40. haftaya gelmiş bebeklerde yine ultrasonografik takiplerde 12 saatte 275 kez hareket ettiği gözlemlenmiştir. Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Bebeğinizin karnınızdaki hareketlerini hissetmeniz için yemek yemeniz ya da hareket etmeniz gerekir. Bazı bebekler anne dinlenirken hareket etse de genel olarak bir şeyler atıştırıldığında hareket ederler. Bir şeyler yerken annenin kan şekeri yükselir ve bu durum bebeğe de geçtiğinden o da doyar.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
İlgili 40 soru bulundu
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Annenin karnı tokken veya anne çikolata veya tatlı yediğinde bebek hareketlerinde artma hissedilir.
Anne karnında gelişen bebeğin ilk oluşan duyusu “dokunma duyusudur”. Bebek daha 7 buçuk haftalık iken dokunma duyusuyla hissetmeye başlar.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Erkek bebekler daha hareketli olur, kız bebekler daha az hareketli olur, kesinlikle doğru değil.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Anne bebeğin hareketlerini otururken ve yatar pozisyondayken daha rahat hissedecektir.
Erkek çocuğa hamile olan anne adaylarının bebeğin hareketlerini, gebeliğin 15. haftasından itibaren hissetmeye başladıkları söyleniyor.
Gebeliğin son zamanlarında bebek hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. Ancak hareketler belirgin olarak azalırsa veya bebek hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuza heber verin. Bebeğin hareketlerini takip etmenin en iyi zamanı akşam yemeğinden sonradır.
Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
26 hafta hamilelikte bebeğin yaklaşık kilosu 800- 900 gr. arasındadır.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
5 aylık gebelikte bebek kilosu yaklaşık 430-450 gr, boyu ise 28-29 cm'dir. Gebeliğin 5. ayında artık bebeğinin hareketlerini daha belirgin şekilde hissedebilirsin. Akciğerleri büyük bir hızla gelişiyor. Kırmızı kan hücreleri ve kemik iliği oluşumu hızlanıyor.
İnceleme gününde eğer aksi belirtilmezse randevu saatinden 4 saat önce başlamak üzere katı gıda yenmemelidir. Bununla birlikte kahve, çay, fazla katı olmayan çorbalar ve meyve suyu çok fazla olmamak kaydıyla içilebilir.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde, tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri