Balkanlar'da yer alan ülkelerden Arnavutluk, 1912'de Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etti. Ülke bugün resmi aday olarak Avrupa Birliği üyesi olmayı bekliyor.
Balkan Savaşları ve Arnavut bağımsızlığı (1912–1913)
Balkan savaşları sırasında askeri yenilgi yoluyla Osmanlı yönetiminin çökmesinin yakınlığı, İsmail Kemal tarafından temsil edilen Arnavutları Avlonya'da Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlık ilan etmeye (28 Kasım 1912) itti.
Ancak 1913 yılında Balkan Savaşları'ndan sonra yapılan Bükreş Antlaşması'yla Arnavutluk Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazandı. 1925 yılında Arnavutluk Cumhuriyeti ilan edildi. 1928 yılında ise Ahmet Zogu kendini kral ilan ederek Arnavutluk Krallığını kurdu. 1939 yılında Faşist İtalya Arnavutluk'u işgal etti.
Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi (Arnavutça: Shpallja e Pavarësisë), 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kasım 1912 tarihinde Avlonya'da 83 delegenin katıldığı mecliste Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan ettiğini ve geçici bir hükûmet kurulduğu bildirildi.
Özellikle bazı Osmanlı devlet adamlarının Arnavutların taleplerine karşı çıkmaları Arnavutların Osmanlı'dan kopmalarına sebep olmuştu. Nitekim 1912 yılında Osmanlı'nın Balkan savaşları ile uğraştığı dönemde Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti.
İlgili 40 soru bulundu
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Türkiye ile Arnavutluk arasındaki siyasi ilişkiler, karşılıklı güven duygusu temelinde, üst düzey ve teknik ziyaretlerle, dostça bir ortamda gelişmesini sürdürmektedir.
İstanbul'un Avrupa yakasında Çatalca, Eyüp, Kasımpaşa ve Anadolu yakasında Altunizade Moda semtlerinde yaşayan Arnavutlar mevcuttur.
Arnavutluk'ta resmî dil olarak Arnavutça kullanılmaktadır. Bu dilin dışında ise ülkede Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşulmaktadır.
Tiran (Arnavutça: Tirana veya Tiranë, Geg: Tirona, Osmanlıca: Terane, İtalyanca: Tirana), Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800,986'dır.
Kosova Balkan Savaşları'nın sonuna kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Savaş sonunda Türk orduları Kosova'yı Sırplara terk etmek zorunda kalmıştır. Balkanlardaki karışıklıktan faydalanan Arnavutluk 28 Kasım 1912'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Batı Balkanlar'daki 6 ülkeyi yakından ilgilendiren “Büyük Arnavutluk” olarak anılan yer, Kosova, Yunanistan'ın Epir Bölgesi, Karadağ'ın doğusu ile Sırbistan'ın Preşova Vadisi ve Makedonya'nın Arnavutluk sınırındaki bölgeleri kapsıyor.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Bu ülkeleri Arnavutluk (869 bin), Rusya (706 bin), Cezayir (700 bin) ve Hindistan (564 bin) takip ediyor.
Fakat bazı ülkeler Türk vatandaşlarından belirli bir süreliğine vize istememektedir. Bunlardan birisi de Arnavutluk olmaktadır. Türk vatandaşları pasaportları ile 180 gün içerisinde 90 gün süre ile muaf olmaktadır.
Dil bilimsel olarak Arnavut dili, Hint-Avrupa dilleri grubuna aittir ve dil bilimciler tarafından Baltık-Slav (Doğu), Hint-Avrupa ve Germen (Kuzey) dillerine benzetilmektedir.
Arnavut ve Boşnak Bektaşîleri, Türkmen kökenli olmadıklarından Alevî-Bektâşî değil yalnızca Bektâşîdir. Yani Beloğlu diye tarif edilmezler, Bektâşîliğin Dedebabacı (Babagan) kolunu sürdürürler. Bosna-Hersek, Balagay Şehrinde Buna Irmağı'nın Gözesinde Bulunan Sarı Saltuk dergahı halen ziyaret ve ibadete açıktır.
Arnavutluk, Bosna- Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan; Balkan ülkeleridir. Türkler, Romenler, Sırplar, Boşnaklar ve Arnavutlar Balkanlarda yaşayan etnik gruplar arasında yer almaktadır.
Arnavutça'nın, Toska lehçesi ülkenin güney kesiminde, Gega lehçesi ise ülkenin kuzey kesiminde konuşulmaktadır. Tip olarak da bu iki lehçeyi konuşan insanlar farklılık gösterir. Gegalar ince uzun, Toskalar ise kısaca boylu ve daha tıknazdır.
Gençliği. Arnavutluk topraklarındaki Akçahisar bölgesini denetimi altında tutan Yuvan Kastrioti, 1421 yılında Osmanlı Padişahı II. Murad'a yenildikten sonra Osmanlı egemenliğini kabul eder.
Mehmed'in ilk Arnavutluk seferi, 21 Temmuz 1452 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed'in Leş Birliği'ne karşı düzenlediği seferdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri