Windows+R tuşlarına beraber basın ve açılan pencereye dxdiag yazın, sonrasında Enter tuşuna basın.
Eğer Windows + R kombinasyonunu kullandıysanız önünüze gelen Çalıştır ekranına msinfo32.exe yazın. Yukarıdaki ekranın bir benzeri önünüze gelecek. Ekranınızın sol tarafındaki Sistem özeti yazısı seçili değilse onu seçin. Sistem Üreticisi ve Sistem Modeli ikilisi anakartınız hakkında çeşitli bilgiler verecek.
Windows+R tuşuna basarak Çalıştır ekranını açın. Açılan pencereye cmd yazdıktan sonra aratın. Buraya wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazdıktan sonra aratma işlemini gerçekleştirin. Açılan ekranda anakart bilgilerinize ulaşabilirsiniz.
Başlat menüsünü açın. Burada msinfo32 yazın. Sistem Özeti sayfası karşınıza çıkacak. Bu sayfadaki Temel Kart Ürünü anakartınızın modelidir.
Sistem Bilgisi ile Anakart Modeli Öğrenme
Windows ve R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın. Buraya msinfo32 yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Sistem Bilgisi uygulamasını açmış olacaksınız. Açılan pencerede sisteminizle ilgili pek çok detayı bulabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Bu ekran üzerinde “Information” (Bilgi) bölümünde model adı yer almaktadır. Örnek: Resimdeki kırmızı ile işaretlenmiş bölümde, “PRIME X370-PRO” anakartın model adını temsil eder. Diğer yollardan erişemediğiniz durumlarda, bilgisayarınızın kasasını açarak anakartın üzerindeki etikette model adını bulabilirsiniz.
Üzerinde mikroişlemci soketi, RAM slotu, genişleme yuvaları (ISA, PCI, AGP ve PCI-e), BIOS, donanım kartları (dahili), veri yolları ve bağlantı noktalarını bulundurur. Anakart, bilgisayara hangi sistem bileşenlerinin eklenebileceğini ve hızlarının ne olacağını belirleyen temel unsurdur.
Başka bir parça da yanmış olabilir, örneğin RAMler. Anakart yansa genelde hiç bir şey açılmaz.
Ses kartları anakart üzerinde bulunmaz. Bilgisayardan ses almak için mutlaka bir ses kartı satın alınmalıdır.
Sistem Bilgisi ile Anakart Modeli Öğrenme
Windows ve R tuşlarına birlikte basarak Çalıştır penceresini açın. Buraya msinfo32 yazın ve Tamam'a tıklayın. Böylece Sistem Bilgisi uygulamasını açmış olacaksınız. Açılan pencerede sisteminizle ilgili pek çok detayı bulabilirsiniz.
Bir bilgisayar anakartı genelde işlemci, RAM, ekran kartı gibi temel bileşenlerin arasında bağlantıyı sağlayan donanımdır. Çeşitli amaç ve boyutlardaki bilgisayarlar için özel anakartlar bulunur. Her anakart belirli donanımları desteklerler ve bu nedenle her işlemci veya bellek ile çalışmazlar.
Bunun için arama çubuğuna “işlemci destekli anakart” ve işlemcinizin markasını yazıp aratmamız yeterli olacaktır. Karşınıza “CPU Support List” çıkacaktır. İşlemci destek listesi anlamına gelen bu başlıkta kolaylıkla işlemcinizin desteklediği anakart soket numaralarını bulabilirsiniz.
Anakartların ortalama ömürlerinin normal şartlarda 20 yıl olduğu belirtiliyor. Arıza verme oranları düşük olduğundan bu donanımın bu denli uzun yaşayabilmesi sürpriz değil. Anakartlar arıza tarafında genellikle kondansatör ya da kapasitör devreleri ile ilgili problemler yaşıyor.
Anakart en kısa tanımı ile bilgisayarın beynidir. İngilizce'de ise ”motherboard” olarak bilinir. Bilgisayar anakartı, bir dijital sistemde bulunması gereken donanımları birbirine bağlar. Donanımların arasındaki veri akışını sağlayarak onlara güç verir.
Normal şartlarda yanan bir anakartın tamiri elbette mümkündür. Ancak, çok ciddi şekilde yanan bazı anakartlarda tamir olmayabiliyor. Anakart yanması durumunda plakanın üzerinde bulunan komponentleri ve lehimlerini değiştirerek anakartın yanma problemini çözmüş olursunuz.
Anakart arızalandığında ise, bu komut ve işlev durumu bozulacak, kumandadan ve düğmelerden alınan komutlar iç donanımlara iletilemeyecek ya da televizyonun bazı özellikleri kendiliğinden çalışmaz hâle gelecektir. Ayrıca anakart bozulduğunda sistemdeki voltaj dengesi de bozulacaktır.
CPU olmadan bir işlem yapılamaz anakartta yaşadığınız şey normal.
Aynı donanımları bir üst seviye anakarta takarsanız FPS'e ve performansa etkisi olmaz. Ancak anakart yükseltince, diğer parçaları da aynı oranda yükseltirseniz performans artar.
Bilgisayar ana kart arızasının en çok bilinen nedenleri arasında elektrik dalgalanmaları, fiziksel hasar veya aşırı ısınma sayılabilir. Bu tehlikelerden bazıları kaçınılmazdır ve bilgisayar modelinize bağlı olarak olasılıklar değişebilir.
DDR4 RAM Nedir? DDR4 bellek “dördüncü nesil çift veri hızı” anlamına gelmektedir. DDR3 ve DDR2 olarak bilinen eski Dinamik Erişim RAM'lerine göre daha yüksek modül yoğunluğu ve düşük voltaj gereksinimleri sağlayabilen daha hızlı halef olarak karşımıza çıkmaktadır.
DAHİLİ DONANIMLAR 1- Anakart: Diğer tüm donanımların takıldığı kasa içerisinde en büyük yer kaplayan donanımdır. 2- İşlemci: Bilgisayardaki matematiksel ve mantıksal tüm işlemlerin yapıldığı donanımdır. Bilgisayarın beynidir.
Anakart üzerindeki CMOS (bütünleyici metal oksit yarı iletken) pili (düğme pil olarak da bilinir), BIOS veya UEFI'nin donanım yapılandırma ayarlarını depolamasını sağlar. Bilgisayarın kapatıldığında tarih ve saat bilgilerini tutmaya yardımcı olur. CMOS pil bilgisayarın içindedir ve sistem kartına (anakart) takılıdır.
ATX, (Advanced Technology Extended: Geliştirilmiş Yüksek Teknoloji) Intel tarafından 1995'te geliştirilen bir formattır. Çok uzun zaman sonra anakart ve bilgisayar kasasında yapılan ilk büyük değişimdi. Yeni sistemler için AT nin yerini tümüyle ATX devralmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri