Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Oysa Dünya'nın yuvarlak olduğunu Yunan filozofu Aristoteles 2000 yıl önce hesaplamıştı. Gökyüzü Üzerine adlı kitabında şöyle diyordu: “Yıldızları gözlediğimizde sadece Dünya'nın yuvarlak olduğunu değil, çok büyük olmadığını da açıkça görüyoruz.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
1564–1642 yılları arasında yaşamış İtalyan gök bilimci Galileo (Galileo) teleskopu kullanarak gezegen ve yıldızları incelemiştir. İncelemeleri sonucunda gezegenlerin Güneş çevresinde hareket ettiğini ve Dünya'nın yuvarlaklığını ortaya koymuştur.
İlgili 30 soru bulundu
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Orlando Ferguson tarafından 1893 yılında çizilen düz Dünya haritası. Küresel bir Dünya fikri, antik Yunan felsefesinde Pisagor (MÖ 6. yy.) ile ortaya çıkmıştır ancak çoğu Sokrates öncesi düşünür (MÖ 6-5. yy.) düz Dünya modelini savunmaya devam etmiştir.
Farklı görüşler ve çalışmalarla tarih boyunca birbirini etkileyen önemli kişiler hep var olmuştur. Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu.
1500'lü yıllarda dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk kişi kanıtları ile birlikte Macellan olmuştur. Dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için deniz seferine çıkan Macellan, ilk olarak batı ve doğu arasındaki saat farkından dolayı durumun farkına varmıştır.
-Aristoteles'e göre evren, merkezinde dünyanın bulunduğu düşünülen, mükemmel bir küredir. Bu evren ay üstü âlemi ve ay altı âlemi olarak ikiye ayrılır. Ay üstü âlemi eterden, ay altı âlemi ise dört unsurdan oluşur. Ay üstü âleminde dairesel hareket, ay altı âleminde ise düzgün doğrusal hareket söz konusudur.
Antik bir Yunan filozofu olan Aristoteles, mantık alanında öyle ileri görüşlü ve genel sonuçlar elde etmiştir ki, onun kurduğu mantık sistemi on dokuzuncu yıla değin kabul görmüş ve kullanılmıştır. Aristoteles için mantık, her türden bilgi edinme sürecinde bir araçtır.
Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galile ve Kepler de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir. Macellan, dünyanın çevresini dolaşan ilk denizcidir. Bu seyahatleri sayesinde hem Dünya`nın yuvarlak olduğu ispatlanmış hem de Dünya`nın çevresinin uzunluğunun belirlenmesini sağlamıştır.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Kütle çekim (bu örnekte yer çekimi), kütle merkezine (bu örnekte Dünya'nın merkezine) doğru. Dolayısıyla küresel bir geometri üzerindeyken, kürenin merkezine doğru çekiliyorsunuz. Bu nedenle de bir yerinden aşağıya düşemezsiniz.
Cevap vermek gerekirse, bunların hepsi yer çekimiyle ilgilidir. Dünya'nın neresine giderseniz gidin, hafif farklar haricinde genelde aynı yer çekimi vardır. Yani Dünya'nın üstünde de dursanız, altında da dursanız, sizi çeken yer çekimi aynı olduğu için, sanki düz bir Dünya'da duruyormuşsunuz gibi hissedersiniz.
Gümüşten yuvarlak bir Dünya haritası oluşturan İdrîsî, Orta Çağ'ın en önemli coğrafyacılarından biri olarak kabul ediliyor. Kuzey Avrupa'nın Ceuta şehrinde doğan İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek Norman Kralı II. Roger tarafından bir Dünya haritası hazırlamakla görevlendirmişti.
Antik Uygarlıkların Dünya Şekli Teorileri
Dünya'nın şekli, tarih boyunca pek çok uygarlığın merak konusu olmuştur. Babil, bu gizemli dünyayı denizde yüzen düz bir tepsi olarak değerlendirmiştir.
Bu temel bilgiden yola çıkarsak eğer gezegenimiz düz bir şekle sahip olsaydı yer çekimi bu kadar basit bir mantıkta çalışmayacaktı. Bilim insanlarının belirttiğine göre 'Düz bir Dünya ince ve uzun olurdu, bu da yer çekiminin sizi gezegenin ortasına kadar çekemeyeceği anlamına gelir. '
Buna karşın Antik Yunan düşünürlerinden Pisagor ve 1500'li yıllarda yaşan İtalyan gök bilimci Galileo, Dünya'nın şeklinin küreye benzediğini fark eden bilim insanları arasındadır.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Mantıkla ilgili ilk biçimsel incelemeleri sunan Aristo, Frege'ye kadar mantıkla ilgili çalışmaların temelini oluşturmuştur. Bu eserlerinin en önemlileri arasında Metafizik, Kategoriler, Fizik, Nikomakhos'a Etik, Politika, Ruh Üzerine ve Poetika sayılabilir.
Özellikle Sofist düşünme biçimine karşı olan Aristoteles'in yöntem olarak mantığı, aklın 'çelişmezlik ilkesi' üzerinden kurgulanırken, ne şartlı yapılarla ne de diyalektik düşünme biçimiyle oluşan bir mantık değil, zorunlu doğru sonuç veren akıl yürütmelerinden ibarettir.
Yaşar Çoruhlu, dünyanın bir öküzün boynuzunda bulunduğu inancının dünya mitolojisine Hint mitolojisinin etkisiyle yayıldığını söyler (Çoruhlu 2006:149).
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri