8 – Bir balarısı günde yaklaşık 2.000 çiçeği ziyaret eder. 9 – Kraliçe arılar hayatları boyunca, diğer arılardan farklı olarak, yalnızca arı sütü ile beslenirler.
Arılar Hayatları Boyunca Ne Kadar Bal Üretir
Bir bal arısı hayatı boyunca sadece çay kaşığının 12 de 1 'i (1/12) kadar bal üretebilir.
Kızlardan biri kraliçe arı olurken, erkeklerden bir kısmı erkek arı sınıfında kraliçe arıyı döller. Kalan kısım ise işçi arı olur. Bir işçi arı yaklaşık 12 saat çiçeklerden nektar toplar. Bir kilo bal için arılar toplam 5.5 milyon çiçeği ziyaret ederler.
Yine 1 kg bal için yaklaşık 40.000 arının, 6.000.000. çiçeğe konması gerekiyor. Bal arıları dakikada 11 binden fazla kanat çırpar. 4.
Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor. Dolayısıyla biz bu verimi artırabiliriz.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar.
Kraliçe arılar 5 seneye kadar yaşayabilirler.
Çiçek balından farklı özelliklere sahip olan Eğriçayır balı, poliflora içermektedir. Bu demektir ki; Eğriçayır balı, birden fazla çiçekten elde edilen bir baldır. Toroslar'ın kendine has ikliminde ve bitki örtüsünde lezzetlenen bu ballar, günden güne değerli hale geliyor.
Başta bir çift duyarga bulunmaktadır. Bunlar koku, tat ve dokunma hissetme duyularını sağlarlar. Duyargalar içerisinde bulunan sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgâr hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilmektedirler. Arıların duyargaları o kadar hassastır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
Kışlatma döneminde kovanda gereğinden fazla bal bırakılması arıların ısınmasını zorlaştıracaktır. 8-10 çerçevesi arıyla kaplı bir kovana 12-15 kg. kış yiyeceği olarak bal bırakmak yeterli olacaktır.
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Erkek arılar veya dronlar; arı kolonilerinde tek görevleri ana arıyla (kraliçe) çiftleşmek olan, bal üretmeyen arılar. Bir kolonide tamamı dişi olan işçi arılara kıyasla az sayıda (genellikle 300-3000) erkek arı bulunur.
Arılar Ömrü Boyunca Birkaç Gram Bal Yapar
Günlerce çalışan binlerce arı, kovanda kilolarca bal üretimi sağlamaktadır. Ancak bu üretim arı başına ne kadar diye sorarsak cevap çok ilginçtir. Her arı ömrü boyunca bal üretimi yaparsa ömründe birkaç gram balı ancak üretebilmektedir.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Arıların sahiplerini tanıdığını ifade eden Yirmibeşoğlu, “İnsanlar bunun denemesini yapabilir, hava sıcak olduğunda ve öğlen vaktinde arının içerisinde girilebilir, bir şey yapmazlar. Arılar da beni tanıyor. Arılar insanın kokusunu anlar. Yabancı birisi girdiğinde arılar onları anlar.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Arılar 3 gün dışarı çıkmadıklarında kovanlarının yerini unuturlar. 5 kilometre uzağa götürülen kovandaki arılar da artık eski yerlerine dönemezler.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
4. 12-18 günlük işçi arılar balmumu salgılarlar ve kovan temizliğini yaparlar. 5. 18-20 günlük işçi arılar kovan uçuş deliği önünde ve uçuş tahtası üzerinde bekçilik yaparlar. 6. 20. günden sonra artık işçi arılar artık kovan dışında çalışmaya başlarlar. Kovana nektar, polen vs. getirirler.
Çevre ısısı, arı aileleri üzerine oldukça etkili bir faktördür. 10 ˚C' nin altındaki ve 36 ˚C 'nin üzerindeki sıcaklık dereceleri arıların faaliyetlerini durdurur. Bal arıları, 10 ˚C civarında uçma yeteneklerini kaybetmeye başlarlar ve 7 ˚C ise tamamıyla hareketsizleşirler ( Öder, 1989).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri