Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Tekerlek balansı, ağırlığın tüm tekerleğin çevresine eşit olarak paylaştırılması için janta ağırlıklar eklenmesidir. Eklenen bu küçük ağırlıklar, tekerlek balansını yani tekerleklerin dengeli dönmesini sağlar. Tekerlek balansı dengesiz olduğunda araba sağa ya da sola çekerken direksiyonunuz da titrer ve sallanır.
Normal hızlarda titreme
Fren rotoru, lastikler ve en kötüsü motor kaynaklı olabilir. Kısa sürede oluşmaz uzun vadelerde kendini gösterir. Aksta da bir dengesizlik olabilir. Aracın motoru kontrol ettirilmelidir.
jantlarda eğilme yoksa, balans yapılmışsa, hava basınçları fazla değilse , geriye lastik kalıyor. lastik içindeki teller eğilmişse, kırılmışsa zıplama yapar. bunun için illaki çukura düşmekte gerekmez. araba uzun süre yatarsa lastiğin içindeki teller bir müddet sonra kırılır ve kalıcı bir balans bozukluğu oluşur.
Bunların en başında lastiklerin herhangi birinde sorun olup lastiklerin inmesidir. Lastiklerinizden birinin indiği için yolda kaldıysanız en yakın benzin istasyonuna gidip lastiklerinizi şişirmelisiniz. Arabanın yolda kalmasının nedenlerinden biri de akünün bitmesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Aracınız yolda kalmanın ilk belirtileri sergilemeye başladığında, kendi güvenliğinizi sağlamanız çok önemli. Burada yapılacak hata, ani fren yapmak. Ayağınızı gazdan yavaş yavaş çekip, yolun sağına ilerlemeniz ve araç durduğunda el frenini çekmeniz gerekli. Aracınızı durdurunca dörtlülerinizi yakmayı unutmayın.
Araçların temel mekanizması ise yakıtı yakıp bunun içindeki enerjiyi hareket enerjisine dönüştürmektir. İşte aracı çalıştırarak biz bu mekanizmayı devreye sokuyoruz. Aracın kontağını çevirdiğimizde aşamalı olarak araç çalışmaya başlıyor.
Araçlarda oversteer olmasına sebep olan bazı faktörler vardır. Bu faktörler arasında araç mekaniğinin iyi olmaması, lastiklerin aşırı derecede aşınmış olması, lastik havalarının ayarsız oluşu ve motor güç aktarma organlarının arızalı olması sayılabilir.
Yazımızda bu sorunun cevabına değineceğiz. Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Şuan motor kaymak gibi oldu eskisine göre. Gidon denge topuzlarını daha ağır olanlarıyla değiştirmek, gidon işine kum dökmek, elciklere sünger kılıf takmak gidondaki titreşimin hissedilmesini az da olsa engelleyebilir. Daha kalın tabanlı bot giymek de peglerdeki titreşimin ayaklarda daha az hissedilmesini sağlayabilir.
Araç vibrasyonu nedir? Araç vibrasyonu, seyir halinde iken sürücü ve/veya yolcuların hissettiği konforsuzluk olarak adlandırılır. Bu şikayet, aracın koltuğunda, gövdesinde ya da direksiyonunda, devamlı olarak ya da ritmik bir şekilde sallanma, yalpalanma çekme ya da gürültü olarak kendini gösterebilir.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Bunun için oldukca basit bir yöntem bulunuyor. Bunun için düz yolda giderken direksiyonunu bırakın ve aracın sapma yapıp yapmadığını inceleyin. Aracınız düz ilerliyorsa 'sorun yok' anlamına geliyor. Eğer araç sağa veya sola gidiyorsa, rot ayarı bozulmuş demektir.
Rot İngilizce Rotation (dönme) kelimesinden türetilirken Rot ayarı, direksiyon ile tekerlerin yönlerinin örtüşmesine yönelik olan işlemdir. Balans İngilizce Balance (denge) kelimesinden türetilirken Balans ayarı ise araç tekerlerinin doğrultularına ve açılarına yönelik yapılan bir ayardır.
yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir. Ya da ayağın debriyajdan çekiş hızına da bağlı olabilir. yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Süspansiyon problemleri sonucunda araçta bir tarafa çekme görülür. Hatta aracı kontrol etmek güçleşir. Süspansiyon yapısı, bilyalı mafsallar, kontrol kolları, payandalar, şoklar ve zaman içinde aşınabilen burçlardan oluşur. Bu parçaların zamanla aşınması veya ayarlarının bozulması normaldir.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir. Bu aracın istemsiz bir şekilde kaymasını önleyecektir. El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz.
Güç tersten gelince sistem tersine işler, yani yokuşta büyük viteste daha çabuk kayar, o nedenle çalışma zorluğu çeken araçlar iterek çalıştırılırken 2. vitese takılır. Birde araç eskidikçe motor kompresyonu düşeceginden kaçırma artaraktır.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Alo 159 Türkiye'nin karayolları yol ağında bulunan Otoyollar, Devletyolları ve İlyollarında seyahat eden sürücülerin seyahat esnasında veya seyahatten önce kullanacağı yol güzergahı ile ilgili tüm soru ve sorunları hakkında bilgi ve yardım alacağı bir hattır.
1- Dörtlü lambalar trafikte aniden durulması gerektiğinde arkadan gelen aracı ikaz etmek için yakılır. Böylece olası kazalar önlenir. Arkadaki sürücüye yol ile ilgili bilgi verilmiş olunur. 2- Dörtlü lambalar sisli havalarda sis farları çalışmıyorsa yahut araçta bulunmuyorsa kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri