30 haftada baştan ayağa uzunluk yaklaşık 33 cm. Bebeğiniz şişmanlıyor! Bu arada genişleyen rahminiz mide ekşimesi ve nefes darlığına neden olabilir. Yaklaşık 32 hafta sonrası, bebek genelde baş aşağı doğru, doğum için hazır pozisyona dönmeye başlar.
Bacakların ve kolların hareketleri kısa ve anidir. Bebek tüm vücudunu hareket ettirdiğinde, hamile kadınlar bebeklerinin dönüp döndüğünü hissettiklerini bildirirler. Bazı hareketler bazen görülebilir. Anne karnının büküldüğünü görebilir ve kısa bir süre dirseğini, ayağını veya elini görebilir.
Bebeklerin çoğu yer çekimin etkisiyle, içgüdüsel olarak vücuduna göre ağır olan başı yumuşayan rahim ağzına doğru döner. Çoğu bebek için bu 32. ve 36. haftalar arasındadır.
Doğumun son haftalarında eğer bebek anne karnında ters bir duruş pozisyonu almışsa, özellikle kasıklarda hafif bir ağrı ve kramp yaşanabilir.
Son ana kadar bebek pozisyonunu kendiliğinden değiştirebileceği için, doğum öncesi tekrar kontrol edilir. Makat gelişli bir bebek, normal pozisyona dönebileceği gibi, normal doğum planlanan baş gelişli bir bebek de, doğum sancılarıyla, makat gelişe dönebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Asıl önemli olan ultrason görüntülerinde 36. Hafta ve sonrasıdır. Artık bebek son şeklini almaya başlayacaktır. Yapılacak takipler ile bebeğin son şeklini alması beklenecektir.
NST hekim kararına göre değişmekle birlikte 32. haftadan sonra normal gebelik takibinde yapılabilir. Genellikle 15 günde bir tekrarlanır. 36. haftadan sonra haftada bir yapılabilir ve doğum esnasında devamlı takip yapılır.
32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
7 aylık bebek anne karnında nasıl durur sorusunu yanıtlayalım. Bu ay bebeğin baş aşağı dönmüş olabilir ama dönmediyse de merak etme daha çok zamanı var. Bebeğinin hareketlerini ise daha çok oturduğunda ya da uzandığında hissetmeye başlarsın.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Bebeğin Gelişimi
8 aylık bebek anne karnında o kadar bilinçlidir ki, doğuma hazırlanır. Annesinin karnından rahatlıkla çıkabilmek için muhtemelen artık baş aşağı dönmüş durumdadır (sefalik pozisyon). Eğer bu ay hala baş aşağı dönmediyse, birkaç haftaya kadar dönebilir.
Yaklaşık 32 hafta sonrası, bebek genelde baş aşağı doğru, doğum için hazır pozisyona dönmeye başlar. Bebeğin kafası doğumdan önce 'angaje' olabilir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Cenin pozisyonunda bulunan bebek, gebeliğin ilerlediği her hafta duruş pozisyonunu doğuma göre ayarlamak için değiştirecektir. 31. haftadan itibaren de bebek baş aşağı dönerek olması gereken doğum pozisyonunu alır. Böylelikle doğumun gerçekleşeceği 37. ile 40. haftalar arasına kadar bu şekilde beklemeye başlar.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Gebelerin ciddi fiziksel zorluklara maruz kalabilecekleri mesleklerden kaçınmaları gerektiğini dile getiren Ovalı, “Mesleksel aşırı yorgunluk, uzun zaman ayakta kalma, fiziksel ve mental gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres, erken doğum ve suların erken gelmesine sebep olabilir.
Bir anne adayının NST incelemesine girebilmesi için üçüncü trimester dön eminde olması gerekiyor. Bu uygulama normal giden gebeliklerde 32. hafta sonrası yapılıyor. Ancak yüksek riskli gebeliklerde 26-28. haftalar arasında yapılabilir.
“NST'ye girmeden önce ne yapılmalı?” sıklıkla merak edilen sorular arasındadır. NST öncesinde herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Bu doğum eylemi sırasında bebek üzerindeki en önemli stres unsurudur. Kontraksiyon stres testte bu strese bebeğin vereceği yanıt değerlendirilir. Anne adayına içine rahim kasılmalarını tetikleyen ilaçlar bulunan bir serum takılarak kasılmalar başlatılmaya çalışılır.
Non stres test NST sırasında ne olur? Non stres testi NST genellikle 20 dakika sürer, ancak bebeğiniz çok aktif değilse veya uyuyor gibi görünüyorsa 40 dakikaya kadar uzayabilir.
Gelin bu soruların yanıtını verelim. Bebek ters dönerse sezaryenle doğum yapılmalıdır. Bebeğin ters gelmesi durumunda normal doğum da yapılabilir ancak yüksek riskli ve zor olması sebebi ile pek tercih edilmemektedir.
Bu haftada doğarsa yaşama şansı yüzde 99'un üzerinde. Erken doğum ihtimali olan bebeklerde akciğerlerin geliştirmek için yapılan iğneye bu haftadan sonra gerek duyulmaz çünkü akciğerlerdeki hava keseciklerini döşeyen surfaktan isimli madde yeterli mik- tarda üretilmektedir.
Bebeğiniz hızla büyümeye devam ediyor.3-6 ay arasında yaklaşık 1 kilogram aldı ve cildi hala pembe renk. Ellerini yüzüne götürebiliyor ve tuttuğu her şeyi yakalayabiliyor. Gebeliğin 6. ayında bebeğin cilt altı hala yeterince yağlanmadı ve bu sebeple dolgun değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri