Otelin adeta bir roman kişisine dönüştüğü en etkileyici romanlardan biri, Yusuf Atılgan'ın 1973'te yayımladığı “Anayurt Oteli”dir. Eser, otelin hem kâtipliğini hem de yöneticiliğini yapan Zebercet'in iletişimsizliğini, yalnızlığını, cinsel sorunlarını ve niha- yetinde intiharını anlatır.
Çarşıya yakın bir aşevinde rakı içip sarhoş olduktan sonra otele zar zor dönen Zebercet, bir süre oteldeki odasından çıkmaz, ailesinin ve otele dönüştürülen bu konağın hatıralarıyla yaşar. Roman, Zebercet'in kendini asmasıyla sona erer.
Anayurt Oteli Özet
Kasabadaki Anayurt Oteli'nin katibi Zebercet, yaşam bunalımı ve yalnızlık çekmektedir. Otele gelip bir gece kalmakta olan esrarengiz kadın tekdüze geçen yaşamını değiştirir. Bu düşün peşinde bütün hayatı, bastırdığı duyguları, ve problemleri ortaya çıkar.
Postmodern yazın anlayışının Türk edebiyatındaki karşılığıdır Anayurt Oteli. Okuyanlar arasında Yusuf Atılgan'ın sanatsal kişiliğini göklere çıkaranlar kadar romanın derinliğini ikinci, üçüncü okumadan sonra yazara hak ettiği kıymeti verenler de azımsanmayacak derecede çoktur.
Anayurt Oteli edebiyatımızın modernist yazarlarından olan Yusuf Atılgan'ın ikinci romanıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Kadının gelişi geciktikçe Zebercet, içinde daha çok cinsi iştihanın yönlendirdiği ve çocukluktan gelen birtakım baskıların da desteklediği dürtülerin etkisiyle ruh sağlığını kaybetmeye başlar. Roman Zebercet'in ortalıkçı kadını öldürüp kendini asarak intihar etmesiyle son bulur.
1950 kuşağı yazarlarından biri olan Yusuf Atılgan, öykülerinde İkinci Dünya Savaşı'nın doğurduğu karamsarlığı; aynı dönemde yaygınlaşan varoluşçuluk akımının etkisiyle ortaya çıkan intiharı, saçmalığı, yabancılaşmayı ve isyan gibi izlekleri özgünlükten ödün vermeden işlemiştir.
Post-Modern Roman: Anayurt Oteli
Yazar, bir otel katibi olan Zebercet karakteri üzerinden yalnızlık, bunalım ve psikolojik yabancılaşma temalarını işlemiştir.
Üçüncü bölümde Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam romanının varoluş felsefesi bakımından bir yorumu yapılır. Romanın kahramanı Bay C., edebiyat tarihinde ondan önce yaratılan tüm aylakların özelliklerini kendi varoluşunda toplar ve pekiştirir.
Peridot (yılantaşı), olivin mineralinin bir çeşidi sarı yakut'tur. Zebercet olarak da anılır. Peridot ismini Yunanca peridona ("bolca vermek") kelimesinden alır. Halk arasındaki diğer isimi "yılantaşı"dır.
Ömer Kavur'un 1987'de çektiği Anayurt Oteli'nde Zebercet karakterine, “Hepimiz aslında biraz Zebercet'iz,” diyen Macit Koper hayat veriyor. Koper, “iç yolculukların yönetmenidir,” diye tanımlıyor Ömer Kavur'u.
Zebercet, modern toplumun dışında kalmış (veya dışında bırakılmış) güvensiz, dışlanmış ve yalnız bir adam olarak betimlenebilir. Romanın ana karakteri, kendisini başkatipliğini yaptığı Anayurt Oteli'ne hapsetmiş, ancak burada yalnızlık ve on yıldır bozmadan devam ettiği rutin içinde rahat edebilen bir kişidir.
Yusuf Atılgan'ın unutulmaz romanı Anayurt Oteli, bir memleket portresi, bir mizaç izahı. Yayımlandığı ilk günden bu yana başucumuzda.
Yusuf Atılgan (27 Haziran 1921, Manisa - 9 Ekim 1989, İstanbul), Türk yazar ve öğretmen. Türk edebiyatının ve Türk romanının modernist bir düzleme geçtiği 1950-1980 yılları arasında yazdı. Bu dönemin ilk modernist Türk yazarlarından birisiydi.
Postmodernizm, modernizmin sonrası ve ötesi anlamında bir tanımlama olarak kullanılmaktadır ve modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla ve hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmektedir.
Postmodernizm olarak bilinen bu düşünsel akım, kendini insan zihnini kısıtlayan bir teori olarak sunmaktan kaçınmakta ve her oluşumun merkezinde parçalanmışlık, belirsizlik, farklılık ve subjektifliğin olması gerektiğini savunmaktadır.
Hikâyeciliğimizin bu dönemdeki en farklı görünümü ise postmodern eserlerde görülür. Yerleşik bütün anlayışı reddeden postmodernizm, bu dönemin en dikkat çeken yeniliğidir. Modern bireyin zaman darlığına uygun olarak geliştirilen küçürek öykü, hikâye türünün en yoğun, en net çığlığı olarak bu dönemde filizlenir.
Roman ve hikâye yazarlığına toplumcu gerçekçilik tartışmalarının yoğun olduğu 12 Mart döneminde başlayan Adalet Ağaoğlu, bu dönemin angaje ve popülist edebiyat anlayışına tepki göstermiştir. İdeolojik olarak toplumcu gerçekçi görüşü benimsemekle birlikte, kullandığı biçimsel yeniliklerle bu anlayışı sorgular.
Modernist anlayışın biçim ve anlatım olanaklarını, ağırlıklı olarak Aylak Adam, Anayurt Oteli'ndeki başkarakterler C. ve Zebercet etrafında şekillendiren Atılgan, salt modernist romanın değil aynı zamanda insanı birey olarak tanımlayıp merkeze almak ve söylemi tüm yönleriyle onun üzerine kurmakla da Türk edebiyatının ...
Yusuf Atılgan'ın Anayurt Oteli isimli eserinin ana kahramanı olan Zebercet bu tiplemelerin en belirginlerindendir.
Bu çalışmada Yusuf Atılgan'ın aynı adlı kitabından Ömer Kavur tarafından uyarlanan Anayurt Oteli (1987) filmi mekânsal kurgusu açısından incelenmiştir.
C. karakteri, Yusuf Atılgan'ın ünlü eseri Aylak Adam'ın merkezinde yer alan bir kahramandır. Küçük yaşta annesini kaybeden C., teyzesi tarafından büyütülür ve annesinin sevgisini arar.
Bu yazı Ekim 2012'de “Kadir Has Üniversitesi Modern Türkçe Edebiyat Sempozyumları 2- Yusuf Atılgan”da sunulmuş, Yansıtma dergisinin Perversiyon temalı 28. sayısında yayınlanmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri