DDR4, daha yüksek yoğunluklu yongaları ve stacking teknolojilerinin kullanımını desteklemektedir. Bu sayede tek RAM kapasitesinin 512 GB kadar yüksek olmasına olanak tanımaktadır.
Anakart 3200Mhz desteklemiyorsa en yüksek desteklediği MHz'de çalışır 3200Mhz+ RAM alırsan. Ama anakartın en fazla 2933Mhz destekliyor. 3200Mhz yerine 3000Mhz almanız daha iyi olur.
Bilgisayarınızın daha hızlı ve performanslı çalışmasını sağlamanın en etkili yollarından biri de sisteminizdeki bellek miktarını artırmak için RAM'inizi yükseltmektir. Windows 10, düzgün çalışmak için en az 4GB RAM gerektirir.
32 bit ve 64 bit Windows 10 işletim sistemi arasındaki fark, belleği yönetme biçimleridir. 32 bit işlemci 4 GB RAM ile sınırlıdır, 64 bit ise 2 TB'a kadar destek sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
DDR4 ve DDR5 arasındaki en temel fark slot girişi, hız ve güç tüketimidir. DDR4 ve DDR5 slot giriş yerleri yani RAM yuvaları birbirinden bağımsızdır. Bu yüzden DDR4 RAM destekleyen bir bilgisayara DDR5 RAM takılamaz. DDR4 en fazla 3200 MT/s performans sunarken DDR5, en fazla 6400 MT/s performans sunar.
CPU' dan daha hızlı RAM alabilirsiniz ama anakartın desteklediği aralığı mutlaka kontrol etmelisiniz aksi halde anakart ram' i desteklemeyeceği için çalışmayacaktır. Sizin seçimde overclok yaparsanız RAM performans gösterir ama yapmazsanız CPU desteklediği hızda çalışır.
Anakarta yüksek özelliklere sahip bir RAM takarsanız ve anakartınızın RAM kapasitesi daha aşağıda ise evet bilgisayar çalışacaktır. Ancak RAM'iniz ne kadar yüksek özelliğe sahip olursa olsun anakartın desteklediği hızdan üstüne çıkamaz.
DDR3 RAM 16GB 3000mhz sahip bir bilgisayar günlük kullanıcıların yanı sıra profesyonel kullanıcıların da büyük bir kısmına önerilir. Daha yüksek hıza sahip 16GB RAM DDR3 3200mhz ile pek çok programı çalıştırabilirsiniz. DDR3 RAM 16GB 4x4GB ile üst ayarlardaki oyunları oynayabilir ve videoları düzenleyebilirsiniz.
32 GB yeterli, en fazla ise 64 GB olmalı
16 GB bellek çoğunlukla yeterli olur. 32 GB bellekle temel kullanım senaryosunda %20-25 dolduluk yaşayacağınız için bellekle ilgili kaygınız biter ve bunun güncel koşullarda ortalama bir kullanım için yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
Anakartın 2933 mhz destekliyor ancak işlemci kısıtlamasından dolayı max. 2666 mhz görebilirsin.
Bazıları birkaç eski oyunu oynamak için 8GB kullanıyor olmasına karşın daha modern oyunları seviyorsanız 16GB RAM kesinlikle oyun deneyiminizi iyileştirecektir. Peki ya Chrome veya Discord gibi arka planda çalışan görevler? Bunun için 32GB'a ihtiyacınız olabilir. 32GB RAM çok gibi görünüyor olabilir.
Özellikle grafik tasarımı, video düzenleme, veri analizi gibi işlerle uğraşanlar, daha fazla RAM'e ihtiyaç duyabilirler. Büyük dosyaların hızlıca işlenmesi, çoklu görevler arasında geçiş yaparken performansın düşmemesi için 16GB RAM tercih edilebilir.
En iyi RAM markaları arasında Corsair, Kingston, G.Skill, Crucial, ADATA, HyperX gibi isimleri sayabiliriz. Corsair, yüksek hızlı ve düşük gecikme süreli RAM modülleri ile tanınır. Ayrıca, uzun ömürlü ve yüksek performanslı ürünleriyle bilinirler. Kingston ise uygun fiyatlı ve yüksek kaliteli RAM modülleri sunar.
Örneğin, DDR3 RAM'ler, 3. nesil Intel Core işlemcilerle birlikte çalışırken DDR4 RAM'ler 4. nesil Intel Core işlemcilerle birlikte çalışır. Bu nedenle, işlemci modelinize göre doğru RAM hızını belirlemek çok önemlidir.
Evet takılır, hiçbir şey olmaz.
DDR5 RAM Alınır mı? Yeni bir üst düzey sistem topluyorsanız ve DDR5 için ayırabilecek bütçeniz varsa DDR5 RAM ve onunla uyumlu bir sistem satın almanızı tavsiye ederim ancak daha kısıtlı bir bütçe aralığında CPU ve GPU ile ilgili geliştirmeler yapmak istiyorsanız, DDR4 ile de güvende olacaksınız.
DDR4, 2014 yılında piyasaya sürüldü ancak RAM pazarında yüksek fiyatlarından dolayı çok geniş çapta kendine yer edinemedi. 2133-3200 Mhz aralığında çalışan DDR4'ler, insanların genel olarak fiyatından dolayı tercih etmediği için önceki teknolojik versiyonlarına kısmi bir yenilgi yaşadı.
DDR5, 2021 yılında piyasaya çıktı.
Bilgisayarda 32 bit sürümlü Windows veya başka bir işletim sistemi yüklüyse işletim sistemi, yalnızca 4 GB'lik belleği tanır. İşletim sistemi kullanılabilir bellekten yararlanamadığı için bu durumlarda daha yüksek kapasiteli bellek takmak performansı artırmaz.
Windows 11 Sistem Boştayken %57 (4.4) GB Ram Kullanıyor.
RAM seçerken işlemcinizin 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi olduğunu bilmeniz gerekir. Çünkü 32 Bit işlemciler ile 4 GB'a kadar RAM kullanılırken, 64 Bit işlemciler ile çok daha büyük depolama alanına sahip RAM bellekler kullanılabilir. 32 Bit işlemcilerin olduğu donanımlarda işletim sistemi yazılımlara 2 GB RAM bırakır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri