4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir. Düz vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen bir sistem vardır.
S tronic®, geleneksel manuel vites kutusunun verimliliği ve sportifliğini, modern otomatiğin pratikliğiyle birleştirir. 7 ileri S tronic, sürücüye, manuel vites değiştirme veya vites değişimini şanzımana bırakma seçeneğini sunar.
Bunun sebebi ise vites aralıkları diye tabir kullandığımız 6 vitesli araçlarda genellikle devir aralığını çok dengeli olarak kullanan bir vites kutusuna sahip olduğumuzdan ötürü araç yolda çok rahat bir şekilde hem devrini almış bir şekilde hem de yakıttan tasarruf sağlayarak daha uzun ömürlü motor ömrüne katkı ...
Ayrılma gerçekleştikten sonra vites atılır ve debriyaj bırakılarak yola devam edilir. 5 ileri, 6 ileri gibi çeşitleri bulunan manuel şanzıman en ucuz vites çeşididir. Usta bir sürücünün elindeyse en fazla yakıt ekonomisi sunan şanzımandır.
Son viteste. astra h cdti 3. vites yalnış hatırlamıyorsam 75-80 , 4. vites 100-105 , 5. vites 120-125 ve 6. vites 155-160 km arası hzlar yapıyor.......
İlgili 19 soru bulundu
3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
5 vites 3000 d/d'da 100 yapıyor.kesici 6200-6300 gibi ;) Mantiken die bisi yokki.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Vitesi daha yüksek vites olan beşinci vitese almak için vitesi debriyaja basarak 4. vitesten çıkarıp elimizle sağa doğru itip daha sonrada öne doğru iterek beşinci vitese alınmış olur.
Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
vites dişli oranları göz önüne alındığı zaman en güçlü vites geri vitestir. doğru. 1. viteste çıkamadığınız yokuşları geri viteste çıkabilirsiniz. ancak bu durum size ekstra beygir kazandırmaz. ayrıca geri vites dişlisin düz dişli olduğundan o muhteşem sesi çıkartır. bazen zor geçmesinin sebebi de budur.
Benzinli motor seçeneğine sahip A5 modeli ise sadece 8 ileri vitesli Multitronic otomatik şanzıman seçeneğiyle Türk müşterilerin beğenisine sunuluyor. 3.2 litre ve 265 beygir gücüne sahip motor, aracın 0'dan 100 km'ye 6.1 sn'de ulaşmasını sağlıyor. Aracın yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 8.7 litre.
Farklı kullanım ve ihtiyaçlara uygun 8 vites bisiklet modelleri vardır. Bu nedenle 8 vites bisiklet fiyatları birbirinden farklıdır. Her kullanım, ihtiyaç ve bütçeye uygun 8 vites bisiklet modeli vardır.
Bir otomatik şanzımanda 3-4 ya da 5 ileri veya 7 ileri vites bulunur. Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder. Otomatik vitesin çalışma prensibi şöyle özetlenebilir.
Şimdi Transit'le birlikte sunulan, daha geniş ve büyük araçlarda işletmeler için yakıt ve bakım maliyetini en aza indirecek şekilde tasarlanan 10 vitesli otomatik şanzıman, motorun performanstan ödün vermeden en verimli kombinasyonla işlevini yerine getirmesine imkan sağlıyor.
Uzun bir süredir 9 vitesli şanzıman üzerinde çalışan Mercedes Benz, dün yaptığı basın açıklaması ile yeni E350 BlueTec modeli ile birlikte 9 vitesli şanzımanın kullanılacağını açıkladı.
Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
Hiçbir koşulda debriyaj+fren yapma, sadece duracağın zaman yapmalısın. Viraja 2. viteste girebilirsin, sorun olmaz. Daha sonra zamanla araca alışırsın ve 3. vites bile sana yavaş gelebilir.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Sonuç olarak günümüz kullanıcısının vites sayısı konusunu fazla kafaya takmasına gerek yoktur, vites sayısı bisikletin kalitesini veya hızını belirleyen çok önemli bir unsur değildir ama yine de vites sayısı fazla olan bisikletler üst model bisikletlerdir.
Genel manada yokuş yukarı giderken 90 km için 4.vites idealdir. 5.vites ise düz yola aracı rahatlatır. Dolayısıyla da daha az yakmış olur.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Çabuk hızlanmak gerektiğinde veya yokuş başlangıcı gibi daha çok güç isteyen durumlarda vites küçültülür. Bir vites düşürmek hemen her zaman güvenlidir, motor hızında 500 d/dak kadar farkı olur, bu da büyük bir tehlike oluşturmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri