Suudi Arabistan'da Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyasında, yaklaşık 305 milyon riyal (81,2 milyon dolar) toplandı. Kral Selman İnsani Yardım Merkezi'ne bağlı Sahem Platformu, toplanan yardımlara ilişkin açıklama yaptı.
Suudi Arabistan'da, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için düzenlenen kampanyada yardımlar 100 milyon riyali (yaklaşık 26 milyon dolar) geçti.
Rabia'nın açıklamasına göre, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi'ne "Sudan'a 100 milyon dolar değerinde çeşitli insani yardım sağlanması" yönünde talimat verdi.
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Sözcüsü Samir el-Cuteyli'nin açıklamalarına göre Suudi Arabistan, art arda yedinci gündür savaş halinde olan ülkeye yaklaşık 180 milyon dolar yardımda bulundu.
Suudi Arabistan, İsrail'in abluka ve saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne 35 ton insani yardım gönderdiğini duyurdu. Ülkenin resmi ajansı SPA'da yer alan haberde, Gazze Şeridi'ne ulaştırılmak üzere insani yardım yüklü dördüncü uçağın Mısır'ın El-Ariş kentine gönderildiği belirtildi.
İlgili 28 soru bulundu
23- Suudi Arabistan- 64.836 dolar
Bu ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 64.836 dolar. Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Suudi Arabistan'dan 7 uçak ile gönderilen yardımların tamamı Türkiye'ye ulaştı.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin vurduğu 11 ilde depremzedelerin yaralarının sarılması ve yeni konutların inşası için organize edilen "Türkiye Tek Yürek" kampanyasında 115 milyar 146 milyon 528 bin lira bağış toplandı.
Kampanyada toplanan toplam yardımlar ise 168 milyon riyali (yaklaşık 46 milyon dolar) buldu. Katar Hayır Kurumu (Qatar Charity) da 12 Şubat'ta, deprem bölgelerine yardım için başlattığı bağış kampanyasının ilk aşamasında toplanan yardımların 6 milyon riyali (1,6 milyon dolar) aştığını duyurdu.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir.
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından oluşturulacak hava yardım koridoruyla deprem bölgelerine tıbbi malzemelerin yanı sıra barınma, gıda ve lojistik destekler ulaştırılacak. Kral Selman ve Prens Bin Selman ayrıca, depremzedeler için ülkede bir yardım kampanyası başlatılması talimatı verdi.
Söz konusu yardım uçağı, Suudi Arabistan'ın, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için kurduğu yardım köprüsü kapsamında gönderildi. Suudi Arabistan, 17'inci yardım uçağını Türkiye'ye 17 Haziran'da göndermişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Bürosu Müsteşar Yardımcısı Erika Olson, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye 85 milyon dolar sağladığını açıklarken, ABD şirketlerinin Türkiye'ye destek kampanyası ile bağış miktarının 57,93 milyon dolara ulaştığı belirtildi.
Duras, Mustafa Hoca'yı tekrar aradığını ve yanlışlık olduğunu, bağışlamak istediği rakamın 50 bin TL olduğunu söyledi. Ama yanlış anlaşılmalar bununla bitmemişti. Acun Ilıcalı yanlışlık olduğunu Hamit Duras'în 50 milyar değil 50 milyon TL bağışladığını söyledi.
En yüksek bağış TCMB ve kamu bankalarından
Programa bağlanan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 30 milyar TL bağışladıklarını açıkladı. Kampanyaya Ziraat Bankası 20 milyar TL, VakıfBank 12 milyar TL, Halkbank 7 milyar TL ile katıldı. Turkcell 3,5 milyar TL bağış yaptı.
Acun Ilıcalı da dört kızı ve kendisi adına toplamda 5 milyon TL bağışladığını duyurdu. Atış Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atış 10 milyon TL bağış yaptı. Büyükkutlu Eğitim Sağlık Vakfı 5 milyon TL bağışladı. Tay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak 20 milyon TL bağış yaptıklarını duyurdu.
Yardım kampanyasında 126,4 milyon doları geçen bağış toplandı. Suudi Arabistan, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım taşıyan 14 uçak gönderdi. Uçaklarda gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra uyku tulumu, battaniye ve çadırlar taşındı.
Suudi Arabistan, özellikle ekonomik ve siyasi etkisine dikkat çekilerek 11. sırada yer aldığı geçen yıla kıyasla iki sıra yükseldi.
Başlıca ithalat kalemleri: Binek otomobilleri, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, kümes hayvanı. Başlıca ihraç ürünlerimiz: Halı, işlenmiş petrol ürünleri, elektrik panoları, inşaat demiri ve mobilya. Başlıca ithal ürünlerimiz: Petrol ve kimyasal ürünler.
2023 Verilerine Göre Dünyanın En Büyük Ekonomileri
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 2023 yılı bütçesinde ise GSYİH'nin toplam değeri 4,247 trilyon riyal (1,133 trilyon dolar) olarak belirlendi. Açıklanan 2022 verilerine dayalı olarak Suudi Arabistan'ın ekonomik hacmi, toplam ekonomileri 1,13 trilyon dolar olan 16 Arap ülkesinin ekonomisine denk geliyor.
Forbes'in ortadoğu edisyonu en zengin Arap milyarderlerini açıkladı. Mısırlı Nassef Sawiris, 8,3 milyar dolarlık servetiyle arap dünyasının en zengini. Sawiris, Adidas'ın yüzde 6 hissedarı ve NBA ile NHL(ABD buz hokey ligi)'nde birer takımın sahibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri