Anzer balının rengi açık sarıdır ve yoğun kıvamı vardır. Anzer balının özel bir tadı vardır ve hafif bir acılığı bulunur. Bu bal, yüksek antioksidan özellikleri ile bilinir ve antibakteriyel etkileri vardır.
Renk: Anzer balının rengi açık sarıdır. 2. Kıvam: Anzer balı, yoğun kıvamlıdır ve kolay kolay kristalleşmez.
Anzer balı, gerçek olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilecek eşsiz bir tat ve kokuya sahiptir. Gerçek Anzer balı pürüzsüz ve tatlı olacak, lavanta ve çam ağaçları gibi kokacaktır. Yani sahip olduğunuz balın tadı veya kokusu böyle değilse, muhtemelen gerçek bir Anzer Balı değildir.
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Balın kalitesini ve biyokimyasal özelliklerini, nektar kaynağı başta olmak üzere olgunlaşması, üretim şekli, iklim koşulları, işleme ve depolama şartları belirler. Türkiye'de ballar kaynağına, üretim ve pazarlama şekline, rengine ve nem içeriğine göre değerlendirilebilmektedir.
Bal bal gibi kokar biliyoruz, ama hakiki bir balın kokusu sahte bala göre daha hafiftir. Tabii kokuya sahip olmayan bal yoktur; ama yine de ürünü aldığınızda hafif bir koklamakta fayda var; çünkü sahte balda bulunan glikoz ve şeker gibi maddeler bala farklı bir koku verebilmektedir.
Anzer Balı da dahil olmak üzere tüm bal türlerinde bulunan polenler, arı zehiri ve diğer bileşenler, bal alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bal alerjisi olan kişiler Anzer Balı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Anzer balı, mide rahatsızlıklarına, öksürük ve soğuk algınlığına iyi geldiği gibi, astım ve bronşite de iyi gelir. Ayrıca cilt problemlerine de iyi gelen bu bal, yaraların iyileşmesinde de etkilidir. Anzer balının içeriğindeki antioksidanlar sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır ve yaşlanmayı geciktirir.
Anzer balı sadece Rize'nin Anzer yaylasında üretilir. Dünyanın başka hiçbir yerinde üretimi mevcut değildir. Yaklaşık 5000 tane çiçekten polen toplandığı için diğerlerinden farklı olarak bilinir. Dünyada eşi benzeri bulunmadığı için ve Kafkas arılarının nesli azaldığı için diğer ballara nazaran daha pahalıdır.
Karadeniz yöresine ait olan Anzer balı, en çeşitli çiçek grubuna sahip olan ballardan birisidir. 450-500 çeşit çiçek özüne sahip olan Anzer balı Rize yaylalarında üretilir.
Anzer Balı Bozulur Mu? Anzer balı, çeşitli mikroorganizmalara karşı dirençli olduğu için uzun süre raf ömrüne sahiptir. Ancak bozulma riski, depolama koşullarına göre değişebilir. Eğer açılmamışsa buzdolabında uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.
Evet, Anzer balı genellikle kaliteli bir baldır. Anzer balı, Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer yaylasında üretilen özel bir baldır. Bu yaylada bulunan endemik bitki örtüsü ve yaylanın özel iklim koşulları, Anzer balını benzersiz kılar ve yüksek kaliteye sahip olmasını sağlar.
Bal rengi denince şüphesiz akla kahverengi ve sarı karışımı bir renk gelir.
2- Balın Rengi
Polen taneleri (morfolojisi ve rengi) balın rengini belirlemede etkili olabilmektedir. Koyu renkli balların mineral madde içeriği açık renkli ballara göre daha yüksektir. Koyu renkli balların fenolik asit türevlerini içerme oranı yüksektir ve daha fazla miktarda flavanoid içermektedir.
Ordu son yıllarda Türkiye bal üretiminin yaklaşık %16'sını karşılamaktadır. Aynı zamanda Ordu ilinin arılı kovan sayısı dünyadaki 85 ülkeden, bal üretim miktarında ise 105 ülkeden daha fazladır (FAO, TÜİK).
Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
Gerçek bal geniz yakar. Bunun nedeni hakiki balın keskin tadıdır. Gerçek bal ılık suya bırakıldığında kolayca şekil değiştirmez ve aynı kalır.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Balımız polifloralı çiçek balı kategorisinde birinci olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Dört adet bal kategorisinin altın madalya ile ödüllendirilen birincileri arasında tekrar bir değerlendirme yapılarak, polifloralı çiçek balımız dünyanın en iyi balı seçilerek büyük kupa ile ödüllendirildi.
Dünya Birincisi Olan Bingöl Balı'nın 2022 Yılı Bal Sağımı Yapıldı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri