Kalp kaslarını güçlendirir: Eklem ve kas grupları üzerinde etkili olan arapsaçı, kalp kaslarının güçlenmesine ve kalp fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Kolesterolü düşürücü etkisi vardır: Arapsaçı, kötü kolesterol dediğimiz (LDL) kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Turhan, “Kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içeren arapsaçı, B ve C vitaminleri yönünden zengin bir ot. Kas ve kemik ağrıları, baş ağrıları için etkili. Mide asitlerini dengelediği ve gaz oluşumunu önlediği biliniyor. Arapsaçı otunun yapısında bulunan vitaminler, göz sağlığını koruyor.
Kendine has keskin bir kokusu olan arapsaçı otu, anasonu andıran bir aromaya sahiptir. Yetişme döneminde sarı çiçekler açan bu ot, hem çiğ şekilde hem de kurutularak tüketime uygun hale gelmektedir.
Etli yemeklerde, salatalarda, patates püresinde, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. Çok eskiden beri özellikle Akdeniz Ülkelerinde sebze ve salata olarak kullanılmaktadır.
- Arapsaçı mideyi rahatlatır ve gaz sorunlarını giderir. - Hamilelikte sütü arttırmak için kullanımı tercih edilebilir. - Solunum hastalıkları, iştah sorunları ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir. - Gözlere faydalı bir etkisi olduğundan gözle ilgili sorunlarda buhar ya da pomat olarak etkili olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Arapsaçını temizleyelim ve doğrayalım. Soğanı tava içerisinde yağ ile kavuralım ve kuru biberleri ilave edelim. 2- 3 dakika daha kavurup Arapsaçını ilave edip 3-4 dakika daha kavuralım ve domatesi de ilave edelim. Üzerine kapak kapatalım kendi buharı ile yumuşaması sağlayalım.
Hazırladığınız terbiyeyi tencereye azar azar ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağlı arapsaçını, yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
Etli Arapsaçı Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle arapsaçı otunu ayıklayıp yıkıyoruz. 15 dakika haşlıyoruz.
Ege otlarını sevenler için çok güzel bir tarifimiz var: Ege Usulü Kuzu Etli Arapsaçı Yemeği. Arapsaçı kendine ait rayihası olan enfes bir ot. Üstüne bir de kuzu eti ile birleştiği zaman ortaya olağanüstü bir lezzet çıkıyor.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
Özellikle kökü almak suretiyle özel üretimden geçilerek, turşu halinde kullanılan bir ot türüdür. Aynı zamanda bir miktar arapsaçı otunun suda kaynatmak suretiyle bitki çayı olarak da tüketmek mümkün.
Saçların güçlü ve sağlam olması için en iyi protein kaynakları yumurta, et, tavuk, balik, süt, peynir, yoğurt, kurubaklagiller, tam tahıllardır. Saç derisi ve saç sağlığını iyileştiren diger besin ögeleri demir, biotin, çinko, selenyum, bakır, magnezyum ile A, B, E, C, D vitaminleridir.
Aşırı tüketim, alerji gibi durumlar bu çayın insan sağlığı üzerinde olumsuz tepkimeler oluşturmasına neden olabiliyor. Rezene çayı; özellikle hamilelerin, yaşlıların ve kronik rahatsızlığa sahip kişilerin kullanımı açısından risk teşkil edebiliyor.
Endokrinolojik bir hastalığınız varsa rezene çayı tüketmeniz zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan rezene çayı içmeyin. Hemofili veya farklı kan hastalıkları olan kişiler kan pıhtılaşmasını engelleyebildiğinden rezene çayından kaçınılmalıdır. Günde 5-6 gram, 2-3 fincandan fazla rezene çayı tüketilmemelidir.
Mide rahatsızlığı, şişkinlik ve ishal olduğunuz durumlarda rezene çayından destek alabilirsiniz. Ayrıca rezenenin gaz giderici ve antispazmodik etkileri olabilir. Bu etkileri rezeneyi birçok sindirim sistemi şikayeti içeren irritabl bağırsak sendromu varlığında tercih edilebilir bir destek haline getirebilir.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Arapsaçı otu, sonbahardan başlayarak yaz aylarına kadar devam eden bir döneme kadar yetişebiliyor.
Sonbahar ve ilkbaharda ekimi yapılan çeşit, sıcaklara toleranslı ve çürümeye dayanıklıdır. Çok lezzetli olmasından dolayı çok tercih edilir.
Yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı otu, yüksek miktarda potasyum ve sodyum içerir. Arapsaçı ve rezene aynı familyaya ait bitkilerdir. Raziyane ismiyle de bilinen rezenenin diğer adları ise; rezdane, irziyan, sincilip, bolluk-bokluk otu, mayana, tatlı anason ve arapsaçıdır.
Arapsaçı Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Biraz kavuralım, üzerine marataları ekleyip limon suyu ve unla yaptığımız terbiyeyi ve göz kararı sıcak suyu gezdirip düdüklüyü kapatalım. 20-25 dakika pişirelim. Not:mutlaka et ve marata birlikte pişecek. Onun öyle dereotu gibi incecik ve narin göründüğüne aldanmayın çok zor pişen bir ottur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri