukla ABD, Kanada, Meksika ve Japonya'da kullanılan bu tip, . B Tipi: Yalıtılmamış U şeklinde bir topraklama pimine sahip bu tip fişlerde çıkışlar duvara gömülü değildir. C Tipi: Birleşik Krallık, Türkiye, İrlanda, Malta ve Kıbrıs hariç tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır.
Elektrik. Tüm Japonya'da, evlerde kullanılan elektrik akımı 100 volttur. Ancak iki farklı devre kullanılır: doğu Japonya'da 50 hertz, batı Japonya'da ise 60 hertz. Tokyo ve diğer büyük şehirlerdeki otellerde 110 ve 220 voltluk olmak üzere iki priz mevcuttur.
Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte Gerilimin Frekansı 50Hertz veya 60Hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 220V ve 50 Hz'dir.
Amerika'da halen daha 110 Volt kullanılıyor. Kanada'da da 110 volt bildiğim kadarıyla. Ülkelerin çoğu 220 ya da civarı (220, 230, 240) voltaj kullanırken (voltaj frekansı da 50 hz.
G tipi fiş ve prizler İngiltere, İrlanda, Malta, Kıbrıs, Singapur, Malezya gibi ülkelerde yaygın şekilde kullanılır. Üç dişli sistemde topraklama mevcuttur. 13 Ampere kadar akım şiddetini destekleyen sistem 220-240 arasındaki Voltajda çalışır. G Tipi prizler İngiliz standartıdır ve BS 1363 kodu ile bilinir.
Edison ve Tesla cephelerinde yaşanan DC vs AC çekişmesi sonucunda Amerika'da elektriğin 110VAC, 60 Hz standartında kullanılmasına karar verilir ve benimsenir. O günden bu zamanda kadar da 60 Hz standartı değişmez.
Amerikadan gelen 110volt / 120volt cihazları türkiye de çalıştırmak için gerekli dönmüştürücü cihazlar, 50/60hertz çalışma uyumlu.
Amerika'da ise iki tane birbirine paralel ince düz priz ucu ve onların altlarında bir tane yuvarlak girişli priz ucundan oluşur. Ancak bazı ürünlerde alt kısımdaki yuvarlak girişli priz ucu bulunmaz. Yani Amerika'daki priz uçları 2 ya da 3 uçlu şeklinde kullanılabilirler.
Aşağıdaki tabloda ülkelerin çoğunda kullanılan, farklı pin konnektör modelleri ve bunlardan bazılarının kombinasyonları gösterilmektedir: AB tipi Kuzey ve Güney Amerika Bölgesi. CF tipi Almanya, Avrupa'nın bir kısmı, Asya'nın bir kısmı D tipi Hindistan, Orta Doğu'nun bazı bölgeleri, Afrika'nın bazı bölgeleri.
7) Kaynak fişi: Avrupa Birliği, Türkiye, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Norveç, Polonya, Belçika, Güney Kore, vb.'den E/F tipi fiş. 8) Hedef soketi: İtalya, Şili, Uruguay, Etiyopya, Eritre, Libya, Suriye, vs.'den 3 pinli Tip L için.
Üçlü priz denmesinin sebebi, ilk modellerinin 3 adetten prizden oluşması.
Üçlü prizler, evlerdeki elektrik ihtiyaçlarını karşılamak ve birden fazla cihazı aynı anda kullanabilmek için kullanılan pratik bir elektrik aksesuarıdır. Bu prizler, tek bir elektrik çıkışına birden fazla cihazı bağlamak için tasarlanmıştır.
Evlerde kullandığımız elektrik Türkiye standartlarına göre 220 volt 50 hertz dir. Tüm illere şalt sahalarından dağıtılan elektrik şehirlerde ve mahallelerde bulunan trafolar yardımıyla 220 volt olacak şekilde ayarlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri