Ara söz doğrudan doğruya konuşulan veya yazılan konuyu ilgilendirmeyen dolaylı sözlerdir. Ara cümle ise birleşik ya da yalın cümlelerde anlamı daha fazla açıklamak, gerekli bir anlamı eklemek veya anlatımı daha zengin bir hale getirmek için araya girerek iki virgül veya iki kısa çizgi içinde verilen cümlelerdir.
Bir cümlenin kuruluşunda açıklayıcı olarak kullanılan, kaldırıldığı zaman cümlenin anlamını bozmayan, iki virgül ya da iki çizgi arasına konulan kısım. İstidrat. Örnekler: Annem, hiç unutmam, bana o serçeyi peçeteyle tutturdu.
Bir cümle içerisinde açıklayıcı olarak kullanılan yapıya ara söz denir. Kaldırıldığı zaman cümlede herhangi bir anlam bozukluğu yaşanmaz. Aynı zamanda iki virgül ya da kesik çizgi kullanılmak suretiyle cümle içerisinde geçirilir.
» Yardımcı ve açıklayıcı bir öğe olarak cümlenin içine giren ve çıkarılması cümlenin anlamında eksiklik ya da bozulma meydana getirmeyen sözlere ara söz denir. Ara söz; bir kelime, kelime grubu veya cümle hâlinde olabilir. Bu konuda kararlı olduktan sonra –geç karar vermiş olsan da– başarıya ulaşırsın.
Cümlenin ögelerinden biri olmamasına rağmen, cümlenin anlamına doğrudan ya da dolaylı olarak katkı sağlayan ara sözlere cümle dışı unsur denir. Sadece ara sözler değil bağlaç ve edatlar da cümle dışı ögeler arasında yer alır.
İlgili 43 soru bulundu
Ara söz genellikle iki virgül arasında yazılmaktadır. Bununla birlikte iki kısa çizgi arasında göstermek de mümkün olmaktadır. Ara cümleler de aynı şekilde yazılmaktadır. Bu nedenle ara söz veya ara cümle yazılışı iki virgül arası veya iki kısa çizgi arasına yazılmaktadır.
Ara söz, ara cümle cümleye açıklama yapma ya da duygu düşünce bildirmek için kullanılan sözlerdir. Cümlede iki virgül ya da iki kısa çizgi arasında gösterilir.
Ara söz ve ara cümleler, anlama güç katmak, tırnak içinde alıntı ya da konuşma çizgisi sonraki alıntı cümlesi gibi geniş bir alanda virgül oldukça önemlidir.
Yüklemi yaklaşma, yer, yön, yönelme, ayrılma, bulunma ve uzaklaşma bakımlarından tamlayan ögeye yer tamlayıcısı denir. Yer tamlayıcısını cümle içerisinde bulabilmek için yükleme “Neye, nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neden” soruları sorulur ve bu soruların cevabı bize yer tamlayıcısı ögesini buldurur.
Bazen cümle içerisinde ara cümle veya ara sözler kullanılabilir. Bu ara söz ve cümleleri ayırmak için hem başına hem de sonuna virgül kullanılır. Örn: Kapı aniden kapanınca, çıkan sesten dolayı, çok korktu.
Ara cümleler ise, içerisinde başka bir yüklem barındırdıkları için cümle dışı unsur olarak kabul edilirler. Örnek: “Ahmet Bey, karşı komşumuz, sitemizin girişine çiçekler dikmiş.” cümlesinde altı çizili olan ara söz, öznenin açıklayıcısı olduğu için özne görevinde kabul edilmektedir.
Sözde özne ise yüklemde işi yapıyor gibi görünür. Anlamca işi yapmaz. Bir örnekle anlatılması gerekirse "Sınıftaki masalar hazırlanmalı." Bu cümlede her zaman olduğu gibi önce yüklem bulunmalıdır. Bu cümlenin yüklemi "hazırlanmalı" fiilidir ve özneyi bulmak için sorulan soru kim ne sorusu ile özne bulunmalıdır.
Bu yapıların her ikisi de cümle içerisinde kullanılmakla birlikte, ara söz yargı bildirmeyen bir kelime grubundan oluşurken ara cümle farklı olarak kip ve şahıs eki almış bir yüklem bulundurmakta ve bir yargı taşımaktadır.
Arazöz; kamyon, traktör gibi araçlara monte edilmiş su tankı vasıtasıyla su nakli ve sulama işlerinde kullanılan bir tür iş makinesidir. Ülkemizde genellikle yol yapım-bakım işlerinde su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan arazözler, yangın söndürme aracı olarak da tercih edilirler.
Not: Örneklerde de görüldüğü gibi “ara söz, ara cümle” iki virgül ya da iki kısa çizgi arasında kullanılır. İstanbul'u, doğup büyüdüğüm şehri, çok özledim. (Ara söz Nesneyi açıklamaktadır.) Ahmet'i –dayımın oğlunu- yıllardır görmüyorum.
Parantez cümlesi, içerisinde ara cümle veya ara söz bulunan cümledir. Bu ara ifadeler açıklama yapmak ya da anlamı güçlendirmek için eklenir. Ara ifadeler, parantezin yanı sıra iki kısa çizgi veya virgül arasında da gösterilebilir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan nereye?, nerede?, nereden?, kime?, kimde?, neye?, nede?, neden? Sorularının cevaplarını karşılar.
Bu noktalama işaretinin kullanım alanı şu şekildedir; 1- Satırlara sığmayan kelimeleri ayırmak için kısa çizgi işareti kullanılır. 2- Cümlelerde bir ara sözü ya da bir ara cümleyi belirtmek ve bu cümleleri ana cümleden ayırmak için kelimelerin başına ve sonuna kısa çizgi işareti eklenir.
Kısa çizgi bir cümledeki ara sözleri ve ara cümleleri (parantez cümlelerini) ayırmak için paranteze benzer şekilde kullanılabilir. Bu kullanımda ilk sözcüğe ve son sözcüğe bitişik yazılır: Küçük bir sürü -dört inekle birkaç koyun- köye giren geniş yolun ağzında durmuştu. (Ömer Seyfettin)
- Cümle içinde vurgulanmak istenen öğeden sonra kullanılmaktadır. - Yükleme uzak kalan öğeyi belirtmek virgül için konulur. - Anlamı güçlendirmek için tekrarlanan kelimelerin arasında virgül işareti kullanılır. - Aktarma cümlelerinden sonra virgül kullanılır.
Ara sözleri, ara cümleleri belirtmek için ara sözün başına ve sonuna virgül konur.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Önsöz" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır.
Aktarma cümleleri, düz kuruluşlu cümlelerden farklı olarak cümlede ifade edilen oluş ve kılışın tek ve ortak olmadığı karma kuruluşlu cümle türlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri