Çevresinde en mert, en iyi huylu, en asil, komşuluk haklarını en iyi gözeten, en uysal, en doğru sözlü ve en güvenilir kimse olarak tanındı. Allah Teâlâ bütün bu iyi sıfatları onda bir arada topladığı için “Muhammedü'l-emîn” lakabı ile meşhur oldu.
Ancak O, risalet öncesi hayatında ve peygamber olarak gönderildikten sonra da içinde bulunduğu toplumda güvenilen bir insan olarak yaşamış ve bundan dolayı da kendisine Muhammed el-Emîn denilmiştir. El-Emîn, inanılan, güvenilen ve mutemet kişi anlamına gelmektedir.
Emîn Sıfatı
Sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelen emîn, emniyet ve emânet kelimeleri Arapçada e-m-n kökünden gelmektedir.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim'in oğlu İsmâil'e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler'e (Arab-ı müsta'ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler'dir).
Peygamber (asm)'e vahiy değişik zamanlarda geldi. Yanında vaihiy kâtipleri bulunmadığında eğer okuma-yazma bilseydi kendisi vahyi yazardı. O, gelen vahyi ezberleyerek zaptetmeye çalışıyordu. Nitekim bu husus Kur'ân'da da ifade edilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Prof. Dr. M. Saim Yeprem (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Peygamber efendimizin yüzme, binicilik, ok atma gibi maharetleri vardı.
'Arapları üç şeyden dolayı seviniz' ri- vâyetinin metni Kur'ân'a, sünnete, sahih hadislere ve Hz. Peygamber'in ko- numu ve misyonuna arz edilmiştir. Yapılan metin tenkidi neticesinde rivâyet bu yönüyle de sahih görülmemiştir.
İlahiyat Akademi, Aralık 2021; (14): 219-236. Edebî yönden eşsiz olan Kur'an-ı Kerîm'in mesajını insanlığa bildiren Hz. Peygamber (s.a.v.), Arap dilinin anlatım olanaklarından faydalanmış ve edebî bir üslup kullanmıştır.
Aynı hesaba göre, 82 milyon vatandaştan köken aidiyetini Türk olarak tanımlayanlar 62 milyondan biraz fazla. Yüzde 3 (yaklaşık 2,5 milyon kişi) kendisini Arap, yüzde 2'ye yakın da (yaklaşık 1,5 milyon) Zaza olarak tanımlamış. Başka köken aidiyetini açıklayanların toplamı da yüzde 3, yani 2,5 milyon kadar.
El Emin kendisinden emin olunan ve şüphe duyulmayan kişi demektir. El Emin Ne Anlama Gelir? El Emin kelimesinin diğer anlamları şu şekilde sıralanabilir: Yalan sözden ve yalancılardan hazzetmeyen, ne olursa olsun her zaman dürüstlükten ve doğruluktan yana olan.
Peygamber'e verilen sıfatlardan biri. Emîn sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelir. Kaynaklarda belirtildiğine göre Hz. Muhammed, Cenâb-ı Hakk'ın himayesi sebebiyle Câhiliye devrinin yaygın kötülüklerinden hiçbirine bulaşmadan tertemiz büyüdü.
Emin isminin anlamları güvenilir, inanılır, sakıncasız, tehlikesiz ve kuşkusu olmayandır. Arapça kökenli bir isim olduğu için Kuran-ı Kerim'de de geçmektedir. Aynı zamanda Hz. Muhammed'in ve Cebrail'in de ismidir.
Cevap 1: Emin, İslâmiyet'ten önce Hz. Peygamber Efendimize (asm) verilen sıfatlardan biridir ve bu durum sahihtir. Emin sözlükte “kendisine güvenilen, hıyanet etmeyen, sözünde duran, vefalı; başkalarından korkmayan kimse” anlamına gelir.
Hz. Peygamber (s.a.v.)'in peygamberlikten önceki ismi 'Muhammedül Emin' yani 'Güvenilir Muhammed' idi. İlginç ve önemli olan ise bu ismi, sıfatı Mekkeli putperestler Abdullah'ın oğlu Muhammed (s.a.v. )'e vermişlerdi.
Mekke toplumunda, küçük yaşlardan itibaren söz-eylem tutarlılığı sebebiyle “el-emîn” sıfatıyla bilinen Hz. Peygamber, yeni bir toplum oluşturmada bu vasfının gerektirdiği ahlakî değerlere dayanmıştır.
Evet, Kur'ân'ın dili ve Peygamberimizin konuştuğu dil Arapça olunca, Cennet dilinin de Arapça olacağı gerçeği ortaya çıkar.
Ya'nî hadis-i şerifin ma'nâsı şöyle olmaktadır: (Ey arablar, ben arabım, fakat sizler iman etmedikçe benden olamazsınız, fakat arab olmasa da iman eden her kavim, bendendir.)
Cennet dili Arapça'dır
Hadislerin ifadelerinden cennette konuşulacak dilin Arapça olacağı anlaşılıyor. Cennette böyle ise; diğer bütün ahiret âlemlerinde de geçerli olacağı muhtemeldir. Gerek kabir âleminde, gerek hesap anında Arapça'nın kullanılması akla uzak değildir.
Bu hadis-i şerifler hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmadan Peygamberimiz (asm)'in nesep ve nesil bakımından Arap olduğunu bildirmektedir. Kur'ân'da açıkça Peygamberimiz (asm)'in Arap olduğu ifade edilir.
Eserin 151. babında bu söz İbni Teymiyye r.h tarafından değerlendirilmiş ve o şöyle demiştir:”Bu, Peygamber s.a.v 'in sözü değildir.”
Kur'an-ı kerimi de, hadis-i şerifleri de bildiren Peygamber efendimizdir. Âyetleri de, hadis-i şerifleri de toplayan Eshab-ı kiramdır. Onun için mütevatir hadislere inanmamak, Kur'an âyetlerine inanmamak gibi küfür oluyor.
İsabetli olan yüzmeyi öğrenmenin ve yüzmenin mubah olmasıdır. Sünnet olması bir nevi emir olduğu için elimizde bunu emreden sahih bir nas olması gerekir, o da yoktur. Fakat zayıf olsa da yüzmeyi tavsiye eden hadis vardır. Haramlardan bir harama yol açmadığı sürece yüzme öğrenmek faziletli bir iş olabilir.
Muhammed bulunmakta, gemi batarsa hangisini kurtarırsın?' diye sorarlarsa 'Atatürk'ü kurtarırım' de" tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti.
- Peygamberimiz doğduğunda ümmeti ümmeti demesinin hikmeti nedir? - Allah bize orada onun ümmetine karşı düşkünlüğünü mü göstermek istedi? - Bebekken secdeye gidebilmesi ve konuşabilmesi bir mucize midir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri