VUK göre amortisman ayırma yöntemleri; normal amortisman, azalan bakiyeler yöntemi ve fevkalade amortisman yöntemi olmak üzere üç başlık altında toplanmaktadır. Normal amortisman yöntemi Vergi Usul Kanunu'nun 315'inci maddesinde düzenlenmiştir.
En çok kullanılan üç çeşit amortisman yöntemi vardır. Bu amortismanlar; normal (eşit tutarlı) amortisman yöntemi, azalmakta olan bakiyeler yöntemi ve fevkalade amortisman yöntemidir. Amortisman Nedir? Amortisman terimi duran varlıkların yıpranma, aşınma ya da eskime payını ifade etmektedir.
Amortisman türleri Normal (Eşit Paylı) Amortisman Yöntemi, Kıst Amortisman Yöntemi, Azalan Bakiyeler Amortisman Yöntemi, Artan Bakiyeler Amortisman Yöntemi, Üretim Miktarına Göre Amortisman Yöntemi, Madenlerde Amortisman Yöntemi ile Fevkalade Amortimsan Yöntemi'dir.
1) Normal Amortisman Yöntemi: Bu yöntemde; Tutar/Varlığın ekonomik ömrü formülünü kullanarak, amortisman hesabını 3000/5= 600 olarak bulabiliriz. Ayrıca; Amortisman oranı=1/Varlığın ekonomik ömrü olduğundan, %20 amortisman oranını, ürününün net değeri üzerinden oranlayarak (3000 x %20= 600) da bulabilirsiniz.
Amortisman oranı, varlığın KDV hariç satın alma bedelinin ekonomik ömrüne bölünmesiyle bulunur. Bulunan amortisman oranı duran varlığın KDV hariç satın alma bedeli ile çarpılarak varlığın ekonomik ömrü süresince her yıl eşit olarak ayrılacak amortisman tutarı hesaplanır.
İlgili 41 soru bulundu
Normal amortisman: Eşit tutarlı amortisman olarak da bilinen bu amortisman türünde yıpranma payı, Maliye bakanlığı tarafından belirlenen oranla beraber, malın tutarına sabit olarak eklenerek ya da malın ömrüne bölünerek hesaplanır.
Kıst amortisman: İşletmelere ait binek otomobiller (faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç) için getirilmiş özel bir süre düzenlemesidir.
Azalan bakiyeler yöntemi olarak da adlandırılan bir amortisman yöntemidir. Hızlandırılmış amortisman yönteminde amortismana tabi duran varlığın toplam değerinin %50'sini aşmayacak şekilde, normal amortisman oranının iki katı amortisman oranı kullanılarak amortisman ayrılır.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Bu yaklaşım doğrultusunda amortisman, bir dönemden daha fazla süre kendisinden yararlanılacak bir maddi duran varlığın elde etme maliyetinin söz konusu varlığın faydalı ömrü boyunca dağıtılarak her dönem sadece o döneme isabet eden payının gider olarak muhasebeleştirilmesidir (Büyükmirza, 2019: 66).
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
Bilindiği üzere, VUK 315.maddesi hükmüne göre, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin amortisman süreleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmektedir ve mükelleflerin bu sürelerde değişiklik yapma hakları bulunmamaktadır.
Amortismanın 3 temel özelliği; Amortisman, sabit kıymetlerin defter değerindeki azalmadır. Amortisman, zamanın geçmesi ve eskime nedeniyle varlıkların değer kaybını içerir. Amortisman, varlıkların ömrünün sonuna kadar devam eden bir süreçtir.
Amortisman Nedir? Amortisman genel itibariyle, 1 yıldan daha uzun süreli kullanılabilen, yıpranmaya aşınmaya ya da kıymetten düşmeye maruz kalan gayrimenkuller veya alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin yok olması olarak tanımlanabilir.
Ticari otomobiller açısından amortismanlarda herhangi bir sınırlama bulunmadığından, kıst amortisman uygulaması olmaksızın hesaplama yapılabilecek, aktif değeri üzerinden yıl içerisinde hangi tarihte alındığına bakılmaksızın 5 yıl üzerinden amortisman uygulanabilecektir.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değerini, aylık kira gelirine bölmeniz gerekir. Örneğin 420 bin liraya aldığınız bir gayrimenkulün 2500 TL'lik aylık kira geliri var ise, 420000/2500=168 sonucu ortaya çıkar. 168 ayın yıllık ifadesi ise 168/12 hesaplamasıyla 14 yıla denk gelmektedir.
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
Türkiye'de amortisman süreleri ortalama olarak 17-18 yıl şeklinde hesaplanır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık amortisman süresi, yatırımınızın doğru değerde ve avantajlı olduğunu gösterir. Amortisman süresini, değerini ve avantajını belirleyen gayrimenkulün fiyatıdır.
Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer, itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir. Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir. Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.”
Amortismanda azalan bakiyeler yöntemi ile iktisadi kıymetlerin kullanılma dönemlerinin ilk yıllarında daha fazla, son yıllarında ise daha az amortisman ayrılması esasına dayanır.
II) Azalan bakiyeler yöntemi: Bu yöntemde satın aldığınız varlık ilk yıl alış bedeli üzerinden, takip eden yıllarda ise net defter değeri üzerinden hesaplanır. Eğer bilanço esasına göre defter tutuyorsanız, azalan bakiyeler yöntemini kullanabilirsiniz.
Eşit paylı amortisman, bir duran varlığın tahmini kullanım süresi boyunca her yıl eşit tutarda değer kaybettiğini varsayan, en basit ve yaygın olarak kullanılan amortisman yöntemidir. Yani satınalma ve üretim masrafları, duran varlığın tüm kullanım süresine eşit olarak dağıtılır.
Binek otomobillerde amortisman hesaplamasında kıst dönem uygulanmaktadır. Binek otomobilin satın alındığı tarihinden itibaren dönem sonuna kadar geçen süre üzerinden amortisman hesaplanır.
Birikmiş amortisman, bir varlığın amortisman giderinin yıllar içinde biriktiği tutardır. Yani birikmiş amortisman hesaplaması, bir varlığın değerinin zamanla azalması nedeniyle, varlığın muhasebe kaydında gerçek değerinin altında gösterilmesini sağlar.
Bir amortisman planı, bir banka veya başka bir finans kurumu gibi bir borç veren tarafından verilen ve kredinin vade tarihine göre bir kredi geri ödeme planı gösteren bir programdır. Amortisman programları ödenmemiş kredi bakiyesi ile başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri