Anakart, bilgisayarın içinde ya da dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlandığı ve yine birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmalarını sağlayan, elektronik devrelerden oluşan bir iskelet donanımdır.
Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir. Aynı zamanda her bir parçanın verimli çalışmasını sağlar. Anakart, yalnızca bilgisayar ve tablet gibi cihazlarda kullanılmaz.
Anakart, bilgisayarın tüm bileşenlerini bir araya getiren ve bağlayan temel bir bileşendir. Diğer adıyla “sistem kartı” veya “motherboard” olarak da bilinir. Anakart, işlemci, RAM, sabit disk, SSD, ekran kartı ve diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar.
Anakart, bilgisayar içerisindeki çeşitli bileşenlerin birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir tür omurga işlevi görüyor. Bilgisayarınızdaki işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), RAM ve bellek gibi bileşenler için farklı bağlantı araçları sağlayan bir baskı devre kartı olarak tanımlanabiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
Anakartın temel görevi, bilgisayarın içinde veya dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlanmasını sağlamaktır. Aynı zamanda bu sistemlerin birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmasında da anakart etkin rol oynar.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Anakartlar, bellek, ses kartları, video kartları ve benzeri dahili donanımlar yuvalarına yerleştirilmiştir. Ayrıca üzerinde bulunan portlar aracılığı ile veri, ses ve görüntüleri ileterek bilgisayarın dış ortam ile haberleşmesini sağlar.
Anakart, bilgisayarların yanı sıra cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazların tamamında yer alan bir devre kartıdır. Farklı donanımlar içeren kompleks teknolojik cihazlarda anakartın görevi donanım ile işlemci arasındaki iletişimi kurmak ve cihazın çalışmasını sağlamaktır.
Anakartlar, en önemli bilgisayar bileşenlerinden biridir ve anakart seçimi, bilgisayarların performans ve işlevselliklerinde ciddi oranda rol oynar. Çünkü edinilen işlemcilerin, belleklerin ve daha birçok bilgisayar parçasının potansiyellerinin en iyi şekilde kullanılabilmesi, anakartlar sayesinde olur.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Yonga seti bilgisayarın ana kartı üzerinde bulunur ve ana kartın beyni olarak nitelendirilir. Entegre elektronik elemanlardan ve devrelerden oluşan Chipset, donanımlar arasında gerçekleşen veri akışını denetler.
Bilgisayar ana kart arızasının en çok bilinen nedenleri arasında elektrik dalgalanmaları, fiziksel hasar veya aşırı ısınma sayılabilir. Bu tehlikelerden bazıları kaçınılmazdır ve bilgisayar modelinize bağlı olarak olasılıklar değişebilir.
Bilgisayarda oluşan voltaj sorunlarından dolayı anakart arızalanabilir. Anakarta sıvı teması sonucu bozulabilir. Bios'un hatalı olmasından veya bilgisayar sisteminin kaldırmamasından kaynaklı anakart arızası meydana gelebilir. Bilgisayarın darbe alması sonucu anakartta çatlama meydana gelebilir.
Anakart yandıysa açılmaz, fazlada zorlama diğer bileşenlere zarar verebilirsin.
CPU olmadan bir işlem yapılamaz anakartta yaşadığınız şey normal.
İşte, anakart arızasının en yaygın belirtileri: Bilgisayarınızın açılmaması veya çalıştırılması zorlaşması Ekran kartı veya işlemci hataları Yavaşlamış sistem performansı
İşlemci nedir sorusu birçok kişinin aklına takılır. CPU kısaca bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan yapı olarak nitelendirilebilir. Bu bileşen belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapar. Verilen komutları yorumlar ve yürütür.
Anakart (Mainboard, Motherboard), bir bilgisayarın tüm donanımlarını üzerinde bulunduran ve bu parçaları arasında iletişimi gerçekleştiren elektronik devre kartı olarak tanımlanır. Anakartın üzerinde birçok yonga seti yer almaktadır. Bu yonga setleri sayesinde bilgisayarların pek çok özelliği bir arada tutulmaktadır.
Normal şartlarda yanan bir anakartın tamiri elbette mümkündür. Ancak, çok ciddi şekilde yanan bazı anakartlarda tamir olmayabiliyor. Anakart yanması durumunda plakanın üzerinde bulunan komponentleri ve lehimlerini değiştirerek anakartın yanma problemini çözmüş olursunuz.
Anakart genel olarak bakıldığında bilgisayarın en önemli parçalarından birisidir. Hatta bu parçayı bilgisayarın beyni olarak nitelendirmek de mümkün. Çünkü PC üzerindeki diğer tüm ekipmanları kontrol etmenizi sağlayan parça anakarttır.
Laptop anakart anakartının besleme ünitesinde arıza olduğu takdirde ortalama 650₺ civarında bir masraf çıkar. Laptop ekran kartı tamiri ve ekran çipi değişimi gerektiği takdirde ortalama 600₺ ile 1200₺ arasında bir masraf çıkar.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.
Bilgisayarların temel bileşenleri arasında yer alan laptop anakart önemli bir devre kartıdır. Bilgisayarın ana iletişim yolu olarak görev yapan aygıt, veri aktarımını yönetir. Laptop anakart özellikleri modeller arasında değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri