Anekdot, gözlem sonuçlarının kaydedilmesi amacıyla geliştirilmiş özel bir formun adıdır. Anekdot, uzman, öğretmen ve yöneticilerin zaman zaman tanık oldukları ve önemli gördükleri iyi veya kusurlu olduğunu düşündükleri öğrenci davranışlarının sürekli objektif ve ayrıntılı şekilde kaydedip saklanmaları tekniğidir.
Bireyi tanıyandan sorma yada diğer bir ifadeyle gözlemsel yaklaşım içinde yer alan teknikler olarak gözlem, derecelendirme ölçekleri, vak'a kaydı, vak'a incelemesi, sosyometri, kim bu, sosyo drama, teknikleri yer almaktadır.
Kendini Anlatma Teknikleri –
Sosyometri, bir grubu oluşturan bireylerin sosyal durumunu, birbirleriyle olan ilişki biçimlerini, grup içerisindeki alt gruplar, klikler, ve grubun gerçek görünümü ve grup bütünlüğü hakkında bilgi almak amacıyla kullanılan bir tekniktir.
Anekdot(Vak'a Kaydı)
Gözlem sonuçlarının kaydedilmesi amacıyla geliştirilmiş özel bir formun adıdır. Uzman, öğretmen ya da yöneticiler tarafından gözlenen çocukların olumlu veya olumsuz olduğunu düşündükleri davranışlarının ayrıntılı ve objektif bir şekilde kaydedilmesi tekniğidir.
İlgili 45 soru bulundu
GÖZLEM TEKNİĞİ
Öğrencilerin gerçek hayatta ya da yapay ortamdaki olayları, nesneleri bir plan dahilinde izleyip not almasıdır.
Otobiyografi, sözlük anlamıyla öz yaşam öyküsü, bireyin kendisi yani hayatı ile ilgili yazılı olarak bilgi vermesine dayanan bir tekniktir. Bireyin kendisini anlaması ve yaşadığı çelişkili durumları değerlendirebilmesi için kendisiyle ilgili geri bildirime, bir bağlantıya ihtiyaçları vardır.
Anekdot (Fransızca: anecdote), Bir edebî eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Daha çok, bir türlü akıldan çıkarılmayan ve karşı tarafın yönelttiği soruya kısa ve öz bir cevap niteliği taşıyan anlatılar anekdot olarak tanımlanır. Kelime aynı zamanda fıkra ve mizahi yönü ağır basan öykü demektir.
Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır. Gözlem formlarının öncelikli amacı, çocukların bireysel gelişimlerini ve öğrenme süreçlerini yakından takip edebilmektir.
İÇ MONOLOG (İÇ KONUŞMA) TEKNİĞİ.
Karakterin duygularını ve düşüncelerini, belirli bir mantık sırasıyla karakterin ağzından, olduğu gibi anlatılmasıdır. Bu teknikte karakterin kendi kendine konuşmalarına yer verilir.
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım biçimi kullanılır:
Açıklayıcı Anlatım. Tartışmacı Anlatım. Betimleyici Anlatım. Öyküleyici Anlatım.
>GÖSTERME (SAHNELEME) TEKNİĞİ: *Olaylar, kişiler, varlıklar okuyucuya doğrudan sunulur. *Anlatıcı, okuyucu ile eser arasına girmez. *Okuyucunun dikkati eser üzerinde yoğunlaşır.
b)Olgu sunumları ve olgu serileri
Olgu serisi ise aynı hastalık tanısı alan olguların bir klinikteki tedavi sonuçları, uygulanan tedavi türleri gibi sonuçlarının tanımlandığı çalışmalardır.
Prospektif grup çalışması veya Prospektif araştırma, çıkan olguların benzer özelliklerinden yola çıkarak, bir olgunun(örn. hastalığın) sebebini, yayılışını vb. nedenleri araştırma türüdür. Prospektif, İngilizce dilinde gelecekteki bir olayın anlatılmasında kullanılan zaman biçimi.
Bir anekdotta; gözlemcinin adı, soyadı ve unvanı, gözlenen öğrencinin adı, soyadı, numarası, sınıfı ve şubesi, olayın geçtiği yer ve zaman, gözlenen olayın objektif olarak betimlenmesi, gözlemcinin yorumu ve önerisi için ayrılmış kısımların bulunması gerekir. Anekdot kayıtlarına ABC kaydı da denmektedir.
1936 yılında Rochester Teknoloji Enstitüsünün başkanı olan RANDALL tarafından yapılan "Anekdot Kayıt'ı" tanımı halen de standart bir tanım niteliğini sürdürmektedir. Randall'a göre; "Anekdot Kayıt'ı, öğrencinin davranışının önem- li bir yönü veya, onun hayatındaki bir olay hakkında tutulmuş olan bir kayıttır.
Anekdot Kelimesi Nasıl Yazılır? Anekdot Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Hikâyecik.
İnsanlar başlarından geçen olayları veya şahit olduğu durumları diğer insanlar ile paylaşır veya aktarırlar. Bu şekilde olan küçük hikaye anlatımları birer anekdot olarak bilinmektedir.
bir araştırmanın -sistematik bilimsel çalışmanın- gerektirdiği kurallara uyulmadan rastgele toplanmış, kişisel deneyimlerin aktarıldığı ifadeler, şahitlikler ile oluşturulmuş veri.
kısa, özlü, güldürücü öykü.
Otobiyografi ya da öz yaşam öyküsü, yazarın kendi yaşam öyküsünü anlattığı edebiyat türüdür.
Zaman çizelgesi, kronolojik olayların zamana göre sıralı bir listesini görüntüleyen bir yoldur. Bazen bir yapay proje olarak tanımlanır. Tarihin yanında (genellikle) olayları noktalar üzerinde etiketleyen çubuk grafikler kullanılır.
Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark otobiyografinin kendi hayatını kendisi yazması; biyografinin ise bir yazarın başka birinin hayatını yazması olmasıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri